Skocz do zawartości

[piasta, bębenek] Bębenek w DT x1800

matpog

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc, nigdzie nie znalazlem wiarygodnej informacji, wiec zwracam sie do Was z pytaniem: czy kola DT Swiss x1800 maja staowy bebenek? Przyjmie kasete bez aluminiowego pajaka czy moga zrobic sie wzery?

Napisano

Wasnie otrzymalem od znajomego informacje, ze piasty wystepowaly w dwoch wersjach, zwyklej z bebenkiem stalowym i sl z bebenkiem aluminiowym. Ktos ma moze wiecej informacji na ten temat?

Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk

Napisano

Witam

Mam tą piaste i bębenek stalowy

Jeżeli biezesz bębenek stalowy to wejdą wszystkie kasety od zwykłych na stalowym po wyższe półki na aluminiowym pajaku jeśli bierzesz alu bębenek to niestety ale najlepszym rozwiazaniem jest alu pająk bo inaczej bębenek na piaście długo nie po żyje. no chyba że cię stac na ciągłe wymiany.

pozdrawiam

Napisano

Bębenek alu żyje i żyć będzie, bez względu na długość użytkowania z kasetą :) będzie co najwyżej mniej estetyczny. Każda kaseta część zębatek ma luzem i bębenek alu tak czy inaczej zostanie nacięty.

Napisano

Aluminiowy Bębenek to jest porażka. Niezależnie od tego, czy zastosujesz kasete alivo bądź xtr- zniszczysz go. Błędna jest teza krążąca po tym forum, że jak Alu Bębenek to kaseta na pałąku musi być... Spoko, z tym ze to nie wiele daje. Pałąk w kasetach jest stosowany w celu poprawienia sztywności. Ogólnie gdyby całą kaseta była na pałąku to nie było by problemu, lecz tak nie jest. W zasadzie to nie problem Shimano (u SRAMa podobnie)

, bo oni nie produkują Piast z Alu bębenkami do MTB. Jeśli już macie te felerne aluminiowe bebenki to warto użyć zszywek biurowych w miejscu styku koronek z bębenkiem. Tobo, jak Twoim zdaniem bębenek z wgryzieniem na 3mm może "zyc" dalej?. Przecież łańcuch na tej koronce zaczyna przeskakiwać. Przeżyłem takie akcje już, także pisze to z praktyki :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...