Mod Team Puklus Napisano 11 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Do łożysk zwykły smar, ŁT to nic innego jak łożyska toczne równie dobrze może być i wazelina techniczna lub inny smar. a do środka ole jak juz wspominano. Na części ruchome które mają lekko pracować nie dawać smaru bo zamuli mechanizm i przestanie działać a nawet może sie coś posypać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Dzięki serdeczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szych Napisano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Serwis zajmujący się holendrami masz najbliżej na Waryńskiego w Gdańsku. Drugi podobny jest we Wrocławiu, jak z resztą kraju nie wiem. Oni się w tym specjalizują, mają nawet od ręki części zamienne typu wianki, zębatki, łożyska itp. Nie wiem, ile biorą, ale skoro zekkera skasowali 85, to pewnie zapłacisz podobnie. "Zwykłe" serwisy się nie podejmują takiej roboty, bo się na tym nie znają. Rowery miejskie to w Polsce nowe zjawisko i 99% serwisantów zwyczajnie brakuje wiedzy i doświadczenia. Robota nie jest trudna, ale trzeba kilka piast w życiu rozebrać, aby potem potrafić to złożyć. Jeśli masz czas, dostęp do części i instrukcji, to śmiało działaj. Jeśli nie, to -z własnego doświadczenia - polecam odesłać do fachowego serwisu, bo człowiek na jednej uszczelce czy łożysku potrafi na dwa miesiące stanąć i rower, zamiast jeździć, wisi w garażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 A przypadkiem z Waryńskiego się nie zwinęli? Jakiś czas temu (chyba wczesna jesień zeszłego roku) przejeżdżałem obok i wyglądał sklep i serwis na zamknięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szych Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Miesiąc temu byłem u nich po większa zębatkę do piasty wielobiegowej i jakieś pierdoły do rolkowego i serwis dzialał pełna parą. Sklep dopiero towaruje się po zimie, ale wszelkie nietypowe pierdoły od holendrów na półkach mieli. Mnie rozbiło, że ofertę mają taką samą jak rowerystylowe.pl . Gdybym wiedział to wcześniej, to bym nie ciągal paczek z Wrocławia, tylko kupił na miejscu. Niestety stronę mają marną i jak człowiek się sam nie zorientuje, to nie będzie znal pełnej oferty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
missmisery Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Podepnę się z drobnym pytaniem - mój Nexus 7 ma jakieś 3,5 - 4 tys. przebiegu. W zasadzie nie mam z nim problemów, wszystko chodzi względnie gładko, ale piasta zaczęła ostatnio dużo głośniej "cykać" (użytkownicy Nexusów być moze domyślą się o jaki dźwięk chodzi ) na 5 i 6 biegu. Zawsze cykała ale teraz jest to już naprawdę donośne. Czy coś z tym robić, czy dopóki jeździ i biegi się dobrze zmieniają, to nie przejmować się takim drobiazgiem. Taki serwis nexusa - jakiego w ogóle rzędu to są koszty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szych Napisano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Jak głośniej cyka, to smaru na zapadkach musiało ubyć. Póki cyka i korba ni skacze, to można jeździć.Przy okazji : http://sheldonbrown.com/sutherland.html - poradnik dla piasto wyprodukowanych do '96 http://sheldonbrown.com - cała strona o piastach wielobiegowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Dobra, co robię nie tak?? Piasta wyczyszczona, moduł wymoczony, wymyty w benzynie ekstrakcyjnej, wysuszony, wymoczony w oleju przekładniowym, łożyska nasmarowane, piasta skręcona, i ... Jak mam koło niedokręcone, to manetka zmienia biegi w obie strony, ale jak tylko dociągnę śrubę, to już tylko biegi wciąga, ale w drugą stronę niet; jak popuszczę śrubę, to dźwigienka ustawia się od razu tak jak ma być. Wygląda tak, jakbym za mocno dokręcał koło, ale tak nie jest, dokręcam zupełnie delikatnie. Co jest nie tak?? edit. Popuściłem tę dziwaczną nakrętkę po stronie piasty i już działa w obie strony. Możliwe że jestem idiotą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Daj znać Cienkun jak skończysz, czy odczułeś różnicę :-) A więc różnica jest taka, że jest sporo ciszej. Natomiast brakuje 3 biegów: 1, 2, i 6. Założyłem manetkę rapid fire, ale podobno skok jest taki sam. Czerwone kreski na 4 biegu się zgadzają. Jak było przedtem, nie powiem, bo oryginalna manetka miała uszkodzoną śrubkę i nie szło wyregulować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gelo2104 Napisano 14 Maja 2013 Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Na wstępie witam wszystkich. Przymierzam się do zakupu w/w dwukołowca, jako że to od znajomego mam go do przetestowania. Niesty parę rzeczy wymaga wymiany, linki, łańcuch. Ale cały problem jest w wyskakującym 5 biegu. Wszystkie biegi wchodzą ładnie bez chaczeń, po wrzuceniu 5 biegu są przeskoki i powrót do 4. Po rozebraniu piasty, wyczyściłem ją i nasmarowalem, wszystko wyglądało nawet ladnie. Tryby całe nie pościerane. Po złożeniu brak poprawy, kolejne rozebranie i złożenie dało efekt przeskoków na biegach 1-3 i na biegach 6-7 dziwnie blokuje pedały. Na mechanice się znam i raczej składam poprawnie, możliwe że gdzieś robie błąd tylko gdzie? Może ktos wie w czym może byc problem i który element piasty odpowiada któremu biegowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.