Skocz do zawartości

[odznaki KOT] Szlakiem Latarń Morskich

endrzer

Rekomendowane odpowiedzi

Witka,

jako, że w tym roku planujemy w kilka osób przejechać Wybrzeże Bałtyckie, dokładniej jego polską część, pomyślałem, że przy okazji można by zdobyć odznakę KOT Szlakiem Latarń Morskich.

Jednak w necie niewiele jest informacji na ten temat. Jedyne co znalazłem, to skrócony regulamin:

http://szczecin.pttk...ki/latarnie.php

Chciałem dowiedzieć się czegoś więcej odn. zdobywania tej odznaki. Czy oprócz Szczecina można ją gdzieś w innych miastach odebrać? Jaki to koszt? Może jakieś zdjęcie, żeby ocenić czy się opłaci :D

Czy wszystkie z tych miejscowości trzeba odwiedzić i zdobyć pieczątki/potwierdzenia, czy wystarczy podstęplować się tylko w latarniach.

Pisałem maila do PTTK Szczecin, ale bez odzewu.

Czy może ktoś zdobywał taką odznakę, albo przynajmniej się interesował i ma jakąś większą wiedzę na ten temat?

Szczerze mówiąc, to nigdy wcześniej nie zdobywałem żadnej, choć niekiedy myślałem o tym. Z 7 lat temu wyrobiłem leg. PTTK ale po kilku latach przestałem opłacać składki.

Na początek interesuje mnie ta konkretna, choć nie ukrywam, że bedę chciał zdobyć kolejne - jeżeli tą pierwszą uda się zdobyć, to pewnie załapię jak zwykle bakcyla.

Ogólne informacje też się przydadzą w takim razie. Najlepszym w tej sytuacji wyjściem bedzie pewnie podjechanie do jakiegoś oddziału PTTK we Wrocławiu i może tam dostanę jakieś informacje: jak odnowić legitymację (warunek konieczny do zdobycia odznaki), otrzymanie książki KOT, i inne.

@szy : Jak masz jakąś wiedzę w tym temacie, to chętnie wysłucham :)

• 1 miesiąc temu...

Witam serdecznie,

Ja w tym roku planuję zrobić też tą odznakę, i jeśli się nie mylę to trzeba mieć pieczątki z latarń morskich.

Tak trzeba mieć pieczątki, tylko trzeba wbić je chyba do książeczki - słyszałem opinie, że niektórzy w zwykły zeszyt wbijali i podpisywali i to była ich książeczka :)

W zeszłym tyg. byłem w PTTK Wrocław się zapytać. Pani na 100% nie posiadała pewnych informacji, bo mówiła, że to odznaka regionalna (nawet chyba ustanowiona nie przez PTTK - mi się wydaje inaczej. Może jej chodziło o pieszą, a mi o KOT) i to trzeba się dowiadywać na miejscu. Powiedziała, że ktoś w tamtym roku jak pojechał, to w pierwszej latarni (chyba w Gdańsku) kupił ta książeczkę i sobie do niej wbijał pieczątki.

W każdym bądź razie jak znajdę swoją starą leg. PTTK to jeszcze wejdę do oddziału we Wrocku, w celu opłacenia składki i może wtedy więcej się dowiem.

Pisałem już w tej sprawie do PTTK w Szczecinie, no ale nie odpisali. Olewka.

PS. Kiedy jedziesz na latarnie?

My jedziemy na początku lipca, więc jak będę wiedział już na swoim przykładzie co i jak z tą odznaką, to napiszę w poście, albo na Priva.

Swoja droga zastanawiam się jak wielkie zainteresowanie wzbudzaja takie odznaki? Jak popularne są w dzisiejszych czasach?

Bo wydaje mi się, że tendencja jest spadkowa od kilku-kilkunastu lat :(

PS.: Musisz na pewno mieć aktualną legitymację z opłacona składką.

Dobra. No to nie wiem czy tak się da. Później musisz przesłać wypełniony dziennik (podstemplowany) do PTTK Szczecin - nie wiem czy jak nie jesteś członkiem, to zajmą się Twoją sprawą. No ale to moje takie gdybanie.

a możesz podpytać znajomego jak to dokładniej wyglądało.

1. Gdzie stempelki zbierał (zeszyt, dziennik, książeczka).

2. Kiedy to było?

3. Kto przyznawał odznakę - czy na pewno PTTK?

4. Jaka cena takiej odznaki?

:)

I jak masz może @LukeM jakieś wieści, konkrety od kumpla?

Witam, przepraszam że tak długo, ale zdołałem się dowiedzieć że:

nie trzeba być zrzeszonym w pttk żeby otrzymać odznaki

stemple mozna zbierac w ksiazecce wycieczek rowerowych lub zwyklym zeszycie(kolega wybral ta druga opcje)

odznake robił w 2009r

odznake przyznaja: Towarzystwo Przyjaciół Centralnego Muzeum Morskiego w Gdańsku, Stowarzyszenie Miłośników Latarń Morskich w Szczecinie i Latarnia Morska Gdańsk – Nowy Port.

cena odznaki wtedy to 9zl

Dzięki za info. Widać, że może faktycznie nie trzeba należeć do PTTKu, żeby otrzymać tę odznakę : skoro i tak jakieś Muzeum ją przyznaje.

Jak nie uda mi się wyrobić leg. PTTKu (lenistwo), to bedę zbierał w zwykłym zeszycie pieczątki. Jednak postaram się wyrobić i może jakąś przy okazji odznakę KOTa zdobyć :)

A jeszcze : orientujesz się, czy on to później wysyłał, czy np. na tej latarni w Gdańsku przedstawił i tam mu ten order wręczono?

Dzięki za info. Widać, że może faktycznie nie trzeba należeć do PTTKu, żeby otrzymać tę odznakę : skoro i tak jakieś Muzeum ją przyznaje.

Jak nie uda mi się wyrobić leg. PTTKu (lenistwo), to bedę zbierał w zwykłym zeszycie pieczątki. Jednak postaram się wyrobić i może jakąś przy okazji odznakę KOTa zdobyć :)

A jeszcze : orientujesz się, czy on to później wysyłał, czy np. na tej latarni w Gdańsku przedstawił i tam mu ten order wręczono?

kurcze o to go nie zapytałem, i nie zapytam przez kolejne 3 miesiące bo wyjechał za granice.

Ale wydaje mi się że wysłał ją, i tam ja zatwierdzili.

Witam,

O którą odznakę Tobie chodzi, bo z tego co ja się orientowałem (bo jestem również zainteresowany z racji wyrawy po wybrzeżu) są dwa rodzaje odznak, z czego jedna dzieli się na trzy kategorie.

Odznakę "Szlakiem Latarń Morskich Polskiego Wybrzeża przyznaje zachodniopomorski PTTK w Szczecinie - regulamin latarnie wymienione na ich stronie. Sczegółów nie znam bo również się do nich nie "domeilowałem". Natomiast odznakę Turystyczną Miłośnika Latarń Morskich "Bliza" przyznają właśnie ośrodki wymienione przez LukeM. Tą odznakę zdobywasz w trzech kategoriach brązową - trzeba "zaliczyc" 5 dowolnych polskich latarń; srebrną - pozostałe 8 i złotą 3 zagraniczne latarnie. Nie orientuję się czy można odrazu "zaliczyć" tych 15 latarń na srebrną odznakę. czy najpierw trzeba uzyskać brazową a dopiero póżniej zgłosić wniosek o srebrną.

Witam,

O którą odznakę Tobie chodzi, bo z tego co ja się orientowałem (bo jestem również zainteresowany z racji wyrawy po wybrzeżu) są dwa rodzaje odznak, z czego jedna dzieli się na trzy kategorie.

Odznakę "Szlakiem Latarń Morskich Polskiego Wybrzeża przyznaje zachodniopomorski PTTK w Szczecinie - regulamin latarnie wymienione na ich stronie. Sczegółów nie znam bo również się do nich nie "domeilowałem". Natomiast odznakę Turystyczną Miłośnika Latarń Morskich "Bliza" przyznają właśnie ośrodki wymienione przez LukeM. Tą odznakę zdobywasz w trzech kategoriach brązową - trzeba "zaliczyc" 5 dowolnych polskich latarń; srebrną - pozostałe 8 i złotą 3 zagraniczne latarnie. Nie orientuję się czy można odrazu "zaliczyć" tych 15 latarń na srebrną odznakę. czy najpierw trzeba uzyskać brazową a dopiero póżniej zgłosić wniosek o srebrną.

no to mi sie też wydawało dziwne, napisze do kumpla emaila i sie dowiem, dzięki za spostrzegawczość kolego Greger

Faktycznie są dwa rodzaje tych odznak.

Początkowo chodziło mi o tę z PTTK - przecież nawet taki link dołączyłem :))

A LukeM pisał o tej odznace Latarń Morskich "Bliza" - baa... kiedyś nawet o niej czytałem ale wyleciało mi z głowy - teraz już wszystko się składa w całość.

@Greger - a kiedy Ty wyruszasz na wyprawę i w jakim kierunku? Planujesz zdobyć odznakę PTTK czy "Bliza"?

@Greger - a kiedy Ty wyruszasz na wyprawę i w jakim kierunku? Planujesz zdobyć odznakę PTTK czy "Bliza"?

Kierunek Świnoujście - Krynica Morska/ Piaski. Termin bliżej nieokreślony - połowa Lipca.

Z tymi odznakami to też różnie, bo żeby zdobyć tą ze Szczecina to trzeba zwiedzić 15 latarń, a w relacjach z wypraw czytałem, że któreś były w remoncie albo za późno docierali, więc pieczątki brak. Natomiast na blizę nie ma określonego czasu i nie wiem jak zbierać pieczątki czy na oddzielnych zaszytach 5 i 8 latarń czy w jednym odrazu 15. Nie dowiadywałem się o szczegóły. Tak naprawdę nieszczególnie mi na niej zależy, choc byłaby wspaniałym dodatkiem do wyprawy.

• 1 miesiąc temu...

Kierunek Świnoujście - Krynica Morska/ Piaski. Termin bliżej nieokreślony - połowa Lipca.

Z tymi odznakami to też różnie, bo żeby zdobyć tą ze Szczecina to trzeba zwiedzić 15 latarń, a w relacjach z wypraw czytałem, że któreś były w remoncie albo za późno docierali, więc pieczątki brak. Natomiast na blizę nie ma określonego czasu i nie wiem jak zbierać pieczątki czy na oddzielnych zaszytach 5 i 8 latarń czy w jednym odrazu 15. Nie dowiadywałem się o szczegóły. Tak naprawdę nieszczególnie mi na niej zależy, choc byłaby wspaniałym dodatkiem do wyprawy.

@Greger - my ruszamy 1 lipca ze Świnoujścia. Będę nagrywał tracka na Endomondo. Dla zainteresowanych - będzie można śledzić wyprawę na FB

http://www.facebook.com/Pomerania2013

Jeszcze podczepiam link od kolegi Gregera odn. odznaki Bliza:

http://www.tpcmm.pl/i-ty-mozesz-byc-zdobywca-odznaki-bliza

Z odznaką PTTK, to mają zamieszanie, że jak w oddziale wrocławskim pytałem, to się dziwili. Jakby nie wiedzieli o co chodzi :sick:

Nie wiem jak to jest z KOT, ale jeśli chodzi o odznaki BLIZA, to nawet jeśli zdarzy się tak, że dana latarnia będzie już/jeszcze zamknieta, to wystarczy wpis w "paszporcie" odznaki z np. najbliższego latarni kiosku RUCH, z datą i pieczątką, oraz zdjęciem przy lub na tle latarni.

Takie wpisy są chonorowane przez TPCMM.

W ten sposób w 2011r. razem z kolegami staliśmy się posiadaczami srebrnych odznak BLIZA, po przejechaniu rowerami szlaku polskich latarni.

--

Pozdrawiam.

Nie wiem jak to jest z KOT, ale jeśli chodzi o odznaki BLIZA, to nawet jeśli zdarzy się tak, że dana latarnia będzie już/jeszcze zamknieta, to wystarczy wpis w "paszporcie" odznaki z np. najbliższego latarni kiosku RUCH, z datą i pieczątką, oraz zdjęciem przy lub na tle latarni.

Mogę potwierdzić. W przypadku KOT nawet nie trzeba mieć pieczątki z danego punktu kontrolnego. Wystarczy sama fotka.

Kiedyś sam chciałem zrobić KOT Dookoła Polski. Jeżdziłem od słupka do słupka, zbierałem pieczątki i robiłem głupie zdjęcia. Jednak taka forma turystyki kompletnie jest bez sensu. Dlaczego... Bo jesteś zmuszony do jechania wyznaczoną z góry trasą, trasą, która ani nie jest ciekawa ani nie jest bezpieczna a w między czasie dookoła umyka ci wiele interesujących miejsc. Moim zdaniem zdobywanie takich odznak to juz przeżytek. Dlaczego.... bo w zeszłych czasach mogłeś się owymi odznakami pochwalić na zlotach lub doczepić do sakw. Obecnie w świecie nieograniczonego przekazu internetowego swoje wyprawy umieszczasz w sieci i natychmiast możesz cieszyć się uznaniem.

A oto przedstawiam taką głupią fotkę z obowiązkowego punktu kontrolnego Dookoła Polski

_29_00113.jpg

Według obowiązujacego regulaminu podstawą potwierdzenia zwiedzenia latarni jest wyłącznie pieczątka w paszporcie, paragon lub bilet wstępu (odznaka brązowa i srebrna BLIZA). Zdjęcie na tle latarni obowiązuje tylko przy zdobywaniu odznaki złotej BLIZA.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...