Skocz do zawartości

[pranie] jak często to robić?

qrczakzul

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam widzę "prać w 40 stopniach", a nie że "należy używać pralki".

Poproś kogoś, kto zna angielski, żeby przetłumaczył Tobie co oznacza "Machine wash".

Nie kompromituj się.

"Machine wash warm" jak już coś i to oznacza coś zupełnie innego niż sugerujesz. Jest tutaj mnóstwo oznaczeń i opisów które dla Polaka są oczywiste, ale wyobraź sobie że tak samo jest dużo ludzi, którzy przez 30 lat biegali boso po buszu. Taka osoba rąk do wrzątku nie włoży przy praniu ręcznym, ale może nie zdawać sobie spawy, że w pralce może być coś więcej niż tylko przycisk "start". Żeby byłociekawiej nie dotyczy to jedynie ludzi wychowanych w buszu, bo wielu natywnych mieszkańców wysp wykazuje podobny poziom. Producenci sie przed tym bronią, dlatego masz "machine wash warm" i znaczek 40 stopni, ale to nie oznacza "machine wash safe" co sugerujesz.

Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4

Przestań robić z siebie klauna i naprawdę zapytaj kogoś mądrzejszego od siebie co oznacza "Machine wash" (i dopowiem, bo  nie wiesz nawet tego, że może

być zarówno "warm" jak i "cold").

I na tym skończyłem, bo do pewnego momentu byłeś śmieszny, a teraz już tylko męczysz.

Mam nieco dziwną prośbę, czy mógłby ktoś nagrać filmik jak pierze i płucze w rękach koszulkę czy tam co innego co będzie akurat do prania ? wiem, że to trochę bez sensu ale na yt nie znalazłem żadnych sensownych materiałów, a ciekawi mnie jak się powinno prać w rękach, gdyż nie wiem czy to dobrze robię. Wiem jak to musi brzmieć, ale nie wszyscy muszą wiedzieć nawet najprostsze rzeczy. 

http://perfekcyjnapaniwdomu.blogspot.com/2009/04/abc-prania-jak-czytac-symbole-na.html

W powyższym odnośniku znajdują się "tłumaczenia" symboli na metkach. To tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś przeczytał posty Tofiego i mu uwierzył, że jak producent stosuje określone oznaczenie to w rzeczywistości oznacza coś innego niż oznacza... Dla mnie EOT, bo to już zaczyna być farsa i kpina.

Jeśli myjka potrafi "obrać" anodę lub farbę z części to zastanawiam się co może zrobić z koszulką termo :) No ale może się nie znam.

Ok, Tofi, machine wash to "pranie maszynowe". Kijanka też jest - co prawda zabytkową - ale można powiedzieć maszyna. 

Ciuchy wszelkiego rodzaju prać w maszynie - pralce, ciuchy termo na maszynie prostej - kijance. 

A moje ciuchy techniczne - od skarpetek po kurtki hardshell - od 15 lat piorę w pralce, w zwykłym proszku w 40 stopniach. Bez skutków ubocznych.

Jeśli myjka potrafi "obrać" anodę lub farbę z części to zastanawiam się co może zrobić z koszulką termo :) No ale może się nie znam.

Gumy, nawet lekko sparciałych uszczelek nie rozrywa. Może oskórować z farby (nie zawsze) ale samej części nie uszkadza. Dlatego ciekawi mnie wpływ na tkaninę.

Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4

• 1 miesiąc temu...

Ok w takim razie coś z wyższej półki cenowej. Posiadam taką kurtałkę http://velo.pl/odziez/kurtki-bluzy-i-kamizelki/accent/kurtka-ventus (ja swego czasu dawałem za nią prawie 2xtyle). Czy "tkanina poliestrowa powlekana od wewnątrz impregnatem" to niby inna nazwa membrany ? Odkąd ją mam, to prałem ją w rękach w sumie dwa albo trzy razy przy użyciu tego środka http://www.barna.pl/mountval-mountval-wash-&-care-koncentrat-o_l_503.html I zastanawiam się czy przy nim zostać, bo w sumie i tak piorę raz na rok (używam jej co najwyżej przez pół roku a i to rzadko, na ile rzadziej jeżdżę gdy jest zimno) czy polecacie coś tańszego o tym samym efekcie ? no i jak często trzeba ją impregnować ? No i jak prać ? bo gdzieś wyczytałem, że nie można jej namaczać zbyt długo. Swoje kosztowała, i na zimną część roku stanowi najlepsze co mam, dlatego nie chciałbym jej nieświadomie zepsuć.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...