Skocz do zawartości

[Koła/Przerzutki] Różnica pomiędzy wielkością kół a przerzutkami.

LieroXor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Mam zamiar kupić rower i mam na oku jeden co ma przerzutek 24 i koła 29" i drugi co ma przerzutek 27 i koła 26".

Jaki lepiej by sie nadawał do szybkiej jazdy w nierównym terenie? Czy wielkość koła ma większą przewagę niż ilość przerzutek? Bardzo bym prosił o pomoc, bo o 29" piszą że stabilniejsze i bardzo komfortowe ale jak z resztą?

Napisano

Pierwsze pytanie to Twój wzrost... 29" to dla osób wysokich, które na 26" i przy bardzo dużej ramie nie mają takiego komfortu jazdy jak na 29" Druga sprawa to 29" nie jest tak zwrotne jak 26" i jak chcesz śmigać między drzewami to musisz pamiętać, że będziesz miał dłuży tył i żeby nie został czasem na którymś drzewie ;) a co do przełożeń... chyba więcej zależy od tego co na rowerze jedzie niż od przełożeń :) Znajomy ma crossa speca  28" ja 26" fulla ktm i na prostej czy nawet z górki jadę szybciej i nie dla tego, że szybciej kręcę, ale że koła, piasty, napęd pracuje znacznie lepiej niż u znajomego. Także jakość osprzętu też ma znaczenie większe niż wielkość koła. 

Napisano

na prostej czy nawet z górki jadę szybciej i nie dla tego, że szybciej kręcę, ale że koła, piasty, napęd pracuje znacznie lepiej niż u znajomego

Jeśli chcesz udzielać porad "zielonemu" nie pisz proszę herezji, bo wyciągnie błędne wnioski.

Wspomniany rower na kołach 29 cali ma 24 biegi a na kołach 26 ma ich 27 bo z reguły na dzień dzisiejszy rowery na dużych kołach są trochę gorzej ubrane w komponenty w podobnym przedziale jakościowym roweru. Jest tak dlatego że rowerów 29tek jest jeszcze na razie mniej na rynku i są nadal nowością, co w konsekwencji czyni ich cenę wyższą niż rowerów na kołach 26 cali.

To czy na jednym z tych rowerów będzie ci się jeździć efektywniej/łatwiej/szybciej niż na drugim zależy nie od ilości biegów tylko np od tego jaki zakres przełożeń (ilość zębów dla poszczególnych zębatek) posiadają oba napędy i w jakim terenie będziesz się na tych rowerach poruszał. "Jakość" jazdy może też zależeć od różnicy w masie obu rowerów, rodzaju posiadanych przez nie opon i od tego, który rower subiektywnie bardziej ci "podejdzie".

Tak czy inaczej musiałbyś pokazać oba rowery i powiedzieć coś o sobie, wtedy można teoretycznie coś zasugerować.

Napisano

Jeśli chcesz udzielać porad "zielonemu" nie pisz proszę herezji, bo wyciągnie błędne wnioski.

A o jakie herezji mówimy? Czy jasno nie zostało opisane, że napęd odgrywa bardzo dużą rolę niż wielkość kół. Cóż w tym dziwnego?
Napisano

A o jakie herezji mówimy? Czy jasno nie zostało opisane, że napęd odgrywa bardzo dużą rolę niż wielkość kół. Cóż w tym dziwnego?

No to zaczne tak: Mam ~175cm wzrostu, 70kg i lubie szybką jazde na rowerze w lesie, na nierównościach itp. a tak ogl. to będzie mój pierwszy "pożądny" rower, a oto one: 

Pierwszy: http://www.decathlon.pl/rockrider-53-2012-id_8206682.html

Drugi: http://www.decathlon.pl/rockrider-51-big-id_8202060.html

A no i zwrotność to mi sie przyda bo mam niedaleko park z leśnymi "zakręconymi" dróżkami a za parkiem już całkowity las :icon_wink:

Już od początku byłem nastawiony w kierunku rockridera 5.3 jednak mój starszy brat zamydlił mi oczy tym 5.1 z 29" :icon_confused:

A i aż taki "zielony" to ja nie jestem :icon_mrgreen:

Napisano

Mam 175 też i na 26" zdecydowanie lepiej się czuję :)  na 29" czuję jakbym tirem jechał ;) no może trochę przesadziłem. Najlepiej spróbuj się przejechać może ktoś znajomy ma i będziesz wiedział.  

Napisano

Zacytowałem Ci herezje, "lepsza praca".

A co do roweru - 29er będzie miał gorszy osprzęt choćby z tego powodu że jest tańszy od 26tki.

Wydaje mi się że przy Twoim wzroście lepszy jednak będzie 26cio calowiec. Do mnie nie przemawia też wygląd tego dużego Rocka - mam wrażenie że jego linia i kolorystyka wydają się być bardziej kobiece.

Napisano

"lepsza praca".

Pod określeniem "lepsza praca" kryje się lepszy osprzęt i lepiej wyregulowany napęd czytaj(dobrze ustawione luzy na piastach i nasmarowane) :) teraz bardziej jasne?

• Mod Team
Napisano

Spokój bo porozganiam, autor ma problem bo nie wie nic na ten temat a wy już kłótnia ... 

Różnica miedzy 24 a 27 biegów jest ... żadna, jeżeli chodzi o możliwości terenowe bo oba rodzaje czyli 8 i 9 rzędów posiadają takie same kasety, nie wliczając wyjątków typu 11-36. 

Czyli jeżeli mamy większe koła czyli 29" pasuje wziąć większą kasetę czyli bardziej rozpięta czyli np 11-32, czy 11-34 aby było łatwiej podjeżdżać. 

• Mod Team
Napisano

Tak bo im większe koła tym mniej telepie :P i ogólnie z prostej fizyki wynika ze koła będą stabilniejsze ale trzeba większej siły by tym jechać, dlatego potrzeba większe zębatki z tyłu lub mniejsze z przodu jak kto woli.

Napisano

2i regulaminu

A ja nawet lubie jak telepie tylko nie za mocno :teehee:

Hmmm... A więc jednak na razie moim liderem jest Rockrider 5.3. Miło by było gdyby jeszcze pisali swoje opinie na temat kół 29" itp. :thumbsup:

Napisano

Jeśli chcesz przyrównywać 5.3 26' to lepiej do 5.3 29' ten sam osprzęt ;) W obu 5.3 masz xcr i Srama x5 co już daje dużą przewagę. Najlepiej też pojedź i pojeździj. Zobaczysz na którym ci wygodniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...