Skocz do zawartości

[wibracje] na tarczy 180mm

Cox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

posiadam taki set

koło ritchey wcs ocr, oś 9mm, mocowanie centerlock

tarcza progress 317, 180mm, 6 śrub

adapter ashima cl-is

reba sl

adapter pm180 hygia

hamulec slx 675, klocki metal

podczas hamowania z reguły przy małej prędkości troszkę wibruje, co może być przyczyną, od czego zacząć "naprawianie" i poprawną regulację w takich przypadkach ? wcześniej na tarczy rt64 160mm nie było nic, albo naprawdę minimalnie

330sn6r.jpg

• Mod Team

wcześniej na tarczy rt64 160mm nie było nic, albo naprawdę minimalnie

Nie uważasz,ze sam znalazłeś przyczynę? 

Pro forma sprawdź mocowania i  poprawność dokręcenia adaptera ,ale prywatnie przypuszczam,że tarcza powoduje te wibracje.

A propos klocków- sprawdzałeś ten set z klockami mineralnymi lub semimetalikami? Może połączenie tej tarczy i metalików nie działa w 100%?

Mocno wycinane tarcze o wąskim piórze/powierzchni hamującej są często przyczyną wibracji i szarpania. Klocek przesuwa się po mocno dziurawej powierzchni co przypomina trochę jazdę rowerem w terenie. Miałem taki problem z tarczami blade czy aries i rozwiązanem było zamontowanie innych, pełniejszych tarcz.

Bo są lekkie ?? :)

A jak wiadomo spora część bajkerów ma na tym punkcie obsesje .

Bo dla wielu są ładniejsze ?

Z lekkością/ladnoscią to tak jest pewnych rzeczy się nie przeskoczy ... i z tarczami właśnie mamy taką sytuacją albo lekko albo gładko / użytecznie ...

Sporo mocno "powycinanych" tarcz wibruje podczas hamowania ... na jednym modelu hamulca wibrują bardziej na innym mniej, spory wpływ na wibracje ma kształt klocka  i jak on się wpisuje w rytm wycięć tarczy.

Pozdrawiam

Tutaj nie chodzi o to która jest mocniej która słabiej wycięta.

W największej mierze wpływ na wibracje ma kombinacja tarcza > kształt klocka.

Jak długość klocka to długość okienka na tarczy ( lub wielokrotność tej długości)

Gdy jedno okienko opuszcza klocek drugie je w tym samym kształcie zastępuje więc powierzchnia trąca pozostaje w przybliżeniu nie zmieniona to tarcza nie wibruje.

Gdy jedna "poprzeczka" opuszcza klocek a druga jej nie zastępuje to mamy zmianę która w prowadza wibracje.

Reasumując albo lekko, ładnie i przymykamy oko na wibracje ... albo bez wibracji i niekoniecznie lekko i ładnie.

Pozdro  

to jest porządna tarcza, 150 zł kosztuje, na razie nie mam nawet jak popróbować czy wibruje po dokładnym ustawieniu bo wszędzie 10 cm płynnego śniegu

mam pomysł : a jakby pilnikiem krawędzie o które może zahaczać trochę zaokrąglić? tz w środku tych dziur

Taka porządna a jednak powoduje wibracje. Jak byś sobie kupił coś o wiele tańszego np. od Shimano to zapewne problemów by nie było. Nie można do zacisków kupować praktycznie każdej tarczy bo było by to zbyt proste. Wszystko musi mieć ręce i nogi a w tym przypadku jak koledzy wyżej tak nie jest.

Co do tych prac z pilnikiem to być może coś to ta ale osobiście z czymś takim się nie spotkałem.

taka breja ze noga się zapada na 10 cm jak staniesz :D nie ma mowy o jeździe, chyba że po asfalcie

pojeździłem trochę po asfalcie, nie jest źle, troszkę jeszcze drży przy małym nacisku, ale ogólnie ok, podokręcam wszystko mocno, poustawiam dokłądnie  i chyba będę zadowolony

Estetyka fajna rzecz ale co dobra tarcza to dobra tarcza.

Swoją drogą tak powycinana 180ka i tak zagotuje się pewnei równie szynko jak zwykła 160ka więc po co było brać większą tarcze ?

Ja ważę czasem pod 85 kilo i jakoś mi 160mm z przodu spokojnie starcza, ba mogęrower psotawić dęba jak mi się zachce.

Rozumiem jak ktoś trenuje zjazdy w górach ale tak....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...