matis1906 Napisano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Witam. Posiadam Manitou R7 skok 80mm rocznik 2008. Zakupiłem go w roku bieżącym. Moja waga to 80kg , przy wsiadaniu golenie niechętnie uginają się te wstepne 15/20mm. Chodzi o to że występuje przy początku skoku dosyć duże tarcie co da się łatwo wyczuć przez co maniak właściwie wogóle się nie ugina. Brunoxa mam i nie używam , słyszałem że to może być nie zdrowe dla R7. Istnieje prawdopodobieństwo że nie był serwisowany przez dłuższy czas , o ile wogóle... Zna ktoś bardziej dokładne instrukcje serwisu R7-ki od tych na YT ? A może ten typ tak ma ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 W wypadku używanego amora dobrze było by go rozebrać, sprawdzić stan gąbek, nasączyć je olejem, a przede wszystkim sprawdzić czy w goleniach jet olej, uzupełnić go, a najlepiej wymienić, trzeba by też wlać nieco oleju do komory powietrznej. W tym wszystkim pomoże instrukcja rozbiórki Skareba : Serwis amortyzatora Manitou Skareb Comp Air 2005 r z tłumieniem TPC - mtbikes.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Czyli od skareba konstrukcyjnie niczym się właściwie nie różni , różnica występuje dopiero w rodzaju tłumienia. Okej , czyli wszystko jasne. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 6 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Różni się prętem kompresji (trochę inny system powietrzny) ale dla obsługi nie ma to praktycznie znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Objaw jak by komora negatywna nie działała, trzeba pozaglądać do środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellfirez1 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Obowiązkowo trzeba go przeserwisować, widelec z 2008 roku który nie miał jeszcze serwisu, potrzebuje go w trybie natychmiastowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Sprawdź czy masz na dnie komory powietrzej trochę gęstego oleju. Z autopsji wiem, ze ma to spore znaczenie dla przełamania oporu na początku.Olej smarujący pewnie też już zmęczony, a gąbki zbite i brudne. Nie dawaj do środka żadnych smarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.