Nadowski Napisano 7 Kwietnia 2013 Napisano 7 Kwietnia 2013 Niemal wszyscy forumowicze zgodnie stwierdzą że nierdzewka jest lepsza od ocynku. Przegrzebując internet, niestety nie spotkałem się, z żadnym sensownym wyjaśnieniem(często jeden zaprzecza drugiemu). Dlatego chcę Was zapytać, gdyż wiem że jak zawsze udzielicie jasnej i klarownej odpowiedzi. Pozdrawiam.
michal1289 Napisano 7 Kwietnia 2013 Napisano 7 Kwietnia 2013 Wyjaśnienie jest bardzo proste. Stal nierdzewna sama z siebie nie podlega korozji i nie musi być niczym pokrywana w celu zabezpieczenia przed korozją. Natomiast szprychy ocynkowane wykonane są ze stali podatnej na korozję i dlatego są cynkowane. Problem w tym że ocynk to cienka warstwa nałożona na stal i jest podatna na uszkodzenia. Podobnym przykładem są linki rowerowe. Linki ze stali nierdzewnej są droższe od ocynkowanych bo z czasem linka ocynkowana przy jakimś uszkodzeniu czy przetarciu będzie korodować.
Grzeslaw Napisano 7 Kwietnia 2013 Napisano 7 Kwietnia 2013 Szprychy z nierdzewki beda sie blyszczec cały czas. A ocynkowane po paru miesiacach jazdy zasniedzieja.
dovectra Napisano 7 Kwietnia 2013 Napisano 7 Kwietnia 2013 w tej chwili, ocynkowane produkuje się tylko słabej jakości
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.