Skocz do zawartości

[koła] gotowce czy składane? Pomocy

HAYTOWER

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich chcących mi pomóc

Wiem że ten temat jest już stary jak te forum, do tego tylko odgrzewam kotleta..

w szukajce znalazłem kilka wątków, ale są stare, podpierane wygasłymi aukcjami na alledrogo więc dalej nic nie wiem..

Do rzeczy..

Szukam kompletu kół na 26" ok 1900gr i mniej :) budżet ok 700 (+/-50zł)

mam taka fanaberie żeby piasta rasowo cykała.. nie pisze o piastach typu Hope Pro II, DT 240s (nie ten kaliber)

mam na oku gotowce Mavic CrossRide (wszyscy wychwalają, lecz minusy sie znajdą, słabo dostępne obręcze np.)

jeżeli składać - to zaproponujcie mi jakiś zestaw ?

moja waga 80kg, w sezonie mniej, typ jazdy XC, przesiadłem się właśnie na FS o skoku 100mm, zatem teren odrobinę

ostrzejszy niz XC (mieszkam w okol. Świeradowa Zdroju)

koła mają być pod ham. tarczowe na 6 śrub..

Poważnie jestem nastawiony na Crossride, więc jeżeli ktoś śmiga na nich, niech pisze mi czy cyka to fajnie..

Pozdr

Napisano

Może coś takiego? 50 gram nadwagi,ale na pewno się sprawdzą :)http://allegro.pl/komplet-kol-mavic-cross-max-xl-okazja-i3128435328.html

A co do dźwięku,to wpisz na YouTube crossride i usłyszysz jak to cyka

Dzięki kolego, te koła dyskwalifikuje wgniota na obręczy

- generalnie to celuję w nowy sprzęt

p.s. nie ufam filmikom na y.t. nie wiadomo czy był smar jest w tych piastach czy nie..

Napisano

Jak ostrzejszy niż xc to crossride bym sobie odpuścił. Kółka naprawdę fajne, markowe, niedrogie ale 28 szprych robi swoje. Koła są dość miękkie i nie koniecznie lubią ostrą jazdę. Jak chcesz mieć pewne koła to znajdz sobie dobrego fachowca od składania i kup sam komponenty.

To crossride to nie tylko moja opinia, jak przekopiesz forum znajdziesz potwierdzenie.

Napisano

za tę cenę brałbym mimo tych dwóch obić, mówki kosztują najmniej 2200zł a koła chwalone pod niebiosa ;)

Napisano

Koła chcę mieć nowe,

jeżeli składać to na czym? jakieś propozycje?

pamiętajcie że budżet to 700pln więc nie tak wiele

enduro latać nie bede, tylko ostre xc.

za tę cenę brałbym mimo tych dwóch obić, mówki kosztują najmniej 2200zł a koła chwalone pod niebiosa ;)

Już chyba te byłyby lepszejsze?

http://allegro.pl/komplet-mavic-crossmax-enduro-stan-bdb-tanio-i3143003142.html

Napisano

Ostatnio był używany komplet Hope Pro II za 350 zł... no ale nie chcesz używanych podzespołów. :-)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Sam mam crossride i do wad zaliczam tylko wagę. To są bardzo wytrzymałe koła - sam mam w sezonie jakieś 80-83kg i jeżdżę raczej w ciężkim terenie. Kół nie szanuję bo uważam je za element który jak co wymienię. Kupiłem je rok temu w maju bo potrzebowałem na szybko koła na majówkę. Od tego czasu zaliczyły z 6-8 snaków z czego jeden przy 65km/h przy zjeździe po kamieniach. Obręcze są dalej proste co uważam za niespotykaną wytrzymałość. Kolega jeździ na crossride już chyba z 6 lat też raczej ostro bo nie raz mnie wyprzedza na zjazdach. Inny znajomy ma koła gotowe XT i strasznie się wkurzał że nie kupił crossride (myślał też o crosstrail) bo z shimano ciągle ma jakieś problemy - do tego stopnia się zraził do firmy że cały napęd zmienił na sram jak miał na zużyciu. Co do cykania - piasta cyka bardzo głośno co dla jednych jest fajne bo lans czy nie wiem lubią ten dźwięk - mnie to trochę irytuje bo wolałbym żeby koła były najlepiej niesłyszalne. Mogę nagrać jakiś film i wrzucić na youtube ale nie wiem czy mikrofon tego dźwięku jakoś nie przekłamie.

Napisano

Składałbym - mam bardzo dobre doświadczenia z pracy z osobą, która znała się na rzeczy (konieczny warunek) :)

No i komfort, że set jest dokładnie taki, jak chciałeś od piasty do nypla, jest bardzo fajny :)

Napisano

Dziękować za wasze opinie

kfa, mam zabitego niezłego ćwieka z tymi crossride, jeden pisze ze lipa i wiotkie, a drugi że spoko i na cięższy teren..

ok a jeżeli składak, to jaki set proponujecie? (w granicach budżetu)

pozdr.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Na koła masz gwarancje ,Jesli sie cos z nimi stanie to oddajesz.wiem,ze walka z gwarancją jest czasami ciężka i długa.bo nie chcą przyznawać.koła jeśli nie znasz się lub nie masz nikogo kto u mnie je zrobić odpuść.kup gotowe.mavic lub fulcrum.

Napisano

no to mnie też wbiliście klina, bo mam zamiar crossridy kupić ale jak piszecie że wiotkie?? chyba że to tylko felerny egzemplarz był? Ważę ok 80kg Więc jak to jest z tymi crossridami??

Napisano

Temat do zamknięcia , kupiłem Crossride 2013r

jestem zadowolony!

w porównaniu do moich starych kółek sun ringle na kulkach, to mavic kręcą sie 2 razy dłużej

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...