Oofol Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 WItam wszystkich, Czytam i szukam i nic sensownego nie moge znalezc.. Od 1,5 roku dosiadam Cube Acid z Dartem 3 i mysle nad zmiana amorka. CHcial bym cos ze skokiem 140mm. Jezdze troszke XC i sporo zjazdow glownie na przygotowanych trasach. Szukam jakiegos amorka w okolicach 1000 - 1200zl i musi byc to nowy amorek Mysle o Manitou Minute Exspert... NIe wiem co moge wzac jeszcze pod uwage... W rahube whodzi tez sztywna os ale niechetnie.. Podpowie ktos cos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Po pierwszemu takich tematów było już sporo wystarczy sie wysilić i zerknąć nawet kilka tematów niżej. Po drugiemu, 140mm w XC ... to już sie prawie do enduro kwalifikuje. A do kubka to 100mm widelec. No ale jeżeli tak bardzo chcesz wysoki widelec to minuta będzie dobrym wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 przy 140mm, to obowiązkowo zmiana ramy, bo cube ci tego nie wytrzyma zbyt długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oofol Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Nic konkretnego nie moglem znalezc - szukajka nie jest pomocna... Tak jak pisalem to XC jezdze troszk, a na zjazdach D3 jest za twardy (waze 88kg) i ogranicza... Nie jezdze bardzo duzo bo do gorek mam kawalek i musze dojechac autem wiec zalozmy raz na miesiac 25km w terenie nie zabije raczej Acida az tak szybko. Macie jakies doswiadczenie z tym Manitou? Jak to pracuje lapie luzy? Mialem spora przerwe od rowerow - zatrzymalem sie jakies 12 lat temu i jak teraz zaczynam wracac do tematu to sie dziwnie czuje - nazwnictwo stylow jazdy... enduro kojazy mi sie tylko z bikami spalinowymi;) Za moich czasow byla szosa, XC, FR, DH, Trial i DS:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Minuta to dobry widelec, ma pół kąpiel olejową golenie 32mm, jest prosty w obsłudze i serwisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oofol Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 No wlasnie to co o nim wyczytalem mnie zainteresowalo. A tak przy okazji nie wiecie czy do Cuba wejdzie opona 2,5? (i do Darta 3 tez) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Oofol, uwierz mi żę zabije. Do tego upośledzi wszelkie właściwości roweru, bo geo zmieni się drastycznie i suport pójdzie w kosmos. Ja miałem wideł 120mm w cube attention i wtedy już jeździło się dziwnie. 140 to będzie masakra a enduro, to coś pomiędzy DH a XC. Da się podjechać w górę, ale da się jeszcze lepiej zjeźdżać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 czy do Cuba wejdzie opona 2,5? (i do Darta 3 tez) Linijka i jedziesz ok 6cm miejsca powinno być na taką opone. Zabicie zależy od tego kto jak będzie wykorzystywał rower, przy normalnej spokojnej jeździe sam bym taki wideł wsadził i dał sag 40% i miał wygodną kanapę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 przez normalna spokojną jazdę rozumiem jazdę po bułki do sklepu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oofol Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Ja mimo ze to rower XC to jezdze z siodelkiem max schowanym i fajnei by wlasnie bylo jak by suport poszedl do gory - mam tu sporo kamienistch zjazdow i obijam korbami i Crankami... Co do enduro to sie tak nabijam;) WIem co to jest ale zmiany mnie zadziwiaja;p Hmm tylko 5cm? to nie duzo wiecej niz moje 2.35 rama m jakies 7cm, dart nawet ciut wiecej przeswitu wiec powinno byc ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 OOfol, uwierz mi przerabiałem już dokłądnie to o czym piszesz. Jak wsadzisz tam wyższy wideł, to zmulisz sterownosć roweru, upośledzisz jego zwrotność, stabilność i oraz znacznie ograniczysz możliwości podjeżdżania. Do tego główka ramy możę ci się oderwać w najmniej spodziewanym momencie. Twierdzisz że wtedy będzie wszysko ok? Jeśli chcesz wyższy widelec, to tylko z przystosowaną do tego ramą. Najtańszą opcją jest tutaj dartmoor hornet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oofol Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Mieliscie moze do czynienia z oponami Contu Der Baron albo Michelin Wildrock R? OOfol, uwierz mi przerabiałem już dokłądnie to o czym piszesz. Jak wsadzisz tam wyższy wideł, to zmulisz sterownosć roweru, upośledzisz jego zwrotność, stabilność i oraz znacznie ograniczysz możliwości podjeżdżania. Do tego główka ramy możę ci się oderwać w najmniej spodziewanym momencie. Twierdzisz że wtedy będzie wszysko ok? Jeśli chcesz wyższy widelec, to tylko z przystosowaną do tego ramą. Najtańszą opcją jest tutaj dartmoor hornet NIe pocieszasz mnie... to co mi zostaje.. zmiana oleju i sprezyny zeby obudzic darta? bo zmaina na 120mm nie ma sensu chyba ze zalozyc Rebe (chyba ona byla w modelu 2012 i jest w 2013) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 A. Zapomniałem jeszcze dodać o ile w górę pójdzie górna rura. Zeskoczenie z siodełka w takiej sytuacji, możę być baaardzo bolesne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oofol Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 A. Zapomniałem jeszcze dodać o ile w górę pójdzie górna rura. Zeskoczenie z siodełka w takiej sytuacji, możę być baaardzo bolesne To akurat nie az taki problem - rama 18" a ja mam 190cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 a tak się jeszcze spytam. Chcesz się bawić w jakieś konkretniejsze zjazdy? Przy twojej wadze, dart3 ze standardową sprężyną powinien pracować prawidłowo. Hmm. Zmierz i napisz jaki masz SAG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oofol Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Konkretniejsze czy mniej konretne - to troche relatywne jak dla mnie. LUbie szybkie kamieniste zjazdy i techniczne jakis jump czasme sie zdazy ale nie za wusoki i nie za czesto (uwarunkowanie terenu:). No wlasnie Amor jest rozkrecony na max i jak sprawdzalem to amor ugina sie maxymalnie jakies 70mm przy max dropach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 najlepszym rozwiązaniem w twoim przypadku, byłoby kupno tej ramy: http://allegro.pl/dartmoor-hornet-rama-fr-4x-dh-18-kolory-2012-i3085025374.html +stery i wg twojego budżetu zostałoby ci się jeszcze 450zł na widelec. Kupisz za to nowego epicona i możesz wyciągnąć go na 140mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oofol Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 najlepszym rozwiązaniem w twoim przypadku, byłoby kupno tej ramy: http://allegro.pl/dartmoor-hornet-rama-fr-4x-dh-18-kolory-2012-i3085025374.html +stery i wg twojego budżetu zostałoby ci się jeszcze 450zł na widelec. Kupisz za to nowego epicona i możesz wyciągnąć go na 140mm. No wlasnie nei wydaje mi sie b ona takiej ramie podjazdy nie baeda nalezaly do przyjemnych... Czemu ten epicon taki tani? W jaki sposob da sie z niego wyciagnac extra 40mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 hmm. Ja mam horneta rozmiarze 16' z mostkiem 45mm, i podjeżdza się bez większego bólu Epicon jest tani, bo... no, po prostu jest tani. Skok zmieniasz dodając/wyciągając podkładki spod sprężyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oofol Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 To juz predzej kupil bym (mam mozliwosc) uzywke Kone Stinky dee lux za 2k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 tyle że ową koną w górę nie pojedziesz wogóle, bo to typowy rower do DH Hornet jest ramą na tyle uniwersalną, że da radę zarówno an podjazdach, oraz można poszaleć na zjazdach i poskakać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oofol Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Jak by jej zalozyc damper z blokada to jeszcze jakos z dwupolka bys podjechal;) Nie iem co zrobic... Na razie zmienie chyba opony i zmienie olej... A o tych oponach cos powiecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oofol Napisano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Na razie zamowilem korek i tloczek do przerobki na powietrze i zalozylem Barony (2.5" w Cuba wchodzi z zapasem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.