Skocz do zawartości

[rower] Budowa miejsko trekkingowego

wloczykij2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

W zeszłym roku odstawiłem swój komunijny rower, zbliża się 25 dzień mojego imienia, więc swoje już przejechał i do tego nie do końca mi już odpowiada (góral na grubej ramie). Przeprowadzam się do miasta na stałe i teraz chcę coś miejskiego z możliwością wyskoczenia na mały trip poza :woot:

Im dłużej przeglądam oferty tym bardziej skłaniam się ku budowie wg swojego widzimisię. Jednak nigdy jeszcze nie nie budowałem roweru, ani nawet za bardzo nie przerabiałem swojego. Myślę, że będę musiał udać się do sklepu, gdzie pomogą mi taki wymarzony zbudować, ale za nim to zrobię chcę się trochę Was wyjadaczy podpytać :icon_cool: Z góry też przepraszam, jeśli poniżej będą głupoty wynikające z mojej niewiedzy :sick:

No więc, mniej więcej wyglądać ma w taki sposób, czyli trochę taki minimalistyczny:

http://www.giant-bic....3/12359/58382/

chciałbym wrzucić jakiś amorek do takiej ramy. Sama rama raczej alu, bo karbon to chyba zbyt wielki wydatek.

Szukając skrzyni biegów natknąłem się na

nuvinci n360:

http://www.rowerysty...k-nuvinci-n-360

shimano alfine 11:

http://www.rowerysty...imano-alfine-11

Skłaniam się ku pierwszej, ze względu na interesujące rozwiązanie oraz to, że jest sporo tańsza :sweat:

o przedniej zębatce nie myślałem dokładnie jaka, ale zastanawiam się czy nie użyć takiej coby cały łańcuch był w zamkniętej komorze (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa)

Koła to raczej 26" choć mam 180cm, no może 28".

Oświetlenia jeszcze nie wybrałem czy dynamo w piaście czy lampki na baterie ani hamulca przedniego, bo tylny byłby w piaście.

Co sądzicie o takim zestawieniu :icon_question:

Jeszcze nad budżetem się nie zastanawiałem, bo za wcześnie. Aha no i oczywiście, jako że rower wymarzony idealny to i miałby być jak najlżejszy, tylko z takimi podzespołami to pewnie ciężko będzie :icon_mrgreen:

pozdro

Napisano

Pierwsza sprawa: musisz się zastanowić do czego chcesz wykorzystywać rower. Bo jeśli codziennie, do dojazdów, i będziesz go przypinać gdzie popadnie, to niestety, nie ma co się pchać w dopieszczony rower, bo ryzyko że zmieni właściciela jest duże.. W przeciwnym przypadku:

- skoro do miasta i czasem poza, to nie jest Ci potrzebny amortyzator. Lepiej grubsze opony.

- wielobiegowa piasta to fajna sprawa, mi też się marzy :P Niestety trochę droga w porównaniu do typowego napędu z nienajwyższej półki, i waży swoje.

Napisano

Trochę popłynąłeś. Do takiej ramy nie wsadzisz 28''. Poza tym to raczej na miasto, bo na trekkinga się nie nadaje. Nie wiem też czy jest sens kupowania aż tak drogiej piasty do typowo miejskiego roweru. Można zaszaleć i spróbować. Co do amora to zgadzam się z przedmówcą, lepiej grubsze opony i miękkie siodło. Tak na podsumowaniu dodam tylko, że rowery miejskie/trekkingowe do lekkich nie należą :teehee:

Napisano

Z racji tego, że jako marynarz połowę czasu spędzam w rejsie, a drugą połowę dzielę na samochód i inne, rower wykorzystywany będzie sporadycznie zarówno w mieście jak i jakiś mały wypad.

Już po Waszych postach dowiedziałem się, że nie potrzebuję amorka, też tak myślałem, ale spytać zawsze lepiej. Z tą wagą to wiadomo, tak tylko napisałem :laugh: Co do kół 28, to nie ma być konkretnie ta, a tylko w mniej więcej takim kształcie, więc sprawa otwarta chyba.

Napisano

Hmm... jeździłeś kiedyś na cruiserze? Bo na tym siedzi się i jeździ trochę inaczej niż na mtb czy trekkingu, jest to sprzęt do powolnego toczenia i lansowania się na mieście, jazda na czymś takim jest niezbyt efektywna, także koniecznie chociażby usiądź na takim sprzęcie przed zakupem.

Napisano

Jeszcze nie, ale zanim wkońcu kupię, usiądę nie raz :thumbsup: Właśnie nie chcę typowego cruisera, a tylko takiego co trochę go przypomina. Po prstu chcę na nim siedzieć wyprostowany, a nie pochylony :yes:

Napisano

@,

Obie propozycje bardzo OK, dorzuciłbym jeszcze:

Cannondale Bad Boy

Scott Sub

Giant Seek

Celowo nie piszę konkretnych wersji, bo nie wiem jaką kwotą dysponuje autor wątku i czy ogranicza się tylko do nowych sprzętów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...