Skocz do zawartości

[dieta i home-made] Czyli co sami przygotowujecie na trening?


MokryxD

Rekomendowane odpowiedzi

Już dłuższy czas nosiłem się z zamiarem założenia takie tematu. Głównie chodzi mi o dzielenie się przepisami i opiniami na ich temat dotyczących np batoników energetycznych przygotowanych własnoręcznie.

 

Sam testowałem tylko wodę z miodem i sokiem z cytryny - na chłodne dni się sprawdza i daje poczuć smak w ustach, a nie tylko wodę. Jednak przy gorących dniach nie zauważyłem zmian w porównaniu ze zwykłą wodą.

 

Zatem dzielmy się przepisami! :teehee:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hmm...Ja to w zeszłym sezonie właśnie woda + cytryna + miód i odczuwałem róznice nawet w ciepłe dni.Czasem łykam izotonik Activlaba no i rzeczywiście daje ,,kopa'' jak jest się zmęczonym a poza tym rzadko chce się pić :)

Również czasem zażywam batony musli(np. Sante czekoladowe), doładowują energetycznie :) Czasem jakiś banan na trasie chociaż w ciepłe dni to denerwuje bardziej taki banan, chyba, że się go szybko zje ;P hmmm...No i wodę ,,dla sportowców'' tzn. wodę z dodatkiem potasu i mikroelementów, nawadnia jednak lepiej niż zwykła woda.No i to chyba na tyle, cóż więcej można jeść :) Po co się truć itd..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja zazwyczaj staram się napakować węglowodanami przed wyścigiem, czyli w sobotę na kolacje ryżyk lub makaronik, rano w niedzielę płatki kukurydziane z kawałkami owoców, najczęściej z bananem, do tego na godzinę przed startem jakiś baton lub banany. a na trasie żele owocowe z decatholu. woda/miod/cytryna tylko przed wyścigiem, niestety strasznie ciężko mi się oddycha po wypiciu/zjedzeniu miodu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardziej bym obstawiał na miód, nie chciałem tego dokładnie opisywać:) ale chodzi o to że jakby kleiło mi się w buzi i przez to mi się ciężko oddycha.

Płatki jem jakieś 4/5h przed wyścigiem więc nie sprawiają że czuję się ociężale.

Staram się nie pić kawy ani redbulli przed wyścigiem co by mi serce nie wyskoczyło w czasie jazdy.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

wodę z miodem i sokiem z cytryny

 

Warto dodać jeszcze szczyptę soli, bo sprawia że lepiej przyswajane są elektrolity w organizmie oraz zatrzymuje wodę.

 

1. Kisiel z torebki, ale rozrobiony z 2-krotnie większą ilością wody niż zaleca producent, do tego do smaku można dosłodzić, cukrem bądź miodem. Oczywiście cytryna i szczypta soli.

2. Kubuś warzywny, bądź owocowy oczywiście też rozrabiany z wodą (kwestia smaku).

 

 

Z posiłków - banan, figi, daktyle, suszone morele (to na wypady weekendowe)

 

Pod starty chyba żele się sprawdzają, szybciej działają niż batony :) (Piszę "chyba" bo podczas startów korzystam głównie z bufetów na rundach)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oto moja mikstura, którą piję od lat po treningu rowerowym:

Pól litra maślanki naturalnej zmiksować blenderem z bananem i cukrem do smaku. Banana można zastąpić jagodami. Można też dodać łychę jogurtu greckiego.

W upalny dzień ten koktajl jest nie do zastąpienia przez nic innego. Polecam  :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tam lubię rano zjeść sporo płatków owsianych z owocami albo jakiś placek jajka+owsiane (z tym, że po nim jest mi trochę ciężko) 

 

w czasie jazdy to najczęściej banany, bo są lekkostrawne, dobrze wchodzą, chociaż faktycznie - przy upałach mogą nie być najlepszym wyjściem

 

do picia woda z cytryną, ale muszę spróbować tego miodu ;)

 

A w czasie dłuższych wypraw jecie też takie przekąski typu batoniki, owoce czy raczej stawiacie na WW złożone + białko - np. jakaś bułka z kurczakiem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przed (i po) jazdą piję sok wyciśnięty z bana (2szt) , ananasa ( pół), kilo jabłek - sam wyciskam  w wyciskarce, jak przyjdzie sezon ( na owoce)  to dodam czarne porzeczki i granaty. Trochę informacji o owocach i ich "działaniu" poniżej, materiał ze strony http://www.eujuicers.pl/pl/kacik-porad :

 

Na trasę biorę wodę z cytryną, żelki i inne odżywki może kiedyś, najpierw trzeba zbudować formę.

 

 

OWOCE
300.jpg Ananasy
Główna zaleta ananasów wynika z zawartego w nich bromu, skutecznego środka przeciwzapalnego, co powoduje, że działają one wyjątkowo korzystnie w przypadku problemów ze stawami. Bogate w witaminę C ananasy wzmacniają system odpornościowy i ochronę przed wolnymi rodnikami, które wpływają na proces starzenia. Ananas jest źródłem enzymów trawiennych takich jak bromelina i betaina. Bromelina rozkłada białka, jest więc naturalną substancją ułatwiającą trawienie produktów mięsnych. Posiada również zdolności do rozpuszczania zatorów naczyń krwionośnych oraz oczyszczania organizmu z obumarłych komórek, zniszczonych na skutek oparzeń, ropni, wrzodów, a także operacji chirurgicznych. Indianie zamieszkujący niegdyś obszary południowej Ameryki stosowali okłady z ananasów, w leczeniu zakażenia i stanów zapalnych ran oraz innych uszkodzeń skóry. Ananasy posiadają właściwości wspomagające trawienie, rozpuszczające zatory naczyń krwionośnych, zapobiegające osteoporozie i złamaniom kości – dzięki zawartości manganu, który posiada właściwości deoksydacyjne i sprzyja produkcji energii przez organizm. Ananasy mają działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe, a także łagodnie etrogenne. Ponadto są znakomitym źródłem składników mineralnych, potasu, chloru, sodu, fosforu, siarki, wapnia, żelaza oraz jodu. Ananasy są również znakomitym źródłem witaminy oraz witamin z grupy B.
Arbuzy200.jpg
Arbuzy są bogate w likopen – ustępują pod tym względem jedynie pomidorom. To właśnie ta substancja odpowiedzialna jest za ich mocno czerwone zabarwienie. Ostatnie badania sugerują, że likopeny, silne antyutleniacze, skutecznie zapobiegają powstawaniu nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych. Według tych badań, osoby, które stosują dietę bogatą w likopeny są o połowę mniej narażone na zawał serca w stosunku do osób, których dieta była uboga w likopeny, bądź też nie zawierała ich w ogóle. Arbuzy są również bogatym źródłem potasu, który uważany jest za substancję odpowiedzialną za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Być może chroni on także przed udarem mózgu. Arbuzy są bogate w witaminę C i A, oraz beta-karoten, który pomaga zwalczać choroby.
200.jpg Banany
Banany wzmacniają serce i układ mięśniowy. Chronią przed wyczerpaniem i zaburzeniami trawienia.
Cytryny200.jpg
Cytryny wyróżniają się najwyższą zawartością witaminy C spośród wszystkich owoców cytrusowych. Są bogate w błonnik, ale pozbawione tłuszczu i sodu. Uważa się, że sok z cytryn hamuje wchłanianie tłuszczów z pokarmu przez organizm. Skórka cytryn bogata jest w naturalne substancje roślinne, fitoskładniki zwane monoterpenami, które zapobiegają formowaniu się komórek rakowych, a także pomagają w zwalczaniu już powstałych nowotworów.
Figi200.jpg
Stosuje się je w leczeniu hemoroidów i niektórych typów nowotworów, jak na przykład rak skóry. Są zalecane przy astmie i cukrzycy. Figi są również pomocne w zwalczaniu nudności, bólów głowy, gorączki i duszącego kaszlu.


Granaty200.jpg
Zalety soku z granatów:
- ujędrnia skórę
- zwiększa wytrzymałość mięśni 
- zwiększa poziom energii i wytrzymałość organizmu
- pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej (zwłaszcza tej w    okolicach brzusznych)
- zapobiega powstawaniu zmarszczek i spłyca już    istniejące
- poprawia wzrok 
- chroni przed osteoporozą i wspomaga jej leczenie
- zapobiega łamaniu się kości
- zwiększa elastyczność stawów
- działa antydiuretycznie, czyli zmniejsza częstotliwość oddawania moczu
- poprawia trawienie 
- pomaga zwalczyć bezsenność
- reguluje cykl menstruacyjny
- pomaga w utrzymaniu stabilności emocjonalnej i ogólnego dobrostanu psychicznego
- poprawia pamięć 
- działa korzystnie na wzrost włosów 
- zmniejsza objawy depresji 
- skuteczny lek w zaburzeniach związanych z okresem menopauzy oraz artretyzmie 
- przyspiesza gojenie się blizn
- Zwiększa libido i wzmacnia funkcje seksualne


16836-dogory.jpg Grejpfruty200.jpg
Wzmacniają system odpornościowy. Są dobrym źródłem witaminy C, podobnie jak cytryny i inne owoce. Zapobiegają formowaniu się komórek rakowych i nowotworów. Wspomagają trawienie i zapobiegają krwawieniu dziąseł. Grejpfruty są pomocne przy grypie i kaszlu, jako że są bogate w witaminę C. Grejpfruty wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, obniżają poziom złego cholesterolu i wyrównują poziom cukru we krwi.


200.jpg Gruszki
Gruszki są dobrym źródłem witaminy C i miedzi. Oba te składniki są uważane za przeciwutleniacze, które chronią komórki ludzkiego ciała przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Gruszki wspomagają właściwe funkcjonowanie systemu odpornościowego naszego organizmu.

Jabłka275.jpg
Jabłka przynoszą korzyści całemu organizmowi i naprawdę, zgodnie z przysłowiem trzymają doktora z daleka. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu, usunąć metale i toksyny z organizmu, poprawiają perystaltykę jelit, zmniejszają ryzyko udaru, chorób serca, raka płuc, prostaty, okrężnicy, cukrzycy typu II oraz astmy. Jabłka pomagają w zwalczaniu wielu chorób, wspomagają trawienie, pracę okrężnicy, a także sprzyjają utracie wagi. Poprawiają funkcjonowanie nerek i ułatwiają ich pracę.Jabłka są bogate w witaminę C, B, żelazo, magnez, wapń, cynk, potas, kwas foliowy oraz błonnik.

200.jpg Kiwi
Owoce kiwi mogą stymulować perystaltykę jelit, jak również likwidować zaparcia. Badania naukowe wykazały, że owoc kiwi może także poprawić jakość snu, ze względu na wysoką zawartość wapnia.
Maliny200.jpg
Maliny są bogate w antocyjaniny (substancje będące naturalnymi przeciwutleniaczami, chroniącymi komórki) oraz fitoskładniki takie jak kwas ellagowy, kumarowy oraz ferulowy (substancje niszczące komórki nowotworowe). Zawierają również błonnik, wapń, mangan, witaminy A, B, C, E oraz kwas foliowy. Posiadają właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i grzybobójcze. Przyspieszają proces gojenia się ran, pomagają utrzymać zdrowie serce i wątroby.
Morele200.jpgWspomagają krwiobieg – zwiększają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych w obu kierunkach. Zapobiegają tworzeniu komórek rakowych, będąc doskonałym źródłem związków karotenu. Morele wspomagają wzrost włosów. Związki zawarte w morelach chronią serce i oczy. Z kolei zawarte w nich włókna mają działanie ogólnie wspomagające zwalczanie chorób.
Pomarańcze

275.jpg

Skórka pomarańczy zawiera naturalne, roślinne substancje, fitoskładniki zwane monoterpenami, które zapobiegają formowaniu się komórek rakowych, a także pomagają w zwalczaniu już powstałych nowotworów. Pomarańcze są bogate w witaminę C i kwas foliowy. Pomagają w przypadku duszącego kaszlu, grypy i dolegliwości serca. Obniżają poziom ryzyka paraliżu. Najnowsze badania poświęcone antyoksydacyjnym właściwościom owoców umiejscowiły pomarańcze w piątce najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, chroniących komórki organizmu przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Naukowcy, całkiem niedawno wyodrębnili z cytrusów kilka bioflawonoidów, które blokują działanie pewnej grupy enzymów cytochromowych P450. Jeden z tych enzymów – P450 1B1 zwiększa rakotwórcze właściwości dymu papierosowego, pestycydów i innych substancji kancerogennych. Dowiedziono, że hesperetyna, bioflawonoid występujący w soku z pomarańczy w największej obfitości, blokuje enzym P450 1B1 przed metabolizowaniem substancji rakotwórczych. Dzięki temu, znacznie zmniejsza ryzyko, że substancje przyczynią się do powstania nowotworów w organizmie.


16836-dogory.jpg

Truskawki

200.jpg

Truskawki są znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Truskawki pomagają zachować strukturę skóry. Zawartych w nich fenol zapobiega chorobom serca, nowotworom, zwyrodnieniu plamki żółtej w oku, infekcjom oraz artretyzmowi. Truskawki chronią przed chorobami mózgu, związanymi z wiekiem, obniżają poziom szkodliwej frakcji cholesterolu (LDL), chronią śledzionę i trzustkę. Witamina C w truskawkach pełni ważną rolę w gojeniu się ran i może zapobiegać krwawieniu dziąseł, chorobie, która dotyka trzech czwartych populacji ludzi dorosłych. Truskawki są również znakomitym źródłem witamin B, K oraz składników mineralnych takich jak mangan, potas, jod, magnez, miedź oraz kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3.

250.jpg

Wiśnie
Skarbnica minerałów i witamin. Zawierają witaminę A i C, melatoninę, antocyjany i bioflawoidy. Pomagają zwalczać różne postacie nowotworów. Pomagają zmniejszyć ból, szczególnie ból głowy, poprawiają funkcjonowanie pamięci oraz zmniejszają ryzyko zawału serca.


Ekstrakt z pestek winogron
Ekstrakt z pestek winogron uznany został za najsilniejszego znanego przeciwutleniacza (zwalczającego wolne rodniki). 20 razy silniejszy niż witamina C, a 50 razy silniejszy od witaminy E. Ekstrakt z pestek winogron może osiągnąć czystość do 95%. Uważa się, że zwiększa koncentrację uwagi, ponieważ jest jednym z niewielu (jeżeli nie jedynym) przeciwutleniaczy, które zdolne są do przeniknięcia 200.jpgbariery krew-mózg. Ponadto uważa się, że ekstrakt z pestek winogron przywraca właściwą pracę naczyń krwionośnych, wzmacnia ich ściany i zwiększa ich elastyczność.
Ekstrakt ze skórki winogron
Skórka winogron jest bogata w proantocyjanidyny flawonoidowe, które posiadają wiele istotnych właściwości biochemicznych: zwalczają wolne rodniki, chronią naczynia krwionośne i skórę przed uszkodzeniami, hamują enzymy zapalne, a także hamują syntezę histaminy. Skórka winogrona wykazała 50 razy silniejsze działanie niż witamina E oraz 20 razy silniejsze niż witamina C. Te zdumiewające właściwości pomagają pozbyć się wolnych rodników z organizmu, poprawiają krążenie, pracę naczyń krwionośnych, redukują bóle pleców, leczą schorzenia skóry, wspomagają pamięć, a także mogą być pomocne w zaburzeniach koncentracji uwagi (ADD). Przeciwutleniacze zawarte w skórce winogron były szeroko badane w Europie i stosuje się je od ponad 20 lat.
Żurawina
Żurawina jest dobrze znana w leczeniu i zapobieganiu infekcji dróg moczowych. Pomaga również w zapobieganiu raka, udarom, chorobom serca, oraz jest naturalną substancją bakteriobójczą. Żurawina jest bogata w silne przeciwutleniacze – polifenole i procyjanidy. Pomaga w obniżeniu cholesterolu, zwalczaniu chorób dziąseł, leczeniu wrzodów żołądka oraz hamuje wzrost komórek raka piersi. Żurawina jest bogata w witaminę C i błonnik. Zawiera szeroką gamę składników takich jak antocyjaniny, glikozydy flawonoidow, katechiny, różne organiczne kwasy oraz niewielkie ilości alkaloidów.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...