Skocz do zawartości

[remont]Jakie części co wymienić?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Pierwsze o co chciałbym się zapytać to czy opłaca mi się remontować rower gtix master?Jeżeli tak to jakie części?

na pewno w rowerze muszę wymienić wszystkie linki hamulcowe+ hamulce V-BRAKE,klamki, korbe, przerzutki przód, siodełko, nózkę.To chyba tylę
jutro dodam zdjęcia roweru.

Napisano

Może powiedz ile chcesz kasy na to przeznaczyć, na czym ci zależy oraz co działa nie tak że chcesz remontować, 

Napisano

Nie mam wyznaczonego limitu, chce złożyć go tak żeby jeździł.Nie zależy mi na żeby rower był do jakiejś jazdy wyczynowej bo wiem ,że się nie nadaję chodzi mi głównie o to żeby rower jeździł tak jak należy, w tym rowerze w ogóle nie działają hamulce, cała korba jest powiginana i się odkręca siedzenie porozrywane.Ogólnie rower nie nadaje się do jazdy, po remoncie będę nim jeździł do sklepu na jakieś przejażdżki rowerow i na stadion.

Napisano

Powinieneś się zastanowić jaki jest sens remontu, bo może on przewyższyć koszty nowego, może lepszego roweru. Hamulce może są poprostu źle ustawione, korbe będziesz musiał kupić nową i dobrze jest pomyśleć wtedy o nowym suporcie, podejrzewam że warto wymienić cały napęd, a przynajmniej jego ważniejsze części bo to mocno wpływa na przyjemność z jazdy. 

PS nie piszcie już wiecej że roweru nie warto remontować itd. Autor nie pyta o to czy remontować tylko co remontować, rower służy mu rekreacyjnie zatem ten rower do jazdy po bułki wydaje się być ok

Napisano

ma 'dualową' geometrię, dlatego nie widzę żadnego sensu w remoncie.

Pieniądze na jego remont przeznaczyłbym na zakup jakiegoś sztywniaka w przyzwoitym stanie, na pewno to by był lepszy wybór.

Napisano

Nie chcę zakładać nowego tematu ale czy rower dawes ombra nadawał by się do jakiegokolwiek  remontu?Mam taki rower w domu, na pewno do wymiany jest napinacz,korbe, przerzutki przód, siodełko, nózkę,łańcuch,klamki i klocki hamulcowe.Mogę powiedzieć ,że jeździ się nim dobrze ale nie działają przerzutki i przeskakuje łańcuch ,nie wiem czy wymieniać całą korbę czy tylko tarcze.

Napisano

Hmm zarówno i pierwszego roweru jak i drugiego nie opłaca się remontować, wyniesie Cię to sporo drożej niż jakbyś miał kupić jakąś używkę.
Chyba, że tak jak kolega wyżej zaproponował możesz się pobawić w złożenie jednego roweru z kilku ( z całego wątku wnioskuje, że masz co najmniej dwa rowery w "opłakanym" stanie ) Fajna zabawa, polecam :)

Napisano

Z tego co piszesz co chcesz wymienić, to skromnie wyjdzie 300-400zł. Zastanów się teraz czy warto za to wszystko płacić czy lepiej dołożyć trochę kasy i kupić używany rower z lepszym osprzętem za 500-700zł i w późniejszym czasie go trochę zmodernizować pod siebie. Jak dla mnie, to szkoda zachodu z tym gtix. Ja bym go sprzedał nawet za 100zł dołożył trochę kasy i kupił jakąś używkę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...