Skocz do zawartości

[Korba] Problem współpracy z przerzutką

Tomciaz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam rowerowych współplemieńców :)

Chciałbym poprosić o poradę. Wymieniłem suport 127,5mm na 122,5mm oraz korbę (sr suntourn rozmiar dobrany pod oś suportu, konfiguracja zębow ta sama), no i mam problem, ponieważ nie jestem w stanie wyregulować przedniej przerzutki (Shimano TY-18). Na skrajnych tarczach działa yakotako, ale na środkowej łańcuch ociera o wewnętrzną ścianke prowadnika na tych tylnych przełożeniach, przy których nie powinno to nastąpić. Jeżeli ustawię ją tak aby nie ocierał, to nie jest w stanie wciągnąć łańcucha na środkową zębatkę. Ponadto mam wrażenie, że przy zmianie przełożenia z 1 na 2 manetka wyciąga przerzutkę za daleko, mimo regulacji śrub wychyleń. Czy ktoś może pomóc, wskazać drogę, rozświetlić mroki bezradności?

Napisano

a majstrowałeś przy przerzutce? chodzi mi o to czy odkręciłeś ją od ramy/rury podsiodłowej i próbowałeś ją wyreguować w tej płaszczyźnie?

ja miałempodobny przypadek przy wymianie suportu dawno dawno temu i tez zapomniałem o regulacji przerzutki względem położenia poszczególnych tarcz tylko dlatego że nie odkręciłem jej od ramy i nie ustawiłem pantografu równolegle względem tarcz korby.

i pamiętaj że przerzutka na największej tarczy korby powinna być 1-3mm max nad zębami baltu.

jak coś to pytaj.

pozdrawiam

2i regulaminu

Napisano

2i regulaminu

Majstrowałem, ustawiłem przerzutkę równolegle do przekładni i po prostu nie da się ustawić poprawnie indeksacji aby łańcuch nie ocierał o ścianki prowadnika. Mam wrażenie że po zmianie suportu przerzutka jest za bardzo wysunięta na zewnątrz ramy. Czy może być konieczna wymiana przerzutki? Jeżeli tak to na jaki model?

Napisano

Zakładam, że regulowałeś przerzutkę według instrukcji z forum? Jeśli nie to:

http://www.forumrowe...utki-przedniej/

Zwróć uwagę na regulacje śrubkami L i H.

Moje pomysły:

- Jeśli przerzutkę przednią ustawiasz równolegle do tarcz, to po mocnym dokręceniu obejmy i tak całość się przesuwa w bok. Należałoby zatem ustawić ją krzywo, aby po mocnym dokręceniu obejmy była równolegle. (Ja tak miałem na SLX'ie)

- Zamontować przerzutkę trochę wyżej

- Spróbować pobawić się stopniem wkręcenia suportu. Tzn. raz gdy od strony korby jest na max wkrecony, a innym razem wykrecić go troche

- Spróbować regulować naciągnięcie linki baryłką przy przerzutce

Napisano

Zakładam, że regulowałeś przerzutkę według instrukcji z forum? Jeśli nie to:
http://www.forumrowe...utki-przedniej/

Zwróć uwagę na regulacje śrubkami L i H.

Moje pomysły:
- Jeśli przerzutkę przednią ustawiasz równolegle do tarcz, to po mocnym dokręceniu obejmy i tak całość się przesuwa w bok. Należałoby zatem ustawić ją krzywo, aby po mocnym dokręceniu obejmy była równolegle. (Ja tak miałem na SLX'ie)
- Zamontować przerzutkę trochę wyżej
- Spróbować pobawić się stopniem wkręcenia suportu. Tzn. raz gdy od strony korby jest na max wkrecony, a innym razem wykrecić go troche
- Spróbować regulować naciągnięcie linki baryłką przy przerzutce

rozmawiamy o przerzutce przedniej, a ta z moich doświadczeń nie posiada śruby baryłkowej do regulacji, tylko odpowiednia manetka do niej.

2i regulaminu

zmiana długości osi suportu o 5mm nie będzie miała wielkiego znaczenia, jeśli będzie dobrze ustawiona przerzutka na rurze podsiodłowej, ewentualnie tak jak mówi FiFiAk spróbować z krzywizną przerzutki względem równoległości do blatów korby.
Napisano

Oś teraz znacznie krótsza, zmieniła się pewnie linia łańcucha.

Nie zanotowałem odchyleń linii łańcucha na dopuszczalnych konfiguracjach przekładni, większych niż 4mm.

zmiana długości osi suportu o 5mm nie będzie miała wielkiego znaczenia, jeśli będzie dobrze ustawiona przerzutka na rurze podsiodłowej, ewentualnie tak jak mówi FiFiAk spróbować z krzywizną przerzutki względem równoległości do blatów korby.

To może być klucz do całej sprawy, spróbuję. Proszę jeszcze o sprecyzowanie jednej sprawy - czy łańcuch po wejściu na wyższą zębatkę ma pracować poniżej wytłoczenia na wewnętrznej ściance prowadnika, czy ma być na jego wysokości?

Dziękuję bardzo za zaangażowanie i pomoc, błyskawicznych roztopów i suchego asfaltu życzę! :)

Napisano

2i regulaminu

Prowadnik nad zębami największego blatu winien być jak stwierdzili przedmówcy na wysokości 3-5mm równolegle do tarcz.

Jednak te 5mm różnicy w długości suportu zrobiło swoje. Może gdybyś podłożył jakąś podkładkę z prawej strony suportu. Ewentualnie spróbuj wyregulować jak już też radzono naciągiem linki tzn zmniejsz naciąg. Teraz po prostu tarcze są bliżej suportu względem przerzutki i ustawienie środkowe przerzutki nie zgrywa się ze środkową tarczą. Powinien być nad nią ustawiony tak aby ramiona prowadnika były w równej odległości od tej tarczy (po środku)

Napisano

Przerzutkę ustawiłem wzorcowo, ale nadal nie działa, spostrzegłem natomiast problem z indeksacją środkowego blatu. Zamiast krótszych zębów, czy nacięć na blacie widnieją tam wybite milimetrowej grubości wypustki, z których łańcuch się ześlisguje. Zauważyłem też położone naprzeciwko siebie na koronce wspomnianego blatu 2 otwory. Teraz pytanie: co można wsadzić w takie otwory aby to działało? Czy wystarczą 2 zestawy nierdzewnych śrubek z nakrętkami? Nity? Czy lepiej po prostu wziąć szlifierkę i po chamsku opierniczyć zęby?

Napisano

Przerzutkę ustawiłem wzorcowo, ale nadal nie działa, spostrzegłem natomiast problem z indeksacją środkowego blatu. Zamiast krótszych zębów, czy nacięć na blacie widnieją tam wybite milimetrowej grubości wypustki, z których łańcuch się ześlisguje. Zauważyłem też położone naprzeciwko siebie na koronce wspomnianego blatu 2 otwory. Teraz pytanie: co można wsadzić w takie otwory aby to działało? Czy wystarczą 2 zestawy nierdzewnych śrubek z nakrętkami? Nity? Czy lepiej po prostu wziąć szlifierkę i po chamsku opierniczyć zęby?

podeślij zdjęcia korby z tymi dziurami i ubytkami, będziemy radzić...

Napisano

podeślij zdjęcia korby z tymi dziurami i ubytkami, będziemy radzić...

Oto i fota. Czerwonym kolorem zaznaczyłem pypcia odpowiadającego za indeksację, niebieskim natomiast dziuplę z której chciałbym skorzystać. I jeszcze jedno szybkie pytanko poza konkursem: da się jakoś rozkuć nity spinające koronki?

post-151809-0-74238300-1365624601_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...