Skocz do zawartości

[licznik] wybór licznika z pulsometrem do 350-400

Galica

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Właśnie się przymierzam do zakupu nowego licznika rowerowego.

Poza oczywiście standardowymi opcjami takimi jak różnoraki pomiar prędkości, czasu i dystansu, zależmy mi aby posiadał:

- minutnik

- pulsometr z możliwością ustawienia treningu w danej strefie

- pomiar kadencji

- ewentualnie pomiar wysokości

Zaznaczam tutaj, że nie zależy mi na liczniku bezprzewodowym jeśli wiązałoby się to przykładowo z comiesięczną wymianą baterii, tym bardziej z tego co wiem nie zawsze jest to możliwe.

Aktualnie wytypowałem trzy liczniki i chętnie bym wysłuchał Waszych opinii o nich, a być może zaoferujecie coś innego.

Nie zależy mi na tym aby licznik i pulsometr były jako jedno urządzenie. Jeśli macie inny zestaw, gdzie licznik i pulsometr są osobno i spełniają moje kryteria to chętnie się z nim zapoznam. Może to jest w ogóle lepsze rozwiązanie, a ja nie mając doświadczenia wybrałem to co wybrałem.

Moje propozycje:

- Sigma Sport BC 1909 HR STS http://allegro.pl/li...3137599578.html

- Sigma Sport BC 2209 TARGA HR http://allegro.pl/li...3117524467.html

- Polar CS100 http://allegro.pl/li...3141303670.html

Proszę o wasze opinie

• 3 tygodnie później...
Napisano

W licznikach Sigma funkcje pulsometru ograniczają się do wartości max., średniej, aktualnego pulsu i spalonych kcal. Nie brał bym pod uwagę modelu 1909. Straszne dziadostwo. Po roku używania odpadły srebrne ramki a potem przyciski choć licznik nigdy nie upadł. Kupiłem model 2209 który jest zdecydowanie lepiej wykonany, różni się pomiarem wysokości, pod(z)jazdów i chyba termometrem. Ad rem. Lepiej jest kupić licznik plus pulsometr.

Wysłane z mojego 15rl18j.jpg za pomocą wrxb2d.jpg

Napisano

Właśnie biorę pod uwagę model 2209.

Skoro masz ten model to czy można może ustawić zakres HR, którego przekroczenie będzie w jakiś sposób sygnalizowane (wg tabelki porównawczej Sigma tego nie ma, w przeciwieństwie do 1909).

A drugie pytanie dotyczy pulsometru w 2209 - czy miałeś może okazję porównania go z innymi pulsometrami? Chodzi mi o dokładność pomiaru HR i kcal.

Napisano

Odnosnie pytania o HR i alarm to nie wiem/nie pamietam. Wroce do domu to sprawdze. Natomiast jesli chodzi o dokladnosc (nie kcal) porownywalem go z Sigma 15.11 oraz Oregon Scientific SE232 i we wszystkich pomiar byl identyczny. Wiec chyba jest dokladny. :-)

Sent from my 20hpuo3.jpg using wrxb2d.jpg

Napisano

Dzięki wielkie za odpowiedź.

No to chyba będę brał 2209.

Chyba, że są jakieś inne modele warte uwagi w porównywalnej cenie?

Napisano

Sorry, że trochę późno, ale była ładna pogoda więc korzystałem z roweru, a nie z komputera  :icon_cool:

Jako, że przez pewien czas nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytanie, po wnikliwych badaniach forum zdecydowałem się na zakup licznika Sigma 12.12 i pulsometru Sigma 25.10.

I o ile z licznika jestem zadowolony, to z pulsometru już tak średnio. Przejechałem z nim już ok. 200km i czasami przez 20-30 km jest wszystko w porządku i pracuje jak powienien, ale nagle może mu się zdarzyć, że puls skoczy nagle do 215 i tak się utrzymuje przez parę minut. Potem najczęściej wraca do normy, ale róźnie to jest (raz puls spadł do 110 i potem zaczął skakać co 10-20, chociaż ja na pewno nie miałem takich wahań :) )

Napisano

Sorry, że trochę późno, ale była ładna pogoda więc korzystałem z roweru, a nie z komputera  :icon_cool:

Jako, że przez pewien czas nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytanie, po wnikliwych badaniach forum zdecydowałem się na zakup licznika Sigma 12.12 i pulsometru Sigma 25.10.

I o ile z licznika jestem zadowolony, to z pulsometru już tak średnio. Przejechałem z nim już ok. 200km i czasami przez 20-30 km jest wszystko w porządku i pracuje jak powienien, ale nagle może mu się zdarzyć, że puls skoczy nagle do 215 i tak się utrzymuje przez parę minut. Potem najczęściej wraca do normy, ale róźnie to jest (raz puls spadł do 110 i potem zaczął skakać co 10-20, chociaż ja na pewno nie miałem takich wahań :) )

Niestety jeśli chodzi o pulsometry to Garmin/Polar, ale się cenią odpowiednio..

Sam używam Polara RCX5 + sensory cad/speed (gps do biegania) i moge tylko polecic. Nie ma sie do czego generalnie przyczepic.

Napisano

Zdecydowałem się i kupiłem Sigmę 2209 MHR.

Porównując do mojego wcześniejszego licznika - niebo a ziemia :laugh:

Póki co wydanych pieniędzy nie żałuję, bo naprawdę warto.

Miałbym tylko 1 pytanie odnośnie pulsometru (ogólnie,  nie tylko w tym modelu).

Dzisiaj wybrałem się na przejażdżkę, dość intensywną, z założenia aby się zmachać.

Przejechałem 35km z groszem, a ilość spalonych kcal wskazało 1077 :icon_confused:

Tak powinno być, czy może licznik warjuje?

Przy wcześniejszym liczniku, który liczył na podstawie trasy i innych takich wskazywało 400-450. Czy takie rozbierzności są prawidłowe (w sensie wartości pokazywane teraz).

Może to się przyda:

v śr = 23.2m/s

dist =35.5 km

HR sr = 149/min

CAD= 62/min (jechałem raczej "siłowo")

Kcal = 1077 :icon_question:

Z góry dzięki za odpowiedź :thumbsup:

• 3 tygodnie później...
Napisano

v śr = 23.2m/s

Tak szybko jechałeś na rowerze? 83,5 km/h? Nieźle   :thumbsup:

Czyli dystans 35.5 km przejechałeś w 25 minut. Moim zdaniem coś jest nie tak :no:

Napisano

[...] zdecydowałem się na zakup licznika Sigma 12.12 i pulsometru Sigma 25.10.

Miałem podobny problem, który zniknął po wymianie baterii w opasce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...