Victuss Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Witam Posiadam XCR-a z 2011 roku i nie jestem z niego zbyt zadowolony. Ważę troche mniej niż 60kg i przez to amor praktycznie wcale nie tłumi mniejszych nierówności, jedynie na krawężnikach czuć że pochłania uderzenia. Oprócz tego ma bardzo krótki skok, nawet po wyjeciu elastometra pod ciezkimi osobami ugnie sie max 6-7cm. Nie da sie go wcisnac do konca (wg mnie to oszustwo podawac przy sprzedazy 100mm kiedys jest 60, ale mniejsza z tym..). Moje pierwsze pytanie to czy jest mozliwosc zakupu miekszej sprezyny do tego amorka? Widzialem na aukcji damskie, miększe wersje XCR-a, ale nigdzie nie znalazłem samych sprężyn. Drugie pytanie dotyczy cen epicona i raidona, wersje air. Dlaczego raidon który waży o 500g(!!!) wiecej, kosztuje tyle samo co epicon? Czy jest on w czymś lepszy? Niestety epicona nie moge kupic bo nie da sie znalezc wersji z pivotami, a troche dziwnie jest placic tyle samo za takiego ciezkiego klocka :/ Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiKr Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Co do drugiego pytania to skąd to wziąłeś z tą wagą - epicon jest lżejszy a cięzki klocek to jest XCR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Może patrzysz na nie te same roczniki. Te nowe roczniki raidonów faktycznie są drogie, epiconów zresztą również. A epiconów pod vki praktycznie już nie ma. Za 450 zł za to mozesz kupić już wersję pod tarcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Epicon jest niedostępny w wersji pod Vki, a Raidon tak. Cenowo różnice są niewielkie, bo 90% sprzedawanych Epiconów to wersje DISC 2009-2011, a Raidony pochodzą z wypustu 2012. Jeżeli chodzi o wagę to w Epiconie górne golenie, podobnie jak rura sterowa są aluminiowe, a w Raidionie jest to stal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwaq Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Nie ma co ukrywać, że pod v-ki za dużego wyboru nie masz, do 500 zł z nówek masz Raidona i Spinnera SW7 http://allegro.pl/nowy-lekki-spinner-sw7-80mm-1743g-xc-mtb-kolory-i3141534356.html , a z używek stary Manitou - http://allegro.pl/okazja-manitou-skareb-super-1470g-idealny-stan-i3155472540.html i stary SID - http://allegro.pl/rock-shox-sid-team-i3155943252.html (choć tu cena pewnie podskoczy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victuss Napisano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 To są aukcje o ktorych pisałem: raidon 2008 za 440zl: http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-r-l-air-100mm-mod-2008-super-i3127181520.html epicon za 450zl: http://allegro.pl/suntour-epicon-w-najlzejszej-wersji-tylko-1660-g-i3154791679.html Wiem że raidon ma golenie i rure sterowa ze stali cro-mo, ale dalej nie rozumiem czemu tyle samo kosztują, skoro epicon jest wykonany z lzejszych materialow. Może raidon to amor na ciezszy teren, a epicon jest mniej trwały za cene wagi? qwaq dzieki za podsuniecie tego spinnera, calkiem ciekawie to wyglada, tylko czytałem że jest malo sztywny (golenie 28mm). Może przy mojej wadze (58kg) nie było by tak zle? Co do używek to wlasnie sam sie zastanawiam, niby da sie znalezc okazje, ale mozna tez kupic cos zajechanego i zadbanego tylko z zewnatrz. Ten manitou i sid wygladaja calkiem dobrze, tylko nie wiem czy ten skok 80mm by pasowal do mojego krossa. Musze jeszcze pomyslec i poczytac opinie o tym spinnerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojszat95 Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Nie, pod 58KG nie powinno być tak źle Niedawno była perełka, tzn. Epicon z 2011 roku w jednym sklepie z piwotami za 450zł, ale było tylko kilka sztuk które szybko się rozeszły Epicona nie ma co szukać pod v-ki niestety :/ albo przejscie na tarcze, albo raidon/Spinner.Chyba nic więcej w budżecie do 500zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victuss Napisano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 A może jednak warto pobawić się z XCR-em i spróbować jakoś zmiękczyć tą sprężynę?? Znalazłem jeszcze coś takiego: http://allegro.pl/marzocchi-bomber-mx-pro-lo-bcm-okazja-i3147245093.html za 2h konczy się aukcja. Co myślicie? Do jakiej kwoty warto licytować? wojszat chyba masz racje:/ Zostaje raidon/spinner lub cos uzywanego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diablomichal Napisano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Można też próbowac polować na RST Air, jest teraz w wyprzedaży w valeo i mnie udało się go zdobyć za 560zł- na dniach powinienem mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwaq Napisano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Przy tej wadze ze sztywnością Spinnera jak i SID nie będzie źle, a w sprężyny bym się nie bawił, powietrze daje dużo większe możliwości regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victuss Napisano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Na razie poczekam na koniec aukcji tego sida. Co do firstow to rzeczywiscie byla okazja, ale chyba juz wykupilii te tansze sztuki, zostaly tylko za 699zl Zastanawiam się też nad tą pompką, czy nie da rady jakis czas przemeczyc sie z samochodowa? Wtedy mogl bym wiecej wydac na amor, a pompke dokupil bym pozniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Niestety samochodową wiele nie zdziałasz. Przy odłączaniu ucieknie dużo powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwaq Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Samochodową nic nie zdziałasz, pompka to mus, chyba, że masz zaprzyjaźniony serwis, który zrobi Ci to za darmo, chociaż wtedy ciężko będzie dobrać odpowiednie ciśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enussss Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 jezeli przy odlaczaniu pompki ucieknie duzo powietrza, to wystarczy wzasc to pod uwage i napompowac proporcjonalnie wiecej. nie przerignajcie z ta pompka. jesli nei masz kasy to na razie nie musisz jej kupowac, i na kompresorze na stacji tez da rady ustawic amor pod siebie. mialem foxa magure a teraz rebe i za pomoca kompresora wszystkie byly pieknie ustawione sag 20%. wiec prosze was oszczedzcie sobie tych rad ze pompka to mus... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Tak tylko nie każdy jest na tyle zdolny by tak precyzyjnie ustawić widelec kompresorem i nie każdy kompresor na stacji benzynowej wyciąga 5 bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 jezeli przy odlaczaniu pompki ucieknie duzo powietrza, to wystarczy wzasc to pod uwage i napompowac proporcjonalnie wiecej. nie przerignajcie z ta pompka. jesli nei masz kasy to na razie nie musisz jej kupowac, i na kompresorze na stacji tez da rady ustawic amor pod siebie. mialem foxa magure a teraz rebe i za pomoca kompresora wszystkie byly pieknie ustawione sag 20%. wiec prosze was oszczedzcie sobie tych rad ze pompka to mus... Też się zgadzam, ja swojego epicona też napompowałem kopmresorem i też mam sag ustawiony 20 %. Wystarczy odpowiednia końcówka. Wiadomo, przy odłączaniu zaworu ucieka trochę powietrza, ale wystarczy to po prostu wziąć pod uwagę przy pompowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
det0maso Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Nie baw się w żadne podmienianie sprężyn,tylko kup Epicona i masz spokój.Ew. jak konieczne są pivoty,kup Spinnera.Odczujesz zmianę na lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
THG Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Jeżeli chcesz dać sprężynę to pasują te: http://allegro.pl/sprezyna-teleskopu-romet-komar-motorynka-i3099649657.html http://allegro.pl/sprezyna-amortyzatora-przod-teleskopu-romet-i3110493586.html http://allegro.pl/sprezyna-teleskopow-przod-romet-ogar-kadet-komar-i3114552873.html Trzeba je jedynie skracać. Niemniej jednak powietrzny amortyzator to zupełnie inna bajka, pracuje o niebo lepiej. Sprawdziłem na sobie, przesiadłem się na epicona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwaq Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 @enussss Ja swojego Spinnera i Epicona też próbowałem pompować pompką samochodową i nie szło tego ustawić zbyt precyzyjnie, kompresorem nie próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victuss Napisano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Mam elektryczna pompke samochodowa, kupiona w markecie za 20zl. Dziala to to jak by mialo sie rozsypac, ale jak zatykam wylot to wstazowka pokazuje az 10atmosfer wiec nie powinno byc problemu z cisnieniem. A precyzyjnie nie musi być, to i tak tylko chwilowe rozwiazanie. Jak sie nie uda to najwyzej dokupie pompke. Za jakies 2h koniec aukcji sida, ale juz widze ze ktos zalicytowal i aukcja ma ponad 500 ogladniec wiec pewnie go nie kupie. Może ktoś się wypowie ile ten amor może być warty? http://allegro.pl/rock-shox-sid-team-i3155943252.html Cos mi sie wydaje ze ostatecznie i tak bede wybieral miedzy raidonem/spinnerem. Ten raidon ma dobre opinie na forum, tylko że on jest z manetką na kierownicy, a wolal bym bez. http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-x3-26-2012-i3154660411.html Co o nim myslicie, czy on tez ma ograniczony skok przez tlumik, tak jak to bylo w starszych wersjach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Epikon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMtown Napisano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Cos mi sie wydaje ze ostatecznie i tak bede wybieral miedzy raidonem/spinnerem. Ten raidon ma dobre opinie na forum, tylko że on jest z manetką na kierownicy, a wolal bym bez. http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-x3-26-2012-i3154660411.html Co o nim myslicie, czy on tez ma ograniczony skok przez tlumik, tak jak to bylo w starszych wersjach? Ale jak ograniczony skok przez tłumik ? Mam raidona z 2011 i tam tłumik skoku nie ogranicza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victuss Napisano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Czytałem na forum że, raidon mial wstawiany ten sam tlumik co XCR (nie wiem które roczniki, ale temat byl chyba z 2011roku), i max da sie go wcisnac 7-8cm, nawet po wypuszczeniu powietrza. Dokladnie to samo mm w swoim xcrze, nawet po wyciagnieciu sprezyny nie mozna go wcisnac do konca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMtown Napisano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Czytałem na forum że, raidon mial wstawiany ten sam tlumik co XCR (nie wiem które roczniki, ale temat byl chyba z 2011roku), i max da sie go wcisnac 7-8cm, nawet po wypuszczeniu powietrza. Dokladnie to samo mm w swoim xcrze, nawet po wyciagnieciu sprezyny nie mozna go wcisnac do konca. W roczniku raidona z 2011 to tłumika sie nie pompuje tylko samą komorę powietrzną, a tłumik da się wyciągnąć na ponad 14cm, gdy miałem ustawionego na skok 140mm to pracował całym skokiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victuss Napisano 14 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Ok dzieki za odpowiedz. Wiec chyba pozostaje mi szukac rocznika 2011. W modelu na 2012 suntour zrobił jakis 'genialny' kartridz. Pełni on role tłumika i komory powietrznej w jednym, czyli wszystko jest w jednej goleni. A jak coś sie zepsuje to trzeba wymieniac calosc, ktora kosztuje tyle co pol amorka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.