Skocz do zawartości

[koło tylne] Problem z kołem wymiana/naprawa

PoProstuPiotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam rower Kross hexagon v2 i problem z tylnim kołem , mianowicie ciągle przebijam dętki. Mimo szeregu starań prowadzących do naprawdy nic się nie zmienia. Sprawdzałem milion razy obręcz czy od szprych nie pęka i wszystko było ok. Dętka zawsze jest rozcięta na małej długości. Po zastanowieniu się doszedłem do wniosku , że najlepiej jest wymienić całe tylnie koło i tutaj rodzi się pytanie na jakie. Tak więc czy polecacie jakieś tylne koło ( bez żadnych szaleństw finansowych) dobre/najlepsze w swojej półce cenowej.

Napisano

Piszesz tylko o kole, a oponę sprawdziłeś dokładnie czy coś nie jest przedziurawione bądź nie przyczepiło się coś ? Czy przecięcia na kolejnych dętkach są mniej więcej w tym samym miejscu bądź niedaleko siebie ?

Napisano

Piszesz tylko o kole, a oponę sprawdziłeś dokładnie czy coś nie jest przedziurawione bądź nie przyczepiło się coś ? Czy przecięcia na kolejnych dętkach są mniej więcej w tym samym miejscu bądź niedaleko siebie ?

Orientacyjna kwota to 100-200zł.Dętka zawsze była dziurawa od strony felgi(generalnie blisko siebie). Opone także sprawdzałem za każdym razem. Ilość przebitych dętek oscyluje w granicach 8-10 i po każdej zawsze sprawdzałem koło i opone.

Napisano

Kiedyś miałem podobną sytuację z dętkami. Przyczyną była zbyt słaba opaska na obręczy koła i pod wpływem ciśnienia w oponie/ wtedy gdy jechalem po bardziej nierównym terenie- doły, korzenie/ detka pękała od strony felgi -.ciśnienie wbijało dętkę w otwór od nypla szprychy Zmień opaskę i dodatkowo na nią nawiń ze dwie warstwy plastra do opatrunków / tego na grubej osnowie/. Problem powinien ustąpić.

Orientacyjna kwota to 100-200zł.Dętka zawsze była dziurawa od strony felgi(generalnie blisko siebie). Opone także sprawdzałem za każdym razem. Ilość przebitych dętek oscyluje w granicach 8-10 i po każdej zawsze sprawdzałem koło i opone.

Napisano

Tak więc polecacie jakąs konkretna opaske? Nie chce znowu wyrzucić pieniędzy w błoto i nieprzyjemnie się znowu rozczarować bo w pchaniu roweru ze znacznych odległości zaczynam nabierać wprawy.

Napisano

Opaski dobiera się w zależności od szerekości felgi. Kup w rowerowym opoaskę schwalbe lub michelina i po kłopocie.Cena około 10-15 zł

Czyli podsumowując muszę kupić szeroką opaskę. Tak jak pisałem wyżej jeśli ktoś by mnie nakierował na jakąś sprawdzoną było by świetnie.

Tak czy siak dzięki wielkie za pomoc :)

Napisano

Użyj taśmy izolacyjnej. Takiej z PCV. Porządnie I równo ją naklej i po ptokach. Ja tak zrobiłem parę lat temu z moimi kołami i problemy się skończyły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...