Skocz do zawartości

[szprycha, koło]

bigwalus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżeli pękła mi szprycha i wskutek czego (nie zauwaważone na czas przejechane ok 20km) pogięło mi nieco obręcz w 8-mkę to wystarczy wymienić tą jedną szprychę czy też wymienić trzeba wszystko tzn zapleść koło na nowo?

Napisano

Jak strzelila jedna szprycha, przy standardowym zaplocie, kolo powinno dostac tylko miejscowego bicia.

8-ka moze oznaczac, ze kolo bylo zaplecione do bani.

Nie poprawisz tego zakladajac i dociagajac 1 szpryche.

Napisano

2i regulaminu

No właśnie bije tak mi się wydaje że miejscowo właśnie. Zaniose do serwisu. Najwyżej nacentrują albo naciągną czy coś :)

• Mod Team
Napisano

8-ka moze oznaczac, ze kolo bylo zaplecione do bani.

No zależy kto co rozumie pod pojęciem ósemka :P Od braku jednej nic nie powinno sie stać chyba ze biker waży spoko ponad zalecane normy :P Jeżeli bicie jest tylko punktowe w miejscu braku szprychy i niewielkie odchyły na innych wystarczy jedna wymienić i wycentrować, choć sam fakt ze pękła może skłaniać ku opcji ze zaplot najlepszy nie jest.

Napisano

2i regulaminu

Szprycha wymieniona ale niestety okazało się że koło czeka wymiana i to niedługo bo to tylko kwestia czasu kiedy znowu strzeli :(((((((((

Co byście polecali z gotowych kół? 28 cali, piasta Alivio albo Deore? WAZĘ DUŻO bo 100 kg do tego żadko ale jeżdże z sakwami.

Przy mojej wadzę chyba warto bardziej pójść w gorszą piastę (alvio) ale dołożyć do obręczy i szprych co ?

A możę coś do zaplotu jednak ?

Napisano

Nie masz pewności czy strzeli a jeśli nawet to warto wymienić tylko same szprychy na mocniejsze zwłaszcza kiedy nic złego nie dotyczy obręczy. O pękaniu może świadczyć wiele czynników w tym nie koniecznie zaplot bo nawet w poprawnie zaplecionym kole po pewnym czasie szprychy potrafią pękać.

Napisano

2i regulaminu

No właśnie że obręcz w jednym miejscu jest zużyta (od hamowania). A piasta też jest już wyrypana jak mi facet pokazał. Wierzę mu bo przeszedłem sporo serwisów w Poznaniu gdzie mieszkam i akurat tam facet wie co mowi. Bo pozostali mówią co wiedzą tak naprawdę :/

Myślałem o obręczach Alexrims np DH19 ale to takie strzelanie w ciemno póki co. Muszą być pancerne na moje 100kg+20kg bagażu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...