Boski86 Napisano 11 Kwietnia 2013 Napisano 11 Kwietnia 2013 Witam, szukam opinie o tej oponce. Zmuszony jestem do wymiany opony napędowej w moim rowerze i zastanawiam się nad czymś szybkim i w tym stylu. 70% asfalt 30% teren. Chyba, że poleci ktoś coś lepszego w rozmiarze 26'' Przednia opona to Conti Explorer 2.1. Wymieniać opony parami? czy nie będzie miało to aż takiego dużego wpływu na jazdę?
Michauuu Napisano 11 Kwietnia 2013 Napisano 11 Kwietnia 2013 Od siebie polecę Race Kinga jako napędówkę. Długo żyje na asfalcie,a w terenie (oprócz głębokiego błota) całkiem dobrze daje sobie radę
Boski86 Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Napisano 11 Kwietnia 2013 Od siebie polecę Race Kinga jako napędówkę. Długo żyje na asfalcie,a w terenie (oprócz głębokiego błota) całkiem dobrze daje sobie radę Jaką szerokość wybrać 2.0 czy 2.2 ?
klon Napisano 11 Kwietnia 2013 Napisano 11 Kwietnia 2013 Mam Mezcale, świetna opona do wszystkiego, na błocie i śniegu trochę gorzej sobie radzi ale radzi - przetestowane. Zaskoczyła mnie na mokrym asfalcie, bardzo pewnie trzyma się drogi. Poprzednio miałem właśnie Conti Explorery w porównaniu do Mezcali to do niczego prócz błota i śniegu się nie nadawały
Boski86 Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Napisano 11 Kwietnia 2013 Mam Mezcale, świetna opona do wszystkiego, na błocie i śniegu trochę gorzej sobie radzi ale radzi - przetestowane. Zaskoczyła mnie na mokrym asfalcie, bardzo pewnie trzyma się drogi. Poprzednio miałem właśnie Conti Explorery w porównaniu do Mezcali to do niczego prócz błota i śniegu się nie nadawały a jak jest z jej żywotnością ?
Michauuu Napisano 11 Kwietnia 2013 Napisano 11 Kwietnia 2013 2.0 Ale jeśli jeździsz w cięższym terenie to polecam 2.2
klon Napisano 11 Kwietnia 2013 Napisano 11 Kwietnia 2013 a jak jest z jej żywotnością ? Zrobiłem na nich 1000-1500 km, powiedzmy 60% po lesie, 40% dojazdówki asfaltowe i inne miejskie wypady jest ok, przednia praktycznie nie zużyta, z tylnej poszło około 1mm bieżnika.
rzezniol Napisano 11 Kwietnia 2013 Napisano 11 Kwietnia 2013 bardzo pewnie trzyma się drogi. Nie do końca prawda prawda ... Na mokrym asfalcie trzeba uważać ... zaliczyłem 2 gleby w zakręcie. fakt w sytuacji awaryjnej bo byłem zmuszony hamować alei od tego czasu w takich warunkach jeżdżę bardziej asekuracyjnie staram się więcej przewidywać ... a jak jest z jej żywotnością ? Jak będziesz umiejętnie hamował ... np przy parze Mezcali pilnował równomiernego zużycia ( co jakiś czas zamiana przód z tyłem) to starczy na długo ... Mam 6 kkm na komplecie i mam jeszcze około 50% środkowych klocków ... a eksploatowałem ją gdzieś w 80% po asfalcie. Tak to generalnie to oponka szybka i przyjemna ... świetna na ubitych drogach leśnych ... niskie opory na asfalcie ... jedna z bardziej uniwersalnych opon Geax`a Używam jej w rozmiarze 26x2,1 wersja zwijana Pozdrawiam
Boski86 Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Napisano 11 Kwietnia 2013 Nie do końca prawda prawda ... Na mokrym asfalcie trzeba uważać ... zaliczyłem 2 gleby w zakręcie. fakt w sytuacji awaryjnej bo byłem zmuszony hamować alei od tego czasu w takich warunkach jeżdżę bardziej asekuracyjnie staram się więcej przewidywać ... Jak będziesz umiejętnie hamował ... np przy parze Mezcali pilnował równomiernego zużycia ( co jakiś czas zamiana przód z tyłem) to starczy na długo ... Mam 6 kkm na komplecie i mam jeszcze około 50% środkowych klocków ... a eksploatowałem ją gdzieś w 80% po asfalcie. Tak to generalnie to oponka szybka i przyjemna ... świetna na ubitych drogach leśnych ... niskie opory na asfalcie ... jedna z bardziej uniwersalnych opon Geax`a Używam jej w rozmiarze 26x2,1 wersja zwijana Pozdrawiam Decyzja zapadła biorę Geax Mezcal 2.1 na drucie. Jest dwa razy tańsza, a maniakiem lekkości to nie jestem Myślę że to rozsądny wybór
klon Napisano 11 Kwietnia 2013 Napisano 11 Kwietnia 2013 Nie do końca prawda prawda ... Na mokrym asfalcie trzeba uważać ... zaliczyłem 2 gleby w zakręcie. fakt w sytuacji awaryjnej bo byłem zmuszony hamować alei od tego czasu w takich warunkach jeżdżę bardziej asekuracyjnie staram się więcej przewidywać ... heh, ja podobnie straciłem zaufanie do Conti Explorerów, na Mezcalach czuję się dużo pewniej, ale jak to na mokrym, zawsze trzeba jeździć ostrożniej i delikatniej brać zakręty
rzezniol Napisano 11 Kwietnia 2013 Napisano 11 Kwietnia 2013 Ja to akurat porównuję do Rubeny Scylla i Charybdis . obie zwijane top design ... one przy mezcalu trzymają na mokrym jak wściekłe ... na zimówce jeździłem na Rubenach zimą bo po poprzednim sezonie jesienno - zimowym Mezcala się bałem . Fakt że Rubeny są z tak miękkiej gumy że wystarczają na max 2 kkm w stosunku 30% dojazdowego asfaltu i 70% teren... no ale coś za coś Mezcal to rewelacyjna oponka na suche warunki od asfaltu po ubite szutry. Pozdrawiam
provid Napisano 11 Kwietnia 2013 Napisano 11 Kwietnia 2013 Właściwości jezdne:- na równym utwardzonym terenie: 4/5- lekki teren: 5/5- trudny teren: 3/5- teren skalisty: 2/5- luźna naierzchnia, piasek: 3/5- jazda na mokrej (błotnistej) nawierzchni: 2/5 Czyli to jest prawdą sądząc po opiniach jakie znalazłem i czytałem o tych oponach.
GhOsTwrc Napisano 12 Kwietnia 2013 Napisano 12 Kwietnia 2013 Mezcal to prawdziwy dynamit bardzo szybka opona , potrafi zaskoczyć na mokrym , i na błoto sie w ogóle nie nadaje , sciera sie w miare wolno i jest lekka:P(525 g 29") , jednym minusem jest to jak dla mnie ze przy wilgotnej glebie na 25% podjazdach potrafi sie uslizgnac , za zmusza mnie do zejscia z roweru Ostatnio na prostej udalo mi sie wykrecic srednia ponad 30 km/h z 40 km , po asfalcie oczywiscie bo wszystko pływa . 2.0Ale jeśli jeździsz w cięższym terenie to polecam 2.2 A ja stanowczo odradzam wersje 2.0 ,dlaczego jest o tym 100 postow na forum.
Boski86 Napisano 13 Kwietnia 2013 Autor Napisano 13 Kwietnia 2013 Witam. Po przegrzebaniu całego forum zdecydowałem się jednak na Conti Race King 2.2, Genialne oponki, bałem się że będzie duży balon ale jest praktycznie taki sam jak moje Conti Explorer 2.1. Na asfalcie idą jak burza, lekki teren szał. Polecam wszystkim Te oponki
provid Napisano 15 Kwietnia 2013 Napisano 15 Kwietnia 2013 Dziś założyłem Mezcale 26x2.1 drut jak tylko dostarczył je kurier. Jest to pierwsza moja opona typu semi slick. Poprzednio miałem oponki CST C-1391 26x1.95 dobra opona, rewelacyjnie trzyma w zakrętach ale trzeba sporo pary w nogach, żeby ją ruszyć. Dlatego zdecydowałem się na Mezcale po przeczytaniu mnóstwa opinii na jej temat. Jak na razie po 60km jazdy (a lekko nie miała: błoto straszne, lekki piach, ubite ścieżki, runo leśne i wilgotne ścieżki) mogę powiedzieć, że opona jest rewelacyjna! Aż chce się pedałować i połykać kolejne kilometry ! Fakt, że w błocie nie daje rady ale rekompensuje to na ubitej nawierzchni. Każde wjechanie w luźniejszy teren (piach) jest od razu odczuwalne kolosalną zmianą prędkości. Zdarzyło się też kilka uślizgów ale były one niezbyt wielkie i przewidywalne. Obyło się bez gleby Po dzisiejszym dniu już wiem czego się mogę po niej spodziewać mimo, że zrobiłem na niej tak mało kilometrów. Jeszcze chyba na żadnej oponie z taką łatwością nie jechało mi się z prędkością 30-35km/h w lesie Dlaczego Mezcal? Mieszkam w centrum miasta (prawie) i wszędzie mam co najmniej kilka lub nawet kilkanaście kilometrów dojazdu do lasu, gdzie najbardziej lubię jeździć. Rower jest moim środkiem transportu na co dzień (czyt. 90% miasto), więc wybór semi slicków był najlepszy i padło właśnie na GEAX Meazcal. Mimo tak krótkiego użytkowania tych opon, to mogę je szczerze polecić każdemu
GhOsTwrc Napisano 16 Kwietnia 2013 Napisano 16 Kwietnia 2013 na suchym super , ale jak pojezdzisz po mokrym to zmienisz zdanie:P
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.