Skocz do zawartości

[korba] wycieniowana pod zębatkę

tro7e

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po kretowaniu korby Shimano FC-1055 zauważyłem dziwne wycieniowanie w miejscu przykręcania zębatek (jak na zdjęciu). Bezpiecznie będzie użyć jej w ostrym kole, czy raczej nie?

19406415.jpg

Napisano

Niecałą godzinę. Kret reaguje też za aluminium? Aczkolwiek anodę w większym stopniu zdarł poprzedni właściciel. Suma sumarum korba na złom?

Napisano

Różnie też czytałem. Poza tym widziałem, że korba była polerowana, ale nie wiedziałem, czy dalej jest na niej anoda. Czekałem aż zczernieje, no i poczekałem. Człowiek uczy się na błędach. Następną będę drapał. ;)

Napisano

Metoda jest dobra, kret to wodorotlenek sodu który generalnie żre większość metali, a aluminium zwłaszcza ;] Sam tak jedną korbę popsułem. Możesz spróbować na jakiś suport założyć, ale raczej będzie kiszka, jak wszystkie oczka na tarczę tak wyglądają to przy mocniejszym deptaniu pewnie strzelą.

Napisano

W ostrym, gdzie to korba jest i napędem i hamulcem, wolę takim czymś nie ryzykować. Rozglądam się już za inną.

Swoją drogą ciekawe, czemu akurat za ten fragment tak ochoczo zabrała się soda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.