Skocz do zawartości

[spd] Jaki wpływ ma ustawienie bloków na pedałowanie?

det0maso

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się jaki wpływ na pedałowanie ma ustawienie bloków w bucie.

Wiadomo że można je ustawić bliżej śródstopia lub bliżej palców stopy.

Jaki ma to wpływ na pedałowanie?

Załóżmy że kąt rury podsiodłowej to 73' siodło z offsetem,zamocowane mniej więcej na środku prętów.

Sam szukam optymalnego ustawienia bloków i ostatnio zacząłem z nimi kombinować

Może ktoś zna jakieś konkrety na ten temat?

Myślę że to sprawa indywidualna, ja ostatnio zmieniłem sztycę na z offsetem i muszę pokombinować bo jakoś dziwnie się nogi układają. Najlepsza rada wziąć imbusa 3mm albo 2,5 nie wiem jakie masz bloki i popróbować, na pewno znajdziesz optymalne rozwiązanie.

Jak ustawić bloki w butach SPD

Po zakupie rowerowych butów i pedałów zatrzaskowych (np. SPD) należy przykręcić bloki do butów - to dość oczywista sprawa. Jednak jak je przykręcić? To wbrew pozorom dość istotna sprawa - źle przykręcone bloki mogą spowodować po pewnym czasie ból kolan czy problemy z kostkami, biodrem itd. Najprostszym sposobem na przymocowanie bloku SPD do buta w odpowiedniej pozycji, jest włożenie stopy do buta i narysowanie poziomej linii przechodzącej przez poduszkę pod dużym palcem (patrz rysunek powyżej).

Bloki montujemy na tej właśnie wysokości lub 1-2 centymetry niżej. Generalnie chodzi o to by poduszka była bezpośrednio nad osią pedału.

stopa-shimano-spd-bloki.jpgJeżeli chodzi o wyregulowanie bloku w poziomie (prawo-lewo) i pod kątem - to wszystko zależy od rodzaju zatrzasków. W niektórych (np. Crank Brothers) nie ma takiej regulacji. W systemie SPD Shimano można to regulować - tutaj najlepiej zdać się na intuicję i dopasować ich ustawienie do własnych preferencji. Tzn. dokręcić je (nie na maksa) ustawione na środku (prawo-lewo) i w pionie, a następnie przejechać się trochę i zobaczyć czy takie ustawienie nam odpowiada.

Jeżeli już nic Cię nie upija, ani o nic nie zahaczasz - przykręć dokładnie bloki (ale z wyczuciem) i nie zapomnij w najbliższym czasie wozić ze sobą klucza imbusowego - by w razie czego nanieść poprawki.

W razie pojawienia się bólu kolana lub innej części nogi podczas jazdy rowerem - zawsze pierwsze co trzeba sprawdzić to ustawienie bloków - może są ustawione nieodpowiednio?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...