MarcinN Napisano 28 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Co lepsze/mocniejsze? Pozdrower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 28 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Jeżeli chodzi o trwałość to ilu będzie rowerzystów to będzie tyle różnych opinii A wg mnie i na tym i na tym zrobisz pewno tyle samo. A co lepsze to sobie sam musisz odpowiedzieć - patrzysz ile co kosztuje, ile co waży i wybierasz co dla Ciebie ważne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makok Napisano 28 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Kaseta Alivio jest ok 110g cięższa i to zniechęca do niej wielu entuzjastów niskiej masy roweru. Uważam, że kaseta Alivio współpracując z łańcuchem HG np. XT zmienia lepiej niż kaseta SRAM z łańcuchem np. 48 lub 58. Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś tak samo uważał. Generalnie pewnie wszyscy polecą kasetę SRAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stary Napisano 28 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Z tych dwóch ja bym wziął srama, albo dołożył trochę kasy i wyrwał 870, albo dołożył więcej i kupił shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 29 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Ogólnie chciałbym mieć dosyć wytrzymałą kasetę, ale nie wiem czy te 100g w alivio daje wytrzymałość za 100g Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makok Napisano 29 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Na mtbr kaseta SRAM jest lepiej oceniana od każdej (!) kasety Shimano łącznie z XT i XTR (Alivio nie ma tam wcale). U nas na rower.com obie kasety są oceniane podobnie. Zakup żadnej z nich nie stanowi wielkiego ryzyka. Jest pytanie czy potrzeba wydawać dodatkowe 20 zł za kasetę SRAM (Allegro). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stary Napisano 29 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Ja tam jeżdżę na sramie ale delikatnie się ostatnio załamałem bo moja 5.0 wykazuje ostatnio zbyt szybkie skłonności do zużywania się. Przez pare tysiów nic i nagle .... ech .... będzie wymiana czerwiec/lipiec tylko na co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zechu Napisano 29 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Testowałem obie--5.0 lzejsza ale o wiele mniej wytrzymała....alivio o WIELE wieksza trwalosc. Zastanów co Ci jest potrzebne trwalosc czy wygląd i mniejsza waga. Ja stawiam na alivio-na pewno dłużej posluzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gaciu Napisano 29 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 SH Alivio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Lauenberg Napisano 2 Maja 2006 Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Ja wybrałem Alivio, kasety są cięższe, ale trwalsze (opinie z forum i od użytkowników). Mam homogeniczny napęd (Alivio 2006), w dodatku zawiodłem się na SAM PG-830 (zniszczona po 2130km), więc wybór był prosty. Pozdrower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 2 Maja 2006 Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 hm...moja 5.0 ma 6500 aktualnie a jezdze w sposob ktory kasety szybko niszczy(kosze lancuch niska kadencja-sporo waze,roztopy zima daja po dupie)aktualnie nie przeskauje nic no moze ze 3-4 razy w duzym blocie przeskoczylo kiedys tam lancuch pc48(dokladniej trzy na zmiane).stan na dzis widac zuzycie mocniejsze po 4 i 5 biegu(kaseta 8b)reszta spoko niego wchodza idealnie poza redukcja z 4 na 3 ta jest zadowalajaca ale czuc ze nie tak gladka jak na innych przelozeniach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 3 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 No dobra to się zdecyduję na alivio w takim razie, wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stary Napisano 3 Maja 2006 Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 szakq pytanie do Ciebie - stosujesz system 3 łańcuchów. Czy zdarza Ci się, że po zmianie któryś łańcuch nie chce się przyjąć? Tj. przeskakuje i trzeba go "dotrzeć" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 4 Maja 2006 Udostępnij Napisano 4 Maja 2006 na razie z jednym tak bylo ze po zalozeniu go przeskoczyl z 5-6 razy a tak to nie choc przypuszczam ze teraz tak moze byc troche za dlugo juz jezdze na jednym zamiast go podmienic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djtomas Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 i jak nadal polecacie Alivio? POzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk666asz Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 aktualnie jezdze na sramie 850. nie mialem porownania z alivio, ale na tej kasecie przejechalem ostro jezdzac ok 3tys. km i nadal smiga jak zloto! niedawno dozucilem do niej nowy lancuch sram pc 40, z poczatku troche przeskakiwal ale dotarl sie i aktualnie juz kaseta chodzi super, ze zmiana biegow nawet po takim dystansie nie ma kompletnie problemu. szczeze polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 8 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Ja pomimo jakiś dziwnych niechęci do napędu shimano wybrałem kasete alivio, właśnie dla tego że jest ciężka (mam nadzieje pancerna). Jak na razie trzyma się dobrze.Kasete sram połamałem (ale to przez głupote i to zimą więc sie nie liczy). Sram na pewno jest już wyższy model, ale o ściślej określonym zastosowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.