Skocz do zawartości

[rower] Giant yukon 2006 upgrade

kudizc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, yukona posiadam od 2007 roku, dobrze mi się jeździło, ale zaczął się sypać napęd (włącznie z manetkami i korbą), do wymiany mam też siodełko i hamulce wraz z tarczami. Budżet, którym dysponuje to ~1500zł. Chciałbym, o ile to będzie możliwe żeby założyć kasetę 9-cio rzędową.Proszę o rozsądny plan finansowy. Dziękuje i pozdrawiam.

DzZhfwj.jpg

Nie wiem jak ważny jest dla Ciebie rower, jak go używasz i ile jeździsz. Jeśli traktujesz rower weekendowo to ja bym kupował nieco taniej, korbę Alivio i hamulce grupę niższe a resztę kasy zostawił albo inwestował w coś innego. W jakim stanie są koła, opony i amortyzator ? Szczególnie nowe, dobrze dobrane do potrzeb, opony dużo zmieniają.

Nie jest tak że trzeba mieć wszystko jednej grupy, mieszanki różnych grup a nawet różnych firm współpracują ze sobą całkiem dobrze.

up : panie kolego dobrze pan prawi :)

do autora: to jest taki np. wstępny pomysł wszystko zależy od tego czego potrzebujesz , najlepiej jakbyś napisał jak chcesz jeździć ( tzn. jaki teren ) manetki alivio są prawie że 2 razy tańsze ( wiem , zależy gdzie sie kupuje) niż deore a są w zupełności wystarczające , co do tych hamulców , na forum jest dość dużo niepochlebnych avidowi a szczególnie tym nowszym rocznikom opinii dlatego nie ryzykowałbym i wziął coś np. z shimano ostatnio dość popularne są hydrauliczne deore a myślę że wystarczą :)

Więc, jeżdżę ogólnie sporo. Lubie jak w rowerze wszystko chodzi jak należy. Mieszkam na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej i tam najczęściej jeżdżę. Tak więc myślę, że procentowo wypadnie to 70% teren, las, górki, pagórki i 30% asfalt. Poza tym ważę 82kg więc dobre hamulce będą naprawdę wskazane. No i chciałbym, aby remont był na co najmniej 3-4 lata. Na następny sezon postaram się kupić jakiś porządny amorek.

Czym się różnią manetki alivio, od deore?

Nie wiem jak to się ma przy nowych modelach manetek ale mam porównanie starej manetki deore 2003 (?) z alivio 2011 i deorki działają nieporównywalnie bardziej miękko i komfortowo, są przy tym cichsze i jakieś takie lepsze (mimo że działają ze starym pancerzem a cały rower ma całkiem spory przebieg).

Nie jeździłem ale czytając opinie i wnioskując z opisu konstrukcji, jak chcesz trwałego sprzętu na lata to ja bym sie nie pchał w tarcze ICE TECH, a pozostal przy normalnych, sporo tańszych zreszta (patrząc na resztę roweru to super hardcorowego DH nie jeździsz, więc to drugi argument)

Ja bym zrobił tak:

Manetki kupił używane, coś pokroju deore / slx / xt, w 100-120zł się z tym zamkniesz

Korbę używaną aczkolwiek z zębatkami w dobrym stanie, tutaj będzie ze 150zł-200zł (m552, m590 czyli coś na Hollowtech II)

Kaseta z łańcuchem może byc nawet hg30-9,do tego łańcuch, w 100zł powinieneś się zmieścić

Hamulce, na pewno nie AVIDy, nowe M596 ewentualnie używane m665, m595, o ile będą w opłacalnej cenie

Tarcze? Polecałbym coś z shimano XT np rt97 albo avida g2cs albo g3cs

No tylko po co się bawić w używane, skoro gość ma 1,5k budżetu. O ile z tymi manetkami to nie taki głupi pomysł, to na korbę używaną bym się nie decydował, nie wspominając już o hamulcach.

No i apropo korby to potem nigdy nie ma pewności jak to przyjmie nowy łańcuch i co poprzedni właściciel na tym wyczyniał, kolega miał korbę XT w rowerze na skate park i połamał lewe ramie korby.

Co do tarcz to szukaj w dziale o hamulcach, opinie o polecanych zestawach też tam znajdziesz.

Jak na razie jestem na etapie obserwacji aukcji itd, ale widzę, że jak już ktoś sprzedaje manety xt nawet używki to niżej niż 200 zł nie schodzi. Co do korby to rozglądałem się trochę za korbą slx (używaną) ale na razie niema nic godnego uwagi. Tarcze wezmę te G2CS bo mam okazje 2x nówki za 70 zł  160mm powinny chyba wystarczyć (82kg), a w piastach mam standardowe 6 śrubek więc system center-lock nie podejdzie.

z mojej wiedzy nie podejdzie, bo jest inna szerokość łańcucha. Jak wsadzisz zębatki z 9rz to będzie działać ale wtedy to się przestaje opłacać

Skąd Ty te teorie bierzesz?

http://www.forumrowerowe.org/topic/128950-kompendium-kompatybilno%C5%9B%C4%87-nap%C4%99d%C3%B3w-6-11s/

Moja korba m552 z zębatkami pod 10 chodzi z 9 rzędowym, ba, nawet 500 km chodziła na 3x8...

Witam ponownie, byłem dzis w stacjonarnym sklepie rowerowym, opisalem dokladnie co mam do zmiany w rowerze, w jakiej kwocie muszę sie zmieścić i doradzono mi, abym władował napęd 3x10 trochę się zdziwilem na ale dobra. do 1500 Zł mogę mieć:

-korbe slx (10-rzędów, podobno nie działa za dobrze z z 9-rzędowym napędem)

-przerzutka p slx lub xt (cenowo xt 20zł doplata)

-przerzutka tył slx

-lańcuch xt

-kaseta slx

-manetki slx

-hamulce deorki m596

-avid G2CS

Osobiście nie jestem przekonany do napędów 3x10, co jednak wy sądzicie o tym zestawie? czy 3x10 zda egzamin czy jednak lepiej zastosować 3x9. Pozdrawiam.

Tapnięte z mojego S2

korbe slx (10-rzędów, podobno nie działa za dobrze z z 9-rzędowym napędem) 

To już sobie daruj ten sklep...

3x10 jest świetne, mogą mówić Ci o nich w samych superlatywach, bo kasety i łańcuchy są droższe i im się to lepiej opłaca :)..

Złóż nowe/używane 3x9 za pół tej ceny i będzie ok...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...