13kisiel13 Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Witam. Mam pewien problem: po założeniu korby XT i dokręceniu plastikowej nakrętki korba nadal miała luz na boki. Początkowo myślałem, że winny jest suport jednak okazało się, że ramie wcale nie dochodzi do suportu i zostaje około 1.5 mm luzu mimo maksymalnego dokręcenia plastikowej śruby. Nie byłby to problem gdybym nie miał w ramie suportu Press-Fit. Myślę, że zastosowanie podkładki między ramię a suport rozwiąże problem, jednak nie mogę takowej nigdzie znaleźć do kupienia. Może ktoś z was wie gdzie dostane takie coś, miał podobny problem lub zna jakieś lepsze rozwiązanie? Jeśli nie znajde nigdzie do kupienia to sam spróbuje coś takiego zrobić tylko zastanawia mnie kwestia materiału: czy mogę użyć plastiku (np. korek od butelki 5l) czy musi to być aluminium lub stal? Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Nawet przy mufach gwintowanych zaklada sie podkladki. Dla 68mm 3x2.5mm, dla 73mm 1.2.5mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13kisiel13 Napisano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Kurcze wiem, ale chyba pod Press Fit nie ma podkładek. Zdziwiła mnie ta sytuacja ponieważ skoro producent stosuje takie rozwiązanie to spodziewałem się, że będzie działać a tu zonk. Pytanie jest też czy podkładkę dać od strony zębatek czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13kisiel13 Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Spróbować redukcji- dystansu zakładanego pomiędzy lewą miskę a lewe ramię korby. Oś ma 24mm, tak więc potrzeba coś o większej średnicy wewnętrznej. Może pasować będzie niska 2.5mm podkładka spod mostka (pod rurę 1 i 1/8cala a jak znajdziesz to z 1 cala). Nie sprawdzałem, nie widziałem, nie gwarantuję, że będzie działać. Rzucam tylko pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.