Skocz do zawartości

[piasta] ośka i łożyska

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Ostatnio rozkręciłem ''piaste'' -wyjąłem ośke.Chcę ją troszkę przeczyścić i naspmarować,ale

-Po wyjęciu ośki mam kuli (chyba łożyska), (mam około 14 może więcej ) czy je też wyjąc i nasmarować,czy je zostawić bo potem chyba trudno się je wsadza?

-Jakim smarem nasmarować ośke?

-I czy coś jeszcze z pisaty się wyciąga oprócz ośki ewentualnie kulek?

Sugerowana szybka odpowiedz ;)

Napisano

Jak czyścisz ośkę to kulki i bieznie też odrazu wyczyść dokładnie. Kulek wcale trudno się nie wkłada jak później nałożysz trochę smaru będą się one przyklejać więc nie będzie problemu z włożeniem ich.

A smar możesz kupić w motoryzacyjnym. Ja używam np smaru do łożysk ŁT - spore pudełko które wystarczy na 10 lat kosztuje aż 2,50 zł. ;)

Napisano
Co to jest bieżnia?

Bieżnia to taki jakby tor po którym kręcą się kulki w piaście. Są też jeszcze stożki (konusy) - jest to ta część która dociska kulki do bieżni.

Czy da się sciągnąć kasete?

A pewnie że się da. Poszukaj to na pewno znajdziesz w internecie jak to zrobić.

Napisano

Tak konus to ten element nakręcany na ośkę, który dociska kuli do bieżni. Po nasmarowaniu (ja używam Finisz Line Premium Grease) ośki, szpilki (szybko zamykacza) bieżni, włożenia kulek musisz uważać podczas dokręcania konusów. Musisz to tak zrobić żeby nie było luzu na piaście, ale nie możesz tak ich dokręcić żeby piasta nie mogła się ruszyć. Na początku przygody młodego mechanika może być trudno znaleźć złoty środek w dokręcaniu konusów, ale nabierzesz wprawę.

Aby zdjąć kasetę potrzebujesz specjalny klucz do kaset i bacik (taki klucz z łańcuchem) Jak nie masz bacika to może Ci do tego posłużyć stary łańcuch i imadło. Śruba od kasety odkręca się w tą stronę, w która swobodnie się kreci wolnobieg. Bacik lub łańcuch w imadle jest Ci potrzeby po to aby zablokować wolnobieg podczas odkręcania nakrętki od kasety. Jak Ci się uda wszystko odkręcić przeczyść to np. przy użyciu benzyny. Przed założeniem kasety psiknij WD-40. Nakrętkę na kasetę dokręć dość mocno aby się przypadkiem nie odkręciła.

Życzę miłej zabawy :036:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...