Paella Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Witam serdecznie! Od jakiegoś miesiąca śledzę uważnie to forum, podpytuję znajomych i przeglądam różne oferty rowerów w internecie, czy w salonach. Odnoszę wrażenie, że im więcej wiem, tym bardziej nie mogę się na cokolwiek zdecydować, stąd moja wiadomość. Przeglądając oferty wrocławskich sklepów zauważyłam jedną prawidłowość: niemalże wszyscy polecają rower Hercules 24 disc: Bicycle Hercules Trekking 24 Disc Ladies TK black - All Terrain (ATB) - Bicycles Wielu użytkowników tego forum to zaś gorący zwolennicy Trans Alpa: Trans Alp | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie A więc który wybrać? Będę ogromnie wdzięczna za jakiekolwiek porady. Jestem otwarta też na inne propozycje rowerów w podobnej cenie, o podobnej specyfikacji.
ktt9711 Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Jeśli chodzi o osprzęt to kross jest lepszy, ma deore zamiast acera i altus zamiast M191, oprócz tego lepszy mechanizm korbowy. Moim zdaniem hamulce hydrauliczne są w takim rowerze zbędne i lepiej v-ki, bo będą na pewno łatwiejsze w serwisowaniu. Tym bardziej, że te Tektro nie są zbyt dobre i v-ki mogą okazać się mocniejsze. Jedyne w czym kross odstaje to manetki, ale to nie powinien być problem. PS: Jeśli chcesz, żeby ktoś zaproponował ci jakieś inne propozycje to podaj wzrost i masę, oraz to jak i gdzie jeździsz.
mklos1 Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Tym bardziej, że te Tektro nie są zbyt dobre i v-ki mogą okazać się mocniejsze. Pomiędzy V-kami a hydraulikami jest przepaść! Nawet hydrauliki z najniższej półki są lepsze niezłe V-ki. Żeby V-ki były naprawdę dobre, trzeba się trochę napocić (finansowo). W rowerze za 2000 PLN - zapomnij. Wszystko zależy od masy, która ma być hamowana. Powiedzmy, że przy 100kg masy zawodniczej wypadałoby co najmniej wymienić klocki fabryczne na jakieś miękkie. Trans Alp to zacna maszyna, generalnie warta swojej ceny. Jedyne co mnie kuje w oczy w Herkulesie, to przednia przerzutka i korba. Najniższa możliwa półka, ale coś za coś...
Paella Napisano 8 Kwietnia 2013 Autor Napisano 8 Kwietnia 2013 Dziękuję za odpowiedzi. Czyli Hercules-Kross 1:1? Ważę 63kg przy 176cm wzrostu.Potrzebuję typowo turystycznego roweru do pokonywania raczej dłuższych dystansów (do pokonywania ok. 100km/dziennie przez dwa-trzy tygodnie wakacji, czy też do weekendowych wycieczek).
mklos1 Napisano 8 Kwietnia 2013 Napisano 8 Kwietnia 2013 Skoro nie ważysz dużo bierz Trans Alpa Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.