Skocz do zawartości

[pulsometr] Pomoc w wyborze

shortee

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem do rozwiązania i zastanawiam na kupnem pulsometru, zainteresowały mnie:

SIGMA SPORT PC 15.11

SIGMA SPORT PC-25.10

Proszę o radę, nie zależy mi na podstawce na kierownicę, zależy mi na standardowych funkcjach do treningów wytrzymałościowych (głównie rower i biegnie - pływam tylko z zegarkiem). Nie chcę przepłacać nawet 10 zł, jeśli są inne pulsometry w zakresie wyżej wymienionych a zarazem dużo tańszych, to też jak najbardziej proszę o informację. Nie mam parcia na firmowy sprzęt, parcie mam na niezawodny sprzęt*.

*Sprzęt powyżej 170 zł odpuszczam, gdyż na taki mnie nie stać.

Jak się nie spieszysz to poczekaj na okazje w Biedronce :) Może to śmieszne, ale z ciekawości czytałem o tym sprzęcie i znalazłem http://produkty-z-bdr.blogspot.com/2012/12/zegarek-sportowy-z-pulsometrem-z.html .... Najciekawszy w tym wszystkim jest komentarz "Dziś wziąłem pulsometr do pracy (pogotowie ratunkowe) aby porównać jego działanie ze sprzetem który mamy w karetce. Dodam że cena pulsoksymetru który mam w pracy to ok 8000 zł!! Jakie było moje zdziwienie że biedronkowy sprzęt pokazuje to samo co profesjonalne urządzenie!!!!" Więc jeżeli potrzebujesz do podstawowego treningu to powinno ci wystarczyć, kilku znajomych posiada i jak dotąd nie narzekali na działanie.

PS. W lidlu też sie pojawiają i opinie są podobne.

Pzdr

Sam posiadam produkt Lidl'owski i polecam. Jak ktoś chce na początek coś podstawowego, żeby nauczyć się z "tym" jeździć i wiedzieć jak go używać, a do tego nie wydać za dużo pieniędzy to moim zdaniem taki wystarcza w zupełności.

Nie powiem że swojego nie wymienię na coś lepszego w przyszłości, ale wtedy to już na pewno zrobię dokładne badania wydalnościowe, a nie własne testowanie samego siebie :)

Nigdy takiego z lidla albo biedronki nie używałem, ale kiedys wygrałem pulsometr Kalenji za 90zł.
To zbyt pomocny on nie jest, bo nie dokladnie pokazuje tetno jak te wszystkei tansze.
Te sigmy juz beda ok,ten chyab lepszy SIGMA SPORT PC-25.10

...To zbyt pomocny on nie jest, bo nie dokladnie pokazuje tetno jak te wszystkei tansze...

Ja bym tam nie wrzucał "do jednego wora" wszystkich tańszych ;)

Wystarczy poczytać, co ludzie piszą...

Jak się nie spieszysz to poczekaj na okazje w Biedronce :) Może to śmieszne, ale z ciekawości czytałem o tym sprzęcie i znalazłem http://produkty-z-bdr.blogspot.com/2012/12/zegarek-sportowy-z-pulsometrem-z.html .... Najciekawszy w tym wszystkim jest komentarz "Dziś wziąłem pulsometr do pracy (pogotowie ratunkowe) aby porównać jego działanie ze sprzetem który mamy w karetce. Dodam że cena pulsoksymetru który mam w pracy to ok 8000 zł!! Jakie było moje zdziwienie że biedronkowy sprzęt pokazuje to samo co profesjonalne urządzenie!!!!" Więc jeżeli potrzebujesz do podstawowego treningu to powinno ci wystarczyć, kilku znajomych posiada i jak dotąd nie narzekali na działanie.

PS. W lidlu też sie pojawiają i opinie są podobne.

Pzdr

No i mój Lidlowy najtańszy jest wystarczająco dokładny dla mnie - wierzę w to, co pokazuje,

ponieważ potrafię sobie zmierzyć puls bez elektronicznego gadżetu i porównać zgodność.

Nie wiem jakiej dokładności "po przecinku" Ty wymagasz od pulsometru, kolego naughty.gif

W pulsometrach chodzi nie tylko o dokładność (bo tak jak zauważyliście, nawet najtańsze zazwyczaj dobrze ją pokazują - elektronika jest tania i nie skomplikowana), a raczej o niezawodność i funkcjonalność. Bardziej istotne jest czy pulsometr nie gubi sygnału (niektóre tanie go gubią lub działają dobrze tylko przy "świeżej" baterii, a już np. gdy bateria ma 75% naładowania gubią sygnał, gdy zegarek jest na wyprostowanej ręce; inne gubią sygnał pod liniami wysokiego napięcia albo pokazują dziwne wartości, zapobiegać może temu kodowanie transmisji - niezbędna funkcja na maratonach - ale właśnie za to trzeba dopłacić), ważne jest też wykonanie opaski i nie chodzi tylko o wytrzymałość, ale jakość i umiejscowienie elektrod (co wpływa na ich żywotność oraz łatwość łapanie sygnału, niektóre tańsze opaski trzeba zwilżać wodą lub stosować żele EKG)

Jeżeli ktoś chce naprawdę wykorzystywać pulsometr, a nie traktować go jak gadżet to w treningu przydałoby się 5 definiowalnych stref pulsu (przynajmniej 3 zamknięte strefy), możliwość zaplanowania treningu w pulsometrze np. interwały oraz inne ciekawe funkcje :P

Dlatego wszystko zależy od autora czego od pulsometru potrzebuje, jak chce tylko raz za kiedy zerkać na puls lub "treningi" traktuje jako zabawę to wystarczy ten "biedronkowy", jak chce go wykorzystywać do treningu czy np. na wyścigach/maratonach to polecam przejrzeć katalog Sigmy i wybrać jakiś kodowany model, spełniający Twoje wymagania. Jeżeli chodzi o Sigmę to ona ma dobrą jakość produktów, a na allegro jest w miarę tania, więc przejrzyj funkcje poszczególnych modeli i wybierz ten, który najbardziej ci odpowiada.

Pulsometr, potrzebuje do treningu (jak jeden z kolegów pisał, też potrafię sobie zmierzyć puls bo to nic trudnego i na takim tam zwykłym spoglądaniu mi nie zależy). Na zawody nie potrzebuję tego urządzenia, gdyż tempo opieram na zegarku(gównie biegam na zawodach). Na pewno zdarzy się, że będę w grupie podczas jakiegoś wyjazdu, więc pewność sygnału jest istotnym czynnikiem. Interwały tak, wytrzymałość tak, siłę też trenuję, zarówno w biegu jak i w jeździe na rowerze. Problem z tym, że zapewne jak każdy z was, czasem mam dobry dzień i zamiast trzymać się planu idę jak burza i jestem nie do zatrzymania :), a to wiadomo nie jest dobrym rozwiązaniem, oczywiście myślę tu o dniu treningowym. 

Czyli jak biegasz w grupie to koniecznie kup pulsometr z sygnałem kodowanym (inny w takim przypadku nie ma sensu). Odnośnie jakości "trzymania" sygnału w Sigmach mogę powiedzieć, że jest bardzo dobra (miałem PC15, a później Onyx Pro), nieraz było trzeba tylko z zewnątrz wyczyścić elektrody. Do tego co piszesz poleciłbym Ci ten pulsometr http://allegro.pl/sigma-onyx-fit-mega-okazja-super-cena-i3141905993.html Kodowany sygnał, 3 definiowalne strefy treningu, możliwość zaplanowania prostego treningu (czas w strefach) - z uwzględnieniem rozgrzewki i "rozjazdu" (ang. cooldown). Możliwość zapisania treningu i pamięć kilkunastu treningów wstecz. Tak jak pisałem miałem wersję Pro tego pulsometru i byłem bardzo zadowolony. No na tej aukcji w dobrej cenę, bo to trochę starszy model, normalnie chyba coś koło 230 zł kosztował, innego z taką liczbą funkcji w tej cenie chyba nie znajdziesz :)

W pulsometrach chodzi nie tylko o dokładność...

Nie, no... czym się różnią najtańsze pulsometry od pozostałych, to ja doskonale wiem.

Wiadomo, że im większa mnogość funkcji (bardziej zaawansowana elektronika), tym "zegarek" droższy... gwizdze.gif

Ale kolega powyżej poddał wątpliwości dokładność właśnie najtańszych pulsometrów i nic innego,

więc pozwoliłem sobie na taki mały żarcik na ten temat. ;)

Może ten jego faktycznie jakiś felerny był, ale żeby zaraz wszystkie do jednego wora...??? ysz.gif

A co będzie lepsze? Ten co powyżej autor opisywał czy sigma PC 25.10? Pytam się bo nie dawno co zamówiłem ta 25.10.

Kisiel nie wiem co rozumiesz przez lepsze, dla niektórych lepszy może być ten "biedronkowy", bo im po prostu wystarcza, a nie chcą przepłacać :P

Jakość wykonania i sygnału pewnie będzie podobna. Natomiast jak chodzi o liczbę funkcji to zdecydowanie lepszy jest Onyx Fit niż 25.10 (opaski w nich są chyba identyczne), ale przecież wystarczy porównać tabelki z funkcjami na stronie producenta albo na aukcjach internetowych. Uprzedzając Twoje pytanie oba są w podobnej cenie, bo seria Onyx jest po prostu starsza :)

Czyli jak biegasz w grupie to koniecznie kup pulsometr z sygnałem kodowanym (inny w takim przypadku nie ma sensu). Odnośnie jakości "trzymania" sygnału w Sigmach mogę powiedzieć, że jest bardzo dobra (miałem PC15, a później Onyx Pro), nieraz było trzeba tylko z zewnątrz wyczyścić elektrody. Do tego co piszesz poleciłbym Ci ten pulsometr http://allegro.pl/sigma-onyx-fit-mega-okazja-super-cena-i3141905993.html Kodowany sygnał, 3 definiowalne strefy treningu, możliwość zaplanowania prostego treningu (czas w strefach) - z uwzględnieniem rozgrzewki i "rozjazdu" (ang. cooldown). Możliwość zapisania treningu i pamięć kilkunastu treningów wstecz. Tak jak pisałem miałem wersję Pro tego pulsometru i byłem bardzo zadowolony. No na tej aukcji w dobrej cenę, bo to trochę starszy model, normalnie chyba coś koło 230 zł kosztował, innego z taką liczbą funkcji w tej cenie chyba nie znajdziesz :)

Czytałem, że te Sigmy Onyx mają problem z łapaniem i gubieniem sygnału. Jak to jest w rzeczywistości? Bo ta Sigma Onyx Fit rzeczywiście kusi ceną i funkcjonalnością. Chodzi głównie o 3 definiowane strefy pulsu (+ 4 czas spędzony poza nimi). Przeglądając inne pulsometry w rozsądnej cenie (do 200-250 zł) chyba żaden inny tego nie ma. Nigdy nie ćwiczyłem z pulsometrem, więc to tylko takie moje gdybanie, ale powoli skłaniam się do zakupu, stąd moje rozważania.

Czy różnice między Sigmą Onyx Fit i Pro ograniczają się tylko do wyglądu i dodatkowych programów treningowych, z tego co pamiętam, czy jest też np. lepsza elektronika, nie gubi sygnału itp.? Ew. jakieś inne modele z podobną funkcjonalnością?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...