Skocz do zawartości

[licznik rowerowy] zły odczyt dystansu

thearturstunt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, jako iż jest to mój pierwszy post :) :)

Mam taki problem, otóż kupiłem licznik rowerowy BION CY-E110W, założyłem jak trzeba (tak mi sie przynajmniej wydaje) a mimo to licznik błednie odczytuje dystans. Jest to pomyłka rzędu 1m=500km licznikowych, wiec dość znaczny błąd. Liczona prędkosć jest całkiem realistyczna, wiec troche dziwna sprawa. Licznik ma zakres pracy w temperaturach 0-40 stopni, a dziś jest może z -3, ale bez jaj, że to ma aż taki wpływ na prace licznika :)

Co jeszcze moze być przyczyną błędnego odczytu? Magnes przebiega od sensora w odległosci jakichs 3-4mm czyli raczej w normie.

Szykuje mi sie reklamacja czy to przez tą temperaturę?

pozdrawiam ;)

Napisano

1 METR na 500 KILO metrów i Ty się przejmujesz? to moja sigma ma zapewne większy błąd i się nie przejmuję.Raczej żaden Ci nie zmierzy co do 1cm bo wystarczy minimalna zmiana ciśnienia w oponie i juz masz inny obwód koła...

Napisano

Mój pulsometr ma zakres pracy w temp od 0 wzwyż, raz biegałem przy -1*C i już mi świrował, a więc wydaje mi się, że to wina temperatury. Poczekaj na cieplejszy dzień i wtedy sprawdz co i jak, jeśli problem nie zniknie pozostaje reklamacja :)

Nie bez przyczyny podają te zakresy pracy w danej temp w takich urządzeniach :)

Napisano

Hmmm, powiem Ci ze przekonaleś mnie z tym pulsometrem ;) Dopiero od poniedziałku ma być na plusie, wiec troche czasu na kombinowanie mi jeszcze zostało. Spróbuje rozgrzać jutro ten magnes i sensor, żeby złapały jako taką temperaturę i zobaczę czy jakaś różnica jest

Napisano

temperatura nie powinna mieć aż takiego wpływu.

Czyli jak zrobisz 1m rowerem to masz 500km na liczniku czy jak?bo ciężko mi to jakoś ogarnąc...;/

Napisano

temperatura nie powinna mieć aż takiego wpływu.

Czyli jak zrobisz 1m rowerem to masz 500km na liczniku czy jak?bo ciężko mi to jakoś ogarnąc...;/

500km to wartosć umowna :) Po prostu przejeżdżając od garażu do bramy, robie taki przebieg jak taksiarze w ciagu roku :D Wiesz, jedziesz sobie powolutku i patrzysz jak robi sie 346km, za chwile 789km, a potem sie resetuje i od nowa :) Gdyby to był licznik z bazaru za 12zł to spoko, nie miałbym się na co napalać, ale jak wykładam na to pare dyszek to już wolałbym mieć wszystko tak jak trzeba. Gość ze sklepu był spoko, wiec z wymiana raczej nie będzie problemu, aczkolwiek wolałbym żeby to była jednak ta temperatura :)

Napisano

no jeśli jest tak jak mówisz to oczywiście że reklamuj go ;)

sorry za ten pierwszy post,nie ogarnąłem wtedy tematu ;p

ps. i nie cytuj w całości ostatniego posta bo moga Ci warna wlepic :whistling:

Napisano

Ok, zapamietam na przyszłość :)

Wstawiłem dzisiaj rower do kotłowni na jakieś pół godziny, czyli cały osprzęt miał na pewno minimum temp. 10 st. i dalej to samo. Zostaje reklamacja. Nie widzę tu żadnych plusów, wiec każdemu pisemnie dziękuje za odpowiedź ;)

Napisano

Temperatura tutaj nie ma nic do rzeczy. W takim czujniku nic to nie zmieni. Pewnie temp. bardziej tyczy się elektroniki, że bateria może trzymać krócej. Poza tym ten zakres pracy to dla mnie byłby nie do zaakceptowania. Prawidłowy zakres powinien być między -25/20 do 40 stopni. ;) Jak temperatura może mieć wpływ na działanie takiego licznika. sygnał może być słabszy, ale i tak dojść powinien. Jedyna opcja to jakiś układ w nim jest delikatny na zmianę temp. ale szczerze wątpię. Ja mam licznik z real'a, albo coś takiego marketowego, ale problemów w żadnej temperaturze nie miał. ;)

Napisano

A prawidłowo ustawiłeś obwóg koła? Diabli wiedzą, co oni tam fabrycznie ustawili. Ja, przykładowo, dla koła 26 cali z oponą 2.35 obwód koła mam 2040mm. Sprawdź zanim będziesz reklamował.

Napisano

Dla potomnych. Okazało sie ze wystarczyło tylko wyjąć i włożyć baterie na nowo. Dlatego czasem warto spróbować czegoś, co z pozoru nie ma powiazania ze sprawą :D

Napisano

No tak, najprostsze rozwiązania najlepsze. W sumie też miałem podobny przypadek. Licznik przestał pokazywać prędkość, ale dystans naliczał. Miałem już go spisywać na straty, ale na nowy rok zrobiłem jak zwykle reset dystansu wyjmując baterię i wszystko zaczęło działać jak trzeba.

Czasem ciężko skojarzyć takie doświadczenia z nowymi problemami.

Napisano

No dokładnie. A co najlepsze, to nie rozwiazali tego problemu ludzie ze sklepu, tylko jakiś klient im podrzucił taki pomysł :D Sam mówił, że u niego w jakimś urządzeniu też była taka sytuacja. Cóż, sh*t happens. Teraz przynajmniej będę wiedział na co patrzeć zanim zaniosę do reklamacji ;d

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...