kontooo2 Napisano 8 Kwietnia 2013 Napisano 8 Kwietnia 2013 Zacznę może od tego ze rok temu kupiłem nowy zestaw hamulców xtr m985 oraz zaciski SLX. Przedni hamulec działa idealnie do dnia dzisiejszego natomiast z tylnym mam ostatnio problemy. Hamulec został prze zemnie odpowietrzony oraz zalano LHM +, dodatkowo wypaliłem klocki oraz tarcze, następnie przetarłem drobnym papierem ściernym i na końcu jeszcze benzyną ekstrakcyjna. Przez pewien czas działał trochę lepiej ale nie tak super jak przedni, teraz wciskając przedni przykładowo przy 20 km/h rower prawie staje w miejscu ale na tylnym jedzie sporo dalej . Sprawdzałem nic nie cieknie. Przy następnej okazji przełożę klocki z przedniego na tył ale to chyba nic nie da bo oba zestawy są nowe. Moje pytanie brzmi... co zrobić ? a ) źle odpowietrzony hamulec ? b ) coś nie tak z hamulcem ? c ) inne..
Druid Napisano 8 Kwietnia 2013 Napisano 8 Kwietnia 2013 Tylny hamulec nigdy nie będzie tak skuteczny jak przedni
kontooo2 Napisano 8 Kwietnia 2013 Autor Napisano 8 Kwietnia 2013 Dodatkowe info... rower stoi na stojaku wciskam klamkę hamulca bardzo mocno i daje rade przekręcić kołem... nie idzie lekko ale jednak sie da. Słychać przy tym głośne piski.
Druid Napisano 8 Kwietnia 2013 Napisano 8 Kwietnia 2013 Brudne, tłuste klocki/tarcza, możliwe że źle odpowietrzony. Masz miękką klamkę?
Mod Team sznib Napisano 8 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 8 Kwietnia 2013 Jakby był źle odpowietrzony to miękka klamka, w tym wypadku klocki/tarcza będą winne.
kontooo2 Napisano 8 Kwietnia 2013 Autor Napisano 8 Kwietnia 2013 Klocki oraz tarcze wypaliłem przetarłem papierem i na końcu benzyna ekstrakcyjna. W tylnym hamulcu jest inny płyn LHM+, w przednim oryginalny shimano... ma to jakieś znaczenie ? Tylni hamulec tzn klamka jest bardziej miękka niż przednia. Dzisiaj odpowietrzyłem raz jeszcze ale klamka jest taka sama... zobaczę z czasem czy inaczej hamuje. Jak by byl jakis dobry servis u mnie w miescie to bym zaprowadzil i sie nie bawil Chyba znalazłem problem. Na zacisku w tym miejscu co na zdjęciu widać jak sie pokazuje olej (bardzo mało ale jednak) przy mocnym naciśnięciu klamki. To może byc tego wina ? Cale hamulce kupowałem w sierpniu 2012 roku i sa jeszcze na gwarancji. Element zaznaczyłem na czerwono, jest to łączenie zacisku.
kadargo Napisano 8 Kwietnia 2013 Napisano 8 Kwietnia 2013 Poza tym jeśli masz organiczne klocki, to możesz je sobie wypalać... ale na popiół, możesz je też z miejsca wywalić i kupić nowe. Ale przede wszystkim wyciek.
kontooo2 Napisano 8 Kwietnia 2013 Autor Napisano 8 Kwietnia 2013 Klocki to metaliki..., ten wyciek może miec jakieś znaczenie ? Bo jest bardzo maly prawie nie widoczny.
Mod Team sznib Napisano 8 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 8 Kwietnia 2013 Też kiedyś miałem bardzo mały, prawie niewidoczny wyciek . Na szczęście klocki metaliki, wypiekanie pomagało na chwilę, ale wyciek swoje robił. Dopiero wymiana uszczelek pomogła.
kontooo2 Napisano 9 Kwietnia 2013 Autor Napisano 9 Kwietnia 2013 Skontaktowałem sie ze sprzedawca, mam odesłać zacisk. Zastanawiam sie jeszcze czy powołać sie na rękojmie czy gwarancje ? Jak radzicie ?
Mod Team sznib Napisano 9 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2013 Shimano nie oferuje uszczelek do swoich zacisków, także nie będą mieli innego wyjścia niż wymiana zacisku na nowy.
kontooo2 Napisano 9 Kwietnia 2013 Autor Napisano 9 Kwietnia 2013 Czyli po tym co napisałem i zobaczyłeś na zdjęciu uważasz ze jest to wina uszczelki ? Mi sie wydaje ze zacisk jest jakoś złe zmontowany. Oba elementy zacisku zaznaczone na zdjęciu trochę sie przybliżają do siebie pod silą nacisku i widać olej. Dopytuje sie gdyz chce dokladnie opisac sprawę sprzedającemu. Czyli wysyłać i powołać sie na gwarancje ?
Mod Team sznib Napisano 9 Kwietnia 2013 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2013 pomiędzy połówkami zacisku jest oring uszczejniający ich połączenie. To najprawdopodobniej jego wina, bo wątpię żeby za słabo buło skręcone. Rękojmia już nie obowiązuje, na niezgodność towaru z umową już za późno żeby się powołać (do pół roku0, także zostaje gwarancja.
kontooo2 Napisano 9 Kwietnia 2013 Autor Napisano 9 Kwietnia 2013 To chyba już wszystko w tym temacie, mam nadzieje ze bikestacja szybko to załatwi.
Andrew Napisano 11 Kwietnia 2013 Napisano 11 Kwietnia 2013 dokręciłeś mocno śrubę mocującą przewód do zacisku ? Ta śruba spaja także obie połówki zacisku. Źle zrobiłeś lejąc LHM do tak nowoczesnych hamulców. Mogą nie uznać gwarancji.
kontooo2 Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Napisano 24 Kwietnia 2013 Dostałem nowy zacisk jakiś czas temu, po ponownym zalaniu oraz przeczyszczeniu klocków i tarcz działa jak żyleta
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.