Skocz do zawartości

[rower] dla 3 latka 100cm, 15kg

Mexyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mierzyłem bombla w Tesco do jakiegoś sprzętu 12" (nie wiem czy o ramę czy o koła w tym wypadku chodzi). W sumie rozmiar odpowiedni, nie byłoby grzechu nawet do 14" - kwestia rozwojowa. Macie jakieś doświadczenie w zakupie tego typu? Jedyne co mi w tym marketowcu nie leżało to jego waga. Kwota do przeznaczenia to 500zł.

Napisano

Zakładam, że będziesz próbował nauczyć dziecko jeździć na 2 kołach, bo jeżeli zamierzasz go pchać na 4kółkach to kup coś najtańszego, byle się chłopakowi podobało.

Ten zaproponowany przez michaells'a od razu sobie odpuść. To rower na >6 lat.

Te 12" o których piszesz to rozmiar kół. Rozmiar ramy dla dziecka będzie 8-9".

Waga to główny problem z rowerami dla dzieci. 90% rowerów sprzedawanych na rynku się nie nadaje do jazdy: jest bardzo ciężka i jest niewygodna, bo ma za wysoko ramę.

Koniecznie musisz przymierzyć rower z dzieckiem w sklepie.

Dla takiego dziecka to rower na kółkach 12 lub 16".

100cm dla 3latka to chyba dość dużo, więc powinno się udać znaleźć coś z kółkami 16". Zdecydowanie polecam kółka 16". Rowery na kółkach 16" są dużo stabilniejsze niż te na mniejszych kółkach i dziecko dużo łatwiej łapie równowagę więc się szybciej nauczy jeździć.

Jeżeli chodzi o rowerki dla dzieci to IMHO najlepsze/najlżejsze robi Auhor/Agang/Accent (to chyba ta sama firma tylko 3 marki inaczej pozycjonowane (Author najlepszy)). Dobre rowerki robi również Puky, ale ma zarówno modele na ramie aluminiowej jak i na stalowej (na stalowej są ciężkie)).

Dobry rower będzie ważył 8-9,5kg (Agang Capo, Author Stylo, Author Orbit, Author Belloo, na ramie stalowej Accent Vince). Te wszystkie tanie żelaźniaki z Allegro mają >11kg.

Cena dobrych jest zdecydowanie wyższa niż 500 PLN, ale powinno się udać taki rower w miarę nieźle potem sprzedać.

Rowerek powinien mieć nisko ramę.

I tak czeka Cię przymiarka w sklepie. Rozmiary teoretycznie tej samej wielkości rowerów dla dziecki mogą się znacznie róźnić (Authory są raczej większe).

Jak coś znajdziesz ciekawego, poza tymi co podałem, to rzuć linka. Sam jestem ciekaw co jest dobrego na rynku.

Napisano

Mierzyłem bombla w Tesco do jakiegoś sprzętu 12" (nie wiem czy o ramę czy o koła w tym wypadku chodzi). W sumie rozmiar odpowiedni, nie byłoby grzechu nawet do 14" - kwestia rozwojowa. Macie jakieś doświadczenie w zakupie tego typu? Jedyne co mi w tym marketowcu nie leżało to jego waga. Kwota do przeznaczenia to 500zł.

Cześć,

Mój młodszy ma podobne parametry (4 lata skończy w lipcu, trochę ponad 100cm i około 18kg).

W domu mamy trzy rowerki - jeden z 12'' kółkami, jeden z 16'' i 20'' (dla starszego syna) - dziś go przywiózł kurier.

Młody strasznie się palił do 16 - spadku po starszym bracie. W ubiegłym sezonie szalał na 12 i mieliśmy wrażenie, ze jest dla niego za mała. W niedzielę zrobiliśmy przymiarkę bo 12 miała być sprzedana i okazało się że 16 jest "na granicy" wielkości, Raczej za duża niż w sam raz. Zdecydowanie dziecko musi włożyć więcej wysiłku w rozpędzenie takiego roweru a i frajdę z samej jazdy ma mniejszą. Na razie postanowiliśmy, że na samodzielną jazdę zostaje 12, a na wycieczki rodzinne 16 (przypięta trailgatorem do mojego roweru).

Co do wielkości ramy dla 12'' kół, to myślę, że nawet będzie to mniej niż 8''. Rowerki z kołem 20'' mają ramę wielkości 9-11''. Zgadzam się z Lenarskim, że rower należy przymierzyć. Gdy kupowaliśmy teraz 20 przymierzyliśmy kilka rowerów i różnice w geometrii były bardzo duże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...