Galica Napisano 3 Kwietnia 2013 Napisano 3 Kwietnia 2013 Witam. Właśnie się przymierzam do zakupu nowego licznika rowerowego. Poza oczywiście standardowymi opcjami takimi jak różnoraki pomiar prędkości, czasu i dystansu, zależmy mi aby posiadał: - minutnik - pulsometr z możliwością ustawienia treningu w danej strefie - pomiar kadencji - ewentualnie pomiar wysokości Zaznaczam tutaj, że nie zależy mi na liczniku bezprzewodowym jeśli wiązałoby się to przykładowo z comiesięczną wymianą baterii, tym bardziej z tego co wiem nie zawsze jest to możliwe. Aktualnie wytypowałem trzy liczniki i chętnie bym wysłuchał Waszych opinii o nich, a być może zaoferujecie coś innego. Nie zależy mi na tym aby licznik i pulsometr były jako jedno urządzenie. Jeśli macie inny zestaw, gdzie licznik i pulsometr są osobno i spełniają moje kryteria to chętnie się z nim zapoznam. Może to jest w ogóle lepsze rozwiązanie, a ja nie mając doświadczenia wybrałem to co wybrałem. Moje propozycje: - Sigma Sport BC 1909 HR STS http://allegro.pl/li...3137599578.html - Sigma Sport BC 2209 TARGA HR http://allegro.pl/li...3117524467.html - Polar CS100 http://allegro.pl/li...3141303670.html Proszę o wasze opinie
Bagins Napisano 21 Kwietnia 2013 Napisano 21 Kwietnia 2013 Stoję właśnie przed podobnym dylematem. Naprawdę nikt nie miał styczności z ww licznikami?
ukaniex Napisano 21 Kwietnia 2013 Napisano 21 Kwietnia 2013 W licznikach Sigma funkcje pulsometru ograniczają się do wartości max., średniej, aktualnego pulsu i spalonych kcal. Nie brał bym pod uwagę modelu 1909. Straszne dziadostwo. Po roku używania odpadły srebrne ramki a potem przyciski choć licznik nigdy nie upadł. Kupiłem model 2209 który jest zdecydowanie lepiej wykonany, różni się pomiarem wysokości, pod(z)jazdów i chyba termometrem. Ad rem. Lepiej jest kupić licznik plus pulsometr. Wysłane z mojego za pomocą
Bagins Napisano 21 Kwietnia 2013 Napisano 21 Kwietnia 2013 Właśnie biorę pod uwagę model 2209. Skoro masz ten model to czy można może ustawić zakres HR, którego przekroczenie będzie w jakiś sposób sygnalizowane (wg tabelki porównawczej Sigma tego nie ma, w przeciwieństwie do 1909). A drugie pytanie dotyczy pulsometru w 2209 - czy miałeś może okazję porównania go z innymi pulsometrami? Chodzi mi o dokładność pomiaru HR i kcal.
ukaniex Napisano 21 Kwietnia 2013 Napisano 21 Kwietnia 2013 Odnosnie pytania o HR i alarm to nie wiem/nie pamietam. Wroce do domu to sprawdze. Natomiast jesli chodzi o dokladnosc (nie kcal) porownywalem go z Sigma 15.11 oraz Oregon Scientific SE232 i we wszystkich pomiar byl identyczny. Wiec chyba jest dokladny. :-) Sent from my using
Bagins Napisano 21 Kwietnia 2013 Napisano 21 Kwietnia 2013 Dzięki wielkie za odpowiedź. No to chyba będę brał 2209. Chyba, że są jakieś inne modele warte uwagi w porównywalnej cenie?
ukaniex Napisano 21 Kwietnia 2013 Napisano 21 Kwietnia 2013 Moze jakis Polar? Chybs CS400 miesci sie w tej cenie.
Galica Napisano 24 Kwietnia 2013 Autor Napisano 24 Kwietnia 2013 Sorry, że trochę późno, ale była ładna pogoda więc korzystałem z roweru, a nie z komputera Jako, że przez pewien czas nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytanie, po wnikliwych badaniach forum zdecydowałem się na zakup licznika Sigma 12.12 i pulsometru Sigma 25.10. I o ile z licznika jestem zadowolony, to z pulsometru już tak średnio. Przejechałem z nim już ok. 200km i czasami przez 20-30 km jest wszystko w porządku i pracuje jak powienien, ale nagle może mu się zdarzyć, że puls skoczy nagle do 215 i tak się utrzymuje przez parę minut. Potem najczęściej wraca do normy, ale róźnie to jest (raz puls spadł do 110 i potem zaczął skakać co 10-20, chociaż ja na pewno nie miałem takich wahań )
qball Napisano 25 Kwietnia 2013 Napisano 25 Kwietnia 2013 Sorry, że trochę późno, ale była ładna pogoda więc korzystałem z roweru, a nie z komputera Jako, że przez pewien czas nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytanie, po wnikliwych badaniach forum zdecydowałem się na zakup licznika Sigma 12.12 i pulsometru Sigma 25.10. I o ile z licznika jestem zadowolony, to z pulsometru już tak średnio. Przejechałem z nim już ok. 200km i czasami przez 20-30 km jest wszystko w porządku i pracuje jak powienien, ale nagle może mu się zdarzyć, że puls skoczy nagle do 215 i tak się utrzymuje przez parę minut. Potem najczęściej wraca do normy, ale róźnie to jest (raz puls spadł do 110 i potem zaczął skakać co 10-20, chociaż ja na pewno nie miałem takich wahań ) Niestety jeśli chodzi o pulsometry to Garmin/Polar, ale się cenią odpowiednio.. Sam używam Polara RCX5 + sensory cad/speed (gps do biegania) i moge tylko polecic. Nie ma sie do czego generalnie przyczepic.
Bagins Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 Zdecydowałem się i kupiłem Sigmę 2209 MHR. Porównując do mojego wcześniejszego licznika - niebo a ziemia Póki co wydanych pieniędzy nie żałuję, bo naprawdę warto. Miałbym tylko 1 pytanie odnośnie pulsometru (ogólnie, nie tylko w tym modelu). Dzisiaj wybrałem się na przejażdżkę, dość intensywną, z założenia aby się zmachać. Przejechałem 35km z groszem, a ilość spalonych kcal wskazało 1077 Tak powinno być, czy może licznik warjuje? Przy wcześniejszym liczniku, który liczył na podstawie trasy i innych takich wskazywało 400-450. Czy takie rozbierzności są prawidłowe (w sensie wartości pokazywane teraz). Może to się przyda: v śr = 23.2m/s dist =35.5 km HR sr = 149/min CAD= 62/min (jechałem raczej "siłowo") Kcal = 1077 Z góry dzięki za odpowiedź
ukaniex Napisano 30 Kwietnia 2013 Napisano 30 Kwietnia 2013 Jeśli podałes prawidłowy wiek oraz wagę to raczej ten wynik jest właściwy. Wysłane z mojego za pomocą
Vidoq Napisano 15 Maja 2013 Napisano 15 Maja 2013 v śr = 23.2m/s Tak szybko jechałeś na rowerze? 83,5 km/h? Nieźle Czyli dystans 35.5 km przejechałeś w 25 minut. Moim zdaniem coś jest nie tak
andybike Napisano 16 Maja 2013 Napisano 16 Maja 2013 [...] zdecydowałem się na zakup licznika Sigma 12.12 i pulsometru Sigma 25.10. I o ile z licznika jestem zadowolony, to z pulsometru już tak średnio. Przejechałem z nim już ok. 200km i czasami przez 20-30 km jest wszystko w porządku i pracuje jak powienien, ale nagle może mu się zdarzyć, że puls skoczy nagle do 215 i tak się utrzymuje przez parę minut. Potem najczęściej wraca do normy, ale róźnie to jest (raz puls spadł do 110 i potem zaczął skakać co 10-20, chociaż ja na pewno nie miałem takich wahań ) Miałem podobny problem, który zniknął po wymianie baterii w opasce.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.