Dzielak Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 Czołem!Jako, że to będzie pierwsze ok domowej produkcji potrzebuję wiedzy nieco. Sporo osób zachwalało 105'ki jako dobre do ok, więc:1. Jaka jest różnica pomiędzy:a) Shimano 105 FC 5502Shimano 105 FC 5600Wagowo podobnie, rozmiarowo podobnie a cena tych 5502 dwa razy niższa?2. Na co zwrócić uwagę przy dobieraniu łańcucha?W górskim to było proste a tu - nie mam pojęcia. Tj. wiem, że są "cienkie" (szosowe) i "grube" (torowe).Nie wiem natomiast czy będą one współgrały z kombinacją korba 105 i zębatki 18 t z Joytech'ów?Będę wdzięczny za wszelkie informacje.Pozdrawiam,Dzielak
piotreeek Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 Co do pierwszego, nie wiem. Co do drugiego, musisz zwrócić uwagę, czy blat korby i 18'tka są na 'szeroki' czy 'wąski' łańcuch. Do wąskiego blatu i zębatki zakładasz łańcuch, jaki wolisz ('torowy' jest cięższy). Jeśli którykolwiek element jest na gruby łańcuch, musisz mieć takowy. Najlepsze łańcuchy, cena/jakość to connex 800 kmc (zdaje się, że oznaczony) 810.
pjetr Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 http://pl.wikipedia.org/wiki/Oznaczenia_Shimano
elziomallo Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 5500 jest na octalink, nowy suport kosztuje ponad 120zł, używki trochę taniej chodzą, ale mało ich jest na rynku wtórnym, dlatego te korby są tanie. 5600 jest na pełną oś i tu miski z łożyskami są sporo tańsze, a potem można same łożyska w miskach wymieniać.
grzegosz Napisano 7 Kwietnia 2013 Napisano 7 Kwietnia 2013 w 5600 trudniej będzie ustawić Ci linię łańcucha, ale jest to możliwe
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.