Skocz do zawartości
  • 0

LAZARO INTEGRAL V3 czy Winora Dubai

Gość Jacek

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie

proszę o pomoc w wyborze jak w temacie

wzrost 180 cm - jaki rozmiar ramy będzie odpowiedni ?

z góry dziękuje za odpowiedz

ewentualnie inne sugestie :)

Jacek

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponownie :)

może za mało sprecyzowałem pytanie ):

chodzi mi który rower byście polecili , zastanawiam się nad dwoma modelami :

http://allegro.pl/3136185574.html

Rama:

LAZARO aluminiowa AL.-6061 17”, 19”, 21” do wyboru

Amortyzator przód:

SR-SUNTOUR NEX SF-13 amortyzowany, aluminiowy z regulacja twardości

Przerzutka tył:

SHIMANO ALIVIO RDM-430

Przerzutka przód:

SHIMANO ALIVIO FD-M412

Manetki:

SHIMANO ALIVIO ST-M410 3 x 8

Klamki hamulca:

SHIMANO ALIVIO

Kaseta:

SHIMANO ALIVIO HG-41

Łańcuch:

SHIMANO ALIVIO HG-40

Mechanizm korbowy:

SHIMANO FCM-311 ramiona 175mm

Suport:

NECO na łożyskach maszynowych

Hamulec przód:

ALHONGA V-brake aluminiowy

Hamulec tył:

ALHONGA V-brake aluminiowy

Obręcze:

KANDS MAXX aluminiowe wzmacniane dwukomorowe

Piasty:

JOY TECH kasetowe aluminiowe na szybko-zamykacze

Siodło:

VADER anatomiczne

Opony:

CST 28” 700 x 38C szosowo terenowe

Mostek:

ZOOM aluminiowy typu a-head

Kierownica:

ZOOM profilowana

Sztyca siodła

ZOOM aluminiowa

Pedały:

FP aluminiowe

Liczba biegów:

24 speed

Wyposażenie dodatkowe:

Podpórka

drugi to:

Winora Dubai

Widelec: Suntour M 3010-AL, Tłumienie: sprężynowy/Elastomer, Skok: 63mm

Przerzutka przednia: Shimano TX 51, Dual Pull, Top Swing, 31,8mm

Przerzutka tylna: Shimano Altus M 310, 21-biegowy

Manetki: Shimano ST-EF 40, Rapidfire z wskaźnikiem

Korba: Shimano M 131, 48-38-28 zęby z ochroną

Wkład suportu: Shimano UN 26, BSA Kompakt-wkład

Kaseta: Shimano TZ 31, 14-34 zęby, 7-biegowa

Łańcuch: KMC Z 51

Klamki hamulcowe: Shimano ST-EF 40

Hamulec przedni: XLC Alu V-Brake

Hamulec tylny: XLC Alu V-Brake

Ogumienie: Kenda Khan, 40-622 Reflex, DV wentyl

Obręcze: Ryde X-Star 19, Alu-Hohlkammer

Piasta przednia: KT Alunabe z szybkozamykaczem

Piasta tylna: KT Alunabe z szybkozamykaczem

Szprychy: czarny 2,0mm

Kierownica: XLC Alu Ergoriser

Chwyty: XLC Sport bo2

Mostek: XLC Alu, A-Head

cenowo bardzo podobnie , jednak Winora bardziej znana marka za Lazaro przemawia osprzęt Alivio , , po rozmowie z doradca stwierdził ze trzeba również zwrócić uwagę na ramę , wahacz , piastę i obręcze , a w tym przypadku to Winora jest lepsza , natomiast przegrywa z systemem wcześniej wspomnianym Alivo , dodał również ze te rzeczy najszybciej się zużywają i zawsze można wymienić na model wyższy ( chodzi o przerzutki ) a rama itp zostanie , Przepraszam możne to głupie pytania ale jestem kpl zielony w temacie rowerów , ostatni jakim jeździłem to marketówa , w spadku bo teściu i w dodatku jeszcze mi go ukradli . Rower będzie służył do rekreacji z dzieciakami ,planuje również jedno z dzieci dowozić do przedszkola jak tylko pogoda będzie na to pozwala ok 4 km w jedna stronę , tak z wioski do wioski , po asfalcie ,

Dlatego proszę o pomoc w wyborze , bardziej doświadczonych cyklistów

pozdrawiam i z góry dziękuje za podpowiedz

Jacek

Napisano

Jeździłem kupę lat na Kandsie (to samo co Lazaro). Rama nie tknięta, jak nowa, a rowerku nie oszczędzałem. Jeśli dzisiaj te rowery robią z taką samą wytrzymałością, to o Lazaro bym się nie bał :)

Napisano

dziękuje za odpowiedz , cały czas myślę o tym Lazaro mam nadzieje ze jako pierwszy cross będzie odpowiedni , aczkolwiek cały czas mi chodzi ta Vinora , podoba mi się jakość wykonania a szczerze mówiąc podobna cena , może ktoś jeszcze wypowie się i rozwieje wątpliwości :)

pozdrawiam

Jacek

Napisano

Witam, jestem od niedawna posiadaczem LAZARO INTEGRAL i jeśli chodzi o jakość wykonania musze przyznać, że jest ok, nie jest może to jakaś rewelacyjna jakość, u mnie jest kilka drobnych skaz na ramie, takie drobne bąbelki powietrza pod naklejkami wyczuwalne czasem jak się przejedzie ręką po ramie i trochę brzydko wyglądają te niewygładzone spawy, ale to tylko takie duperele do których można się przyczepić. Jeśli chodzi o mnie to jeszcze chwyty na kierownicy i siodełko są do wymiany, chwyty już wymieniłem, siodełko pewnie w najbliższym czasie. Co do dylematu autora tematu, to mi się wydaje, że lepszym wyborem będzie jednak lazaro: cena 1134 z dostawą a Winora Dubai z tego co znalazłem to 1299, za 166zł myślę że można kupić naprawdę wygodne siodełko i chwyty a dostaniesz naprawde porzadny osprzęt. W tej kategorii cenowej nię znajdziesz takiego osprzętu w nowym rowerze a reszta będzie prawie identyczna jakośćiowo, jedyna różnica to kolor i napis na ramie.

Napisano

Wczoraj dostałem tego integrala, dzis się przejadę i napiszę jakieś wnioski. Natomiast wizualnie ok, żadnych bąbelków rys itd. Co do spawów powiem szczerze na zdjęciu wyglądały gorzej :) Także tu jestem zaskoczony na plus. Pedały hmm metalowe, ale aluminium to chyba nie jest, może się mylę. Tak jak przedmówca siodełko raczej będzie do wymiany bo na dłuże trasy chyba się nie sprawdzi. Reasumując wygląda dobrze. Jak się sprawdza w trasie zobaczymy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...