Skocz do zawartości

[Buty SPD] Pytanie co do rozmiaru

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

zamierzam kupić moje pierwsze buty spd, dzisiaj mierzyłem w sklepie no i waham się pomiędzy rozmiarem 40 a 41. W 40 czubki palców dotykają czubka buta, ale nie jest to ciśnięcie, po prostu czuję, że palce dotykają mi czubka buta. W 41 też to czuć, ale tylko podczas że tak powiem "popchnięcia" stopy do przodu. W obu stopa siedzi dobrze, nie ma luzów. Mam spory dylemat, czy brać 41 Shimano m077 za 160 zł, czy 40 m087 za 180 zł z mudserwisu. Nie wiem jak się to ma w praktyce na rowerze, bo wiadomo, w sklepie przymierzyć i pochodzić to całkiem innego niż jazda na rowerze. A z tego co wyczytałem to warto dołożyć do m087, tylko jak miałbym płacić za nie 250 zł, bo takie są ceny wyższych rozmiarów to to u mnie niestety odpada. Jak u was wygląda sprawa z tą stopą w spd, palce dotykają czubków buta? Doradźcie coś ;)

Pzdr

Zdecydowanie warto dołożyć do 087, klamra robi sporą różnice. Sam kupiłem 087 i powiem Ci że nie żałuję ani grosza. Też miałem problem z tymi paluchami, normalnie noszę 42 a musiałem kupić 43 bo miałem aż palce zadartę do góry. Jeżeli jeszcze rośniesz to może kup tańsze na początek (077) ale w odpowiednim rozmiarze? Chodzi o to że i tak pewnie po sezonie będziesz chciał sztywniejsze i lżejsze buty (np coś z sidi?) :icon_wink:

Jeżeli noga Ci jeszcze rośnie bierz tańsze bo i tak będziesz musiał zmienic po sezonie jesli noga już nie rośnie opłaca się wziąć z klamrą dużo pomaga w jeździe po lesie i wtedy gdy trzeba mocniej nagle przycisnąć. Stopa jest dużo bardziej stabilniejsza

Mam nadzieje że mnie dobrze zrozumiałeś, nie nakłaniam Cie do zakupu 087 w rozmiarze 40 ale radzę dołożyć do tych we właściwym rozmiarze. Klamra ratuje dodatkowo sytuacje jak rzepy w terenie złapią trochę syfu i przestaną dobrze trzymać. Buty posłużą Ci spokojnie ze 2-3 sezony.

Mam nadzieje że mnie dobrze zrozumiałeś, nie nakłaniam Cie do zakupu 087 w rozmiarze 40 ale radzę dołożyć do tych we właściwym rozmiarze. Klamra ratuje dodatkowo sytuacje jak rzepy w terenie złapią trochę syfu i przestaną dobrze trzymać. Buty posłużą Ci spokojnie ze 2-3 sezony.

Jakby mi pasował ten 40 z m087, miałbym trochę luzu to bym się nie zastanawiał tylko brał. A tak to faktycznie raczej dołożę do tych 41. Może coś ponegocjuję cenę ze sklepem ;) 

Skoro już czujesz, że dotykając Ci palce butów, to być może, że po kilku godzinach jazdy będziesz odczuwał większy ból. Myślę, że dla palców minimalny luz trzeba zostawić, ale ważne, żeby but dobrze trzymał stopę rzepami, czy też klamrą.

U mnie w lewym bucie czuje lekko palec w prawym nie, bo stopy zwykle są różne.

Ja bym tu za dużo nie filozofował i kupił buty mniej więcej tak samo jak dobierasz zwykłe.

Nikt na forum nie powinien ci doradzać, który rozmiar lepszy.

Ze swojego doświadczenia przy wyborze butów Shimano mogę powiedzieć tylko tyle, że lepiej idź do sklepu i przymierz, bo normalnie noszę rozmiar 43 a jak kupowałem M088, to musiałem wziąć rozmiar 44 i jest ok. Przymierzałem też SH-XC30 i było identycznie - 43 za małe i cisnęły bardzo a 44 w sam raz. Więc jak chcesz kupić przez internet, to najpierw przymierz w sklepie stacjonarnym nawet jeśli mają drożej jak w necie. Za przymierzenie nikt Ci w pysk nie da a i kupować u nich nie musisz ;)

Ja mam taką samą sytuację, normalnie noszę buty w rozmiarze 43 a SPD mam 44. 

W przypadku butów Shimano jest to normalna sytuacja. W moim przypadku cywilne buty noszę 44, letnie Shimano mam 45 a zimowe nawet 46 :) Ale tak jak koledzy piszą, buty zawsze warto przymierzyć przed kupnem i wybrać takie, które zostawią troszkę luzu dla palców.

W przypadku butów Shimano jest to normalna sytuacja. W moim przypadku cywilne buty noszę 44, letnie Shimano mam 45...

Muszę coś dodać do tego co napisałem, bo okazuje się, że w przypadku nowych modeli Shimano nie jest już tak łatwo. Doszły mnie słuchy, że w nowej kolekcji Shimano jeszcze bardziej zaniżyło (zawyżyło?) rozmiarówkę. Przymierzyłem sobie model SH-M088 i faktycznie, w 45 się nie zmieściłem.

Dzisiaj przywędrowały do mnie m087 i m520, na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo solidnie, rozmiar 41 pasuje mi bardzo dobrze, nawet bez gleb się obyło- na razie tylko koło domu jeździłem, jutro jeśli będzie pogoda to zrobię kilkadziesiąt km :) Ale ogólnie pierwsze wrażenia z spd jak najbardziej na plus :) 

• 5 miesięcy temu...

Może trochę temat stary ale jestem też w kropce z rozmiarem buta. Normalne buty nosze od 43 do 45. Noszę się z zamiarem kupna Shimano M087, tylko że w rozmiarze 44 czuje palcem koniec buta, rozmiar 45 noga mi lata i czuje wyraźny i duży luz. (czyli tak nie powinno być). Żeby było śmieszniej w poprzednim modelu M086, w rozmiarze 43 jest prawie tak samo jak w modelu M087 tylko w rozmiarze 44. Zastanawiam się już czy nie darować sobie butów w tym sezonie i nie poszukać czegoś przez zimę lub może na wiosnę wyjdzie coś nowego. Albo może poszukać całkiem innego modelu, innej firmy.

Podpowiedzcie mi, czy te buty coś się rozbijają, rozciągają ???

Jak ktoś ma wąską stopę i mimo zaciśnięcia klamer ma luz na boki, to sugeruję wyciąć wkłądkę z tekturki i wsadzić pod tą oryginalną. Ja użyłem do tego celu okładki z zeszytu A4 o grubości niecały 1mm, różnica kolosalna, polecam wypróbować.

• 2 tygodnie później...

Znalazłem rozmiar 43,5 firmy NORTHWAVE. Zupełnie inaczej się w nich czuje niż w Shimano, o wiele lepiej.

Jak widać Shimano są nie dla mnie.

Dokładnie, wygląda na to że masz wąską stopę lub niskie podbicie i powinieneś szukać wąskich butów z niskim podbiciem.

Generalnie nie powinieneś dotykać palcami czubków buta i nie powinna ci latać stopa w bucie po zapięci rzepami i zaciągnięciu klamry.

Jeżeli z Shimano nie możesz dobrać odpowiedniego rozmiaru szukaj u innych producentów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...