Skocz do zawartości

[napęd] problem

repak59

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak widać w tytule mam mały problem z napędem, który poniżej opisze..

Mój problem polega na tym że gdy przycisnę trochę mocniej na pedały podczas jazdy to po prostu napęd nie daje tej mocy na koło i zębatka się rusza a koło już nie.. oczywiście trwa to tylko chwilami tak jakby zamiast płynnego, wspólnego działania zębatki z kołem to czynność pedałowania się jakby zacina.. nie dotyczy to przełożenia na którym się najlżej pedałuję, problem dotyczy wyższych biegów przy których trzeba się troszkę bardziej wysilić..

bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość gdyż nie mam pojęcia na temat działania napędu ani żadnej pomocy ze strony osób starszych, doświadczonych :(

Z tego co wyczytałem najwyraźniej masz rozciągnięty na tyle łańcuch że przeskakuje na kasecie/wolno-biegu .
A przeskakuje na tych zębatkach na których najczęściej jeździsz .
Wymiana łańcuch i kasety/wolno-biegu załatwi problem, ale sprawdź też stan "uzębienia" w korbie .
wolno-bieg >8 przełożeń
kaseta <8 przełożeń .
Sprawdź ile masz z tyłu zębatek to coś doradzimy w ew. zakupie .

A to Ci nowina. Mam kasetę, bez zmiany piasty na kompatybilną z kasetą :D

Nie ma czegoś takiego jak rozróżnianie wolnobieg czy kaseta, biorąc pod uwagę ilość przełożeń. Są wolnobiegi 8-rzędowe, jak i kasety 7 rzędowe. Oczywiście pomijając już to, że znaki nierówności Ci się pomyliły.

Do autora: ile czasu jeździsz już na tym łańcuchu i zębatkach?

Oczywiście pomijając już to, że znaki nierówności Ci się pomyliły.

Pomyliły ?
Wolnobiegi ogólnie rzecz biorąc są do 8 zębatek natomiast kasety od 8 . Wiem że są wolnobiegi 8 rzędowe są nawet 9 ale są one rzadko spotykane .

Nie ma czegoś takiego jak rozróżnianie wolnobieg czy kaseta, biorąc pod uwagę ilość przełożeń

W takim razie pokaż mi wolnobieg 10 rzędowy .

Według mnie bębenek przepuszcza . Jeżeli masz dość dobrej klasy piastę pokuś się o wymianę samego bębenka jeżeli takowy jest dostępny .

Panowie, głupoty gadacie jak nie wiem.

Tak się składa, że jakieś 2 tyg temu kupiłem sobie do mieszczucha kasetę na 7 rzedów, więc czego wprowadzacie w błąd że kasety są od 8 w górę?

A autorowi to się chyba bębenek sypie.

Do autora: ile czasu jeździsz już na tym łańcuchu i zębatkach?

Hmm.. rower po złożeniu był jeżdżony przez jakieś 2 dni potem była przerwa z parę tygodni i ostatnio jedna przejażdżka.. i może mieć znaczenie to że łańcuch, zębatka, przerzutki są używane i pochodzą z innych rowerów.. poza tym chyba macie racje z łańcuchem który też mi się wydaje za długi i pójdzie do wymiany.. jutro wstawię zdjęcia jak wyglądają obie zębatk.

• Mod Team

Wolnobiegi ogólnie rzecz biorąc są do 8 zębatek natomiast kasety od 8 .

Tak sie składa ze kasety zaczynają sie od 6 biegów a wolnobiegi co zadziwiające od 1 :D

Jeżeli napęd przeskakuje a zębatki wyglądają całkiem ok, winą prawdopodobnie jest sam wolnobieg, jego esencja czyli system zapadkowy. Można to rozebrać i zobaczyć cóż tam siedzi.

Autorze, wybacz offtop, ale muszę :D

wolno-bieg >8 przełożeń

kaseta <8 przełożeń .

Oznacza to mniej więcej tyle, że ilość przełożeń w wolnobiegu jest większa niż 8, a w kasecie mniejsza niż 8, co nijak ma się do tego co napisałeś tutaj:

Wolnobiegi ogólnie rzecz biorąc są do 8 zębatek natomiast kasety od 8

Możemy dalej brnąć w matematyke, skoro już wzięliśmy się za znaki nierówności. Co jeśli przełożeń jest 8? Ani to kaseta, ani wolnobieg - cóż więc to jest?

Wolnobiegi mają mniej niż 8 zębatek, kasety więcej niż osiem. Skoro rusza mu się zębatka, to może mieć zwalony bębenek w piaście.

Tutaj kolega już się za znaki nierówności nie zabierał i wyszło mu to na dobre, choć nadal mamy twór z 8 przełożeniami, który nie zalicza się do żadnej kategorii. Może to jakiś kasobieg?

Ktoś już wyżej napisał, ale ja pozwolę sobie jeszcze wkleić link:

http://allegro.pl/listing.php/search?category=16435&sg=0&string=kaseta+7&offer_type=0&price_from=&price_to=&postcode_enabled=0&state=0&distance=1&postcode=&city=&listing_sel=2&listing_interval=7&a_enum%5B417%5D%5B2%5D=2&a_text_i%5B420%5D%5B0%5D=&a_text_i%5B420%5D%5B1%5D=&change_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E

Została jeszcze jedna osoba do skomentowania:

Panowie, głupoty gadacie jak nie wiem.

Tak się składa, że jakieś 2 tyg temu kupiłem sobie do mieszczucha kasetę na 7 rzedów, więc czego wprowadzacie w błąd że kasety są od 8 w górę?

Zimne piwko ode mnie ;)

Pozdrawiam.

W takim ustawieniu przerzutki napęd nie ma prawa poprawnie działać. Łańcuch nie opasuje zębatek w dostatecznym stopniu co wpływa i na możliwość przepuszczania łańcucha jak też na pomyłki przy zmianie biegów i ogólnie bardzo wolną pracę.

Przerzutka wygląda na zgniłą na jej zawiasie - zastała się od zesztywniałego przegubu. 

• Mod Team

Zrób tak, zdejmij łańcuch, jak nie masz spinki, to rozkręć wózek odkręcając kółeczka i odkręć przerzutkę od haka. Pasuje tez odkrecic linkę, słowem zdejmij ta przerzutkę z roweru.

po zdjęciu powinna sie poskładać sama tak http://allegro.pl/shimano-deore-xt-rd-m771-tylna-przerzutka-mtb-dh-i3149872681.html jeżeli sie tak nie stanie to jest raczej uszkodzona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...