sheva87 Napisano 10 Kwietnia 2013 Napisano 10 Kwietnia 2013 Witam, szukałem informacji na necie i po forach dotyczących bębenka piasty deore xt 775 i nie znalałem żadnego schematu ani informacji na temat jego serwisu (poardniki i filmy dotyczącą starszych modeli). Po rozebraniu okazało się że jest tam ponad 70 kulek wielkości łebka od szpilki :/ co mnie lekko osłabiło bo spodziewałem się ok 50 sztuk tak jak to było podane w kilku poradnikach. Mimo wszystko może jakoś dam radę to ponownie poskładać, ale miałbym prośbę o udostępnienie jeżeli ktoś posiada jakiegoś schematu bądź linka do filmu z serwisem takiego bębenka. Będę wdzięczny za jakiekolwiek pomoce. Poza tym chciałbym zapytać jak należy taki bębenek posmarować, gdyż na internecie pojawiają się sprzeczne informacje. Na bierznie mam rozumieć należy dać niewielką ilość smaru i osadzić kulki. Co natomiast z zapadkami i korpusem z "ząbkami" - czy nanosić na to również smar czy lepiej jakiś olej. A jeżeli, konkretną z tych rzeczy to w jakiej ilości? Pytam dlatego, że ktoś pisał o możliwośći zalepienia zapadek smarem. Posiadam smar ŁT-43 i czerwony shimano do łożysk (ale z doświadczenia ten 1-szy lepiej smaruje), a olej to ewentualnie Rohloff bądź jakiś przekładniowy. Proszę o wskazówki, najbardziej zależy mi na informacji dotyczącej sposobu oraz doboru odpowiedniego środka do smarowania zapadek i "ząbków". Oczywiście wszystko mam zdemontowane i wyczyszczone. Pozdrawiam
detonator Napisano 10 Kwietnia 2013 Napisano 10 Kwietnia 2013 Co do smaru, to na bieżnie zapodaj ŁT lub tego Shimano, a na zapadki zaaplikuj właśnie Rohloff'a. Gęsty smar spowodowałby upośledzenie pracy zapadek i możliwość "przeskakiwania" Złożenie bębenka, zacznij właśnie od osadzenia tych 35 kulek na jednej bieżni i 35 na drugiej ( swoją droga też nie wiem czemu aż tyle tych kulek ) Kulki osadzaj na smarze stałym, jednak z jego ilością nie przesadzaj, gdyż też jest możliwość pogorszenia pracy bębenka ( przy obrocie do tyłu, łańcuch będzie opadał na dolne widełki ) Daj go możliwie jak najmniej
lukas85 Napisano 11 Kwietnia 2013 Napisano 11 Kwietnia 2013 Potwierdzam to co mówi Detonator, robiłem serwis bodajże tej samej piasty. Smar dawaj tylko na bieżnie kulek, nie dawaj go zbyt dużo, trochę wystarczy. Zapadek pod żadnym pozorem nie smaruj smarem stałym, tylko delikatnie FL możesz. Jak już złożysz bębenek, to na bieżniach samej piasty też nie powinno być za dużo smaru. Nadmiar smaru wlezie do bębenka i upośledzi jego pracę (to był powód dla którego musiałem rozebrać bębenek, w środku był cały oblepiony białym smarem z bieżni pasty).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.