Gość Jacek Napisano 4 Kwietnia 2013 Napisano 4 Kwietnia 2013 Witam serdecznie proszę o pomoc w wyborze jak w temacie wzrost 180 cm - jaki rozmiar ramy będzie odpowiedni ? z góry dziękuje za odpowiedz ewentualnie inne sugestie Jacek
Gość Jacek Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Witam ponownie może za mało sprecyzowałem pytanie ): chodzi mi który rower byście polecili , zastanawiam się nad dwoma modelami : http://allegro.pl/3136185574.html Rama: LAZARO aluminiowa AL.-6061 17”, 19”, 21” do wyboru Amortyzator przód: SR-SUNTOUR NEX SF-13 amortyzowany, aluminiowy z regulacja twardości Przerzutka tył: SHIMANO ALIVIO RDM-430 Przerzutka przód: SHIMANO ALIVIO FD-M412 Manetki: SHIMANO ALIVIO ST-M410 3 x 8 Klamki hamulca: SHIMANO ALIVIO Kaseta: SHIMANO ALIVIO HG-41 Łańcuch: SHIMANO ALIVIO HG-40 Mechanizm korbowy: SHIMANO FCM-311 ramiona 175mm Suport: NECO na łożyskach maszynowych Hamulec przód: ALHONGA V-brake aluminiowy Hamulec tył: ALHONGA V-brake aluminiowy Obręcze: KANDS MAXX aluminiowe wzmacniane dwukomorowe Piasty: JOY TECH kasetowe aluminiowe na szybko-zamykacze Siodło: VADER anatomiczne Opony: CST 28” 700 x 38C szosowo terenowe Mostek: ZOOM aluminiowy typu a-head Kierownica: ZOOM profilowana Sztyca siodła ZOOM aluminiowa Pedały: FP aluminiowe Liczba biegów: 24 speed Wyposażenie dodatkowe: Podpórka drugi to: Winora Dubai Widelec: Suntour M 3010-AL, Tłumienie: sprężynowy/Elastomer, Skok: 63mm Przerzutka przednia: Shimano TX 51, Dual Pull, Top Swing, 31,8mm Przerzutka tylna: Shimano Altus M 310, 21-biegowy Manetki: Shimano ST-EF 40, Rapidfire z wskaźnikiem Korba: Shimano M 131, 48-38-28 zęby z ochroną Wkład suportu: Shimano UN 26, BSA Kompakt-wkład Kaseta: Shimano TZ 31, 14-34 zęby, 7-biegowa Łańcuch: KMC Z 51 Klamki hamulcowe: Shimano ST-EF 40 Hamulec przedni: XLC Alu V-Brake Hamulec tylny: XLC Alu V-Brake Ogumienie: Kenda Khan, 40-622 Reflex, DV wentyl Obręcze: Ryde X-Star 19, Alu-Hohlkammer Piasta przednia: KT Alunabe z szybkozamykaczem Piasta tylna: KT Alunabe z szybkozamykaczem Szprychy: czarny 2,0mm Kierownica: XLC Alu Ergoriser Chwyty: XLC Sport bo2 Mostek: XLC Alu, A-Head cenowo bardzo podobnie , jednak Winora bardziej znana marka za Lazaro przemawia osprzęt Alivio , , po rozmowie z doradca stwierdził ze trzeba również zwrócić uwagę na ramę , wahacz , piastę i obręcze , a w tym przypadku to Winora jest lepsza , natomiast przegrywa z systemem wcześniej wspomnianym Alivo , dodał również ze te rzeczy najszybciej się zużywają i zawsze można wymienić na model wyższy ( chodzi o przerzutki ) a rama itp zostanie , Przepraszam możne to głupie pytania ale jestem kpl zielony w temacie rowerów , ostatni jakim jeździłem to marketówa , w spadku bo teściu i w dodatku jeszcze mi go ukradli . Rower będzie służył do rekreacji z dzieciakami ,planuje również jedno z dzieci dowozić do przedszkola jak tylko pogoda będzie na to pozwala ok 4 km w jedna stronę , tak z wioski do wioski , po asfalcie , Dlatego proszę o pomoc w wyborze , bardziej doświadczonych cyklistów pozdrawiam i z góry dziękuje za podpowiedz Jacek
WhiteMamba Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 Jeździłem kupę lat na Kandsie (to samo co Lazaro). Rama nie tknięta, jak nowa, a rowerku nie oszczędzałem. Jeśli dzisiaj te rowery robią z taką samą wytrzymałością, to o Lazaro bym się nie bał
Gość Jacek Napisano 5 Kwietnia 2013 Napisano 5 Kwietnia 2013 dziękuje za odpowiedz , cały czas myślę o tym Lazaro mam nadzieje ze jako pierwszy cross będzie odpowiedni , aczkolwiek cały czas mi chodzi ta Vinora , podoba mi się jakość wykonania a szczerze mówiąc podobna cena , może ktoś jeszcze wypowie się i rozwieje wątpliwości pozdrawiam Jacek
kociol2011 Napisano 6 Kwietnia 2013 Napisano 6 Kwietnia 2013 Fajny rower z tego co widziałem na allegro to jest tani a kupują czyli coś to znaczy ;0
accipiter Napisano 13 Kwietnia 2013 Napisano 13 Kwietnia 2013 Witam, jestem od niedawna posiadaczem LAZARO INTEGRAL i jeśli chodzi o jakość wykonania musze przyznać, że jest ok, nie jest może to jakaś rewelacyjna jakość, u mnie jest kilka drobnych skaz na ramie, takie drobne bąbelki powietrza pod naklejkami wyczuwalne czasem jak się przejedzie ręką po ramie i trochę brzydko wyglądają te niewygładzone spawy, ale to tylko takie duperele do których można się przyczepić. Jeśli chodzi o mnie to jeszcze chwyty na kierownicy i siodełko są do wymiany, chwyty już wymieniłem, siodełko pewnie w najbliższym czasie. Co do dylematu autora tematu, to mi się wydaje, że lepszym wyborem będzie jednak lazaro: cena 1134 z dostawą a Winora Dubai z tego co znalazłem to 1299, za 166zł myślę że można kupić naprawdę wygodne siodełko i chwyty a dostaniesz naprawde porzadny osprzęt. W tej kategorii cenowej nię znajdziesz takiego osprzętu w nowym rowerze a reszta będzie prawie identyczna jakośćiowo, jedyna różnica to kolor i napis na ramie.
WhiteMamba Napisano 13 Kwietnia 2013 Napisano 13 Kwietnia 2013 Wczoraj dostałem tego integrala, dzis się przejadę i napiszę jakieś wnioski. Natomiast wizualnie ok, żadnych bąbelków rys itd. Co do spawów powiem szczerze na zdjęciu wyglądały gorzej Także tu jestem zaskoczony na plus. Pedały hmm metalowe, ale aluminium to chyba nie jest, może się mylę. Tak jak przedmówca siodełko raczej będzie do wymiany bo na dłuże trasy chyba się nie sprawdzi. Reasumując wygląda dobrze. Jak się sprawdza w trasie zobaczymy.
Pytanie
Gość Jacek
Witam serdecznie
proszę o pomoc w wyborze jak w temacie
wzrost 180 cm - jaki rozmiar ramy będzie odpowiedni ?
z góry dziękuje za odpowiedz
ewentualnie inne sugestie
Jacek
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.