Skocz do zawartości

[Amortyzator] Wymiana Dart 3 na...

Oofol

Rekomendowane odpowiedzi

WItam wszystkich,

Czytam i szukam i nic sensownego nie moge znalezc..

Od 1,5 roku dosiadam Cube Acid z Dartem 3 i mysle nad zmiana amorka. CHcial bym cos ze skokiem 140mm. Jezdze troszke XC i sporo zjazdow glownie na przygotowanych trasach.

Szukam jakiegos amorka w okolicach 1000 - 1200zl i musi byc to nowy amorek

Mysle o Manitou Minute Exspert... NIe wiem co moge wzac jeszcze pod uwage... W rahube whodzi tez sztywna os ale niechetnie..

Podpowie ktos cos?

• Mod Team

Po pierwszemu takich tematów było już sporo wystarczy sie wysilić i zerknąć nawet kilka tematów niżej.

Po drugiemu, 140mm w XC ... to już sie prawie do enduro kwalifikuje. A do kubka to 100mm widelec. No ale jeżeli tak bardzo chcesz wysoki widelec to minuta będzie dobrym wyborem.

Nic konkretnego nie moglem znalezc - szukajka nie jest pomocna...

Tak jak pisalem to XC jezdze troszk,  a na zjazdach D3 jest za twardy (waze 88kg) i ogranicza...

Nie jezdze bardzo duzo bo do gorek mam kawalek i musze dojechac autem wiec zalozmy raz na miesiac 25km w terenie nie zabije raczej Acida az tak szybko.

Macie jakies doswiadczenie z tym Manitou? Jak to pracuje lapie luzy?

Mialem spora przerwe od rowerow - zatrzymalem sie jakies 12 lat temu i jak teraz zaczynam wracac do tematu to sie dziwnie czuje  - nazwnictwo stylow jazdy... enduro kojazy mi sie tylko z bikami spalinowymi;)

Za moich czasow byla szosa, XC, FR, DH, Trial i DS:)

Oofol, uwierz mi żę zabije. Do tego upośledzi wszelkie właściwości roweru, bo geo zmieni się drastycznie i suport pójdzie w kosmos. Ja miałem wideł 120mm w cube attention i wtedy już jeździło się dziwnie. 140 to będzie masakra

a enduro, to coś pomiędzy DH a XC. Da się podjechać w górę, ale da się jeszcze lepiej zjeźdżać ;)

• Mod Team

czy do Cuba wejdzie opona 2,5? (i do Darta 3 tez)

Linijka i jedziesz :P ok 6cm miejsca powinno być na taką opone. 

Zabicie zależy od tego kto jak będzie wykorzystywał rower, przy normalnej spokojnej jeździe sam bym taki wideł wsadził i dał sag 40% i miał wygodną kanapę :D

Ja mimo ze to rower XC to jezdze z siodelkiem max schowanym i fajnei by wlasnie bylo jak by suport poszedl do gory - mam tu sporo kamienistch zjazdow i obijam korbami i Crankami...

Co do enduro to sie tak nabijam;) WIem co to jest ale zmiany mnie zadziwiaja;p

Hmm tylko 5cm? to nie duzo wiecej niz moje 2.35 rama m jakies 7cm, dart nawet ciut wiecej przeswitu wiec powinno byc ok.

OOfol, uwierz mi przerabiałem już dokłądnie to o czym piszesz. Jak wsadzisz tam wyższy wideł, to zmulisz sterownosć roweru, upośledzisz jego zwrotność, stabilność i oraz znacznie ograniczysz możliwości podjeżdżania. Do tego główka ramy możę ci się oderwać w najmniej spodziewanym momencie. Twierdzisz że wtedy będzie wszysko ok?

Jeśli chcesz wyższy widelec, to tylko z przystosowaną do tego ramą. Najtańszą opcją jest tutaj dartmoor hornet

Mieliscie moze do czynienia z oponami Contu Der Baron albo Michelin Wildrock R?

OOfol, uwierz mi przerabiałem już dokłądnie to o czym piszesz. Jak wsadzisz tam wyższy wideł, to zmulisz sterownosć roweru, upośledzisz jego zwrotność, stabilność i oraz znacznie ograniczysz możliwości podjeżdżania. Do tego główka ramy możę ci się oderwać w najmniej spodziewanym momencie. Twierdzisz że wtedy będzie wszysko ok?

Jeśli chcesz wyższy widelec, to tylko z przystosowaną do tego ramą. Najtańszą opcją jest tutaj dartmoor hornet

NIe pocieszasz mnie... to co mi zostaje.. zmiana oleju i sprezyny zeby obudzic darta? bo zmaina na 120mm nie ma sensu chyba ze zalozyc Rebe (chyba ona byla w modelu 2012 i jest w 2013)

Konkretniejsze czy mniej konretne - to troche relatywne jak dla mnie. LUbie szybkie kamieniste zjazdy i techniczne jakis jump czasme sie zdazy ale nie za wusoki i nie za czesto (uwarunkowanie terenu:).

No wlasnie Amor jest rozkrecony na max i jak sprawdzalem to amor ugina sie maxymalnie jakies 70mm przy max dropach.

najlepszym rozwiązaniem w twoim przypadku, byłoby kupno tej ramy:

http://allegro.pl/dartmoor-hornet-rama-fr-4x-dh-18-kolory-2012-i3085025374.html

+stery

i wg twojego budżetu zostałoby ci się jeszcze 450zł na widelec. Kupisz za to nowego epicona i możesz wyciągnąć go na 140mm.

No wlasnie nei wydaje mi sie b ona takiej ramie podjazdy nie baeda nalezaly do przyjemnych...

Czemu ten epicon taki tani? W jaki sposob da sie z niego wyciagnac extra 40mm?

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...