Skocz do zawartości

[szprychy 262mm] jakie piasty i obręcze do kół 26" lub 650b?

kazafaza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Serwus,

Wiem, że pytanie postawione od zada strony, ale mam szprychy niecieniowane 2.0mm które chciałbym użyć do budowy kół  MTB 26" lub 650b. Mam nadzieję że doświadczeni budowniczy kół znają/pamiętają możliwe kombinacje, ja niestety zbyt wielu kół nie zaplotłem i nie pamiętam/nie wiem co dałoby radę. Oczywiście możliwy odchył +/- 1mm, już tak robiłem i koła nadal nie wyglądają jak precle ;)

A więc:

- długość szprych 262mm,

- zaplot raczej na trzy krzyże,

- piasta przód pod tarczę, oś na 9mm(aczkolwiek cokolwiek z dystansami na QR15 lub 20mm pomoże w razie zmiany amora choć pewnie wysokość kołnierza piasty będzie za duża?),

- piasta tył albo dedykowana pod singla i tarczę albo normalna piasta pod tarczę z bębenkiem(zapodam dystanse z zębatką i też da radę). 

Nie spotkałem się z kalkulatorem szprych który pozwala zacząć "od tyłu", jeśli ktoś zna takowy to będę dźwięczny za namiary. Nagrodą za pomoc będzie plus do reputacji i jeśli kiedyś przyjdzie się spotkać to stawiam napoje orzeźwiające :)

DSC_1947.JPG

DSC_1945.JPG

POZDRo-:ver
Napisano

Szczerze powiedziawszy napisawszy nie myslalem powaznie o budzecie, sadze ze ok. 1000zl na piasty i obrecze to chyba wystarczajaca suma?

Napisano

OK, jedna z opcji(używając DT Swiss Spoke Chart) to obręcze 538mm, kołnierze piast 45mm, odległość przód L 22mm, przód R 35mm, tył L 34mm tył R 20mm - wychodzi 261mm i 262mm. 

Temat do zamknięcia, dziękuję sobie za pomoc, mam nadzieję że komuś się to-to też kiedyś przyda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...