Skocz do zawartości

[XC i maraton] różnica, zasady wytyczania tras.

Olin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pytanie dotyczy wyścigów MTB: jaka jest różnica między zawodami XC i maratonem ? Czy chodzi jedynie o długość dystansu do przejechania ?

Czy są jakieś zasady wytyczania tras wyścigów XC i maratonów ?

Dziękuję za info w tej sprawie.

Różnią się też zasadami. W maratonie z reguły startują wszystkie kategorie naraz, w zawodach XC każda kategoria osobno, lub ewentualnie żeby skrócić czas trwania całej imprezy łączy się kilka kategori do jednego startu (np. orlik i elita jadą razem). W XC jest też zasada, że zawodnik, który zostanie zdublowany, kończy zawody na tej pętli, na której go zdublowano. W maratonie zazwyczaj jest ustalony maksymalny czas zakończenia startu, po przekroczeniu którego zawodnik nie zostanie zklasyfikowany.

Maratony są dłuższe, trasy wahają się tu od 40km do 100+km. (Warianty Mega i Giga. XC to zazwyczaj jakieś 20-30km (np 5 pęli po 4km) dla kategori Elita i U23.

Automatycznie czas trwania maratonu też może być dłuższy, nawet kilka godzin, gdzie w XC wg. UCI jest to max 2:15 (elita)

Maraton to trasa od punktu A do punktu A, czyli JEDNA długa runda która może mierzyć np 30km, 60km a nawet 90km czy jeszcze więcej :)

Wyścig w formule XC rozgrywany jest na rundzie która przeważnie ma 4km-8km, daną rundkę pokonuje się kilka razy.

Jeśli chodzi o nawierzchnie to maraton przebiega po niemodyfikowanych trasach, czyli różne leśne ścieżki, leśne drogi, polne drogi, drogi asfaltowe czy żwirowe. Trasa XC jest modyfikowana w taki sposób by była bardzo techniczna. Budowane są na niej różne przeszkody np dropy, czy duże kamienie których pokonanie wymaga umiejętności technicznych. Trasy XC są bardzo męczące i w zasadzie pokonuje się je cały czas na pełnym gazie, od startu do mety idzie ogień :) Na maratonie przeważnie są odcinki proste i płaskie gdzie można złapać chwilkę oddechu :)

W XC i maratonie są także inne kategorie. Start w XC polega na tym, że poszczególne kat wiekowe startują oddzielnie ( młodzik, junior młodszy, elita, junior starszy itp ), zaś na maratonach są kategorie np M1, M2 MK1 itp, zaś start odbywa się sektorowo ( według umiejętności, zawodnicy zaś za wymieszani wiekowo, bo liczy się poziom danego zawodnika )

Maratony trwają także znacznie dłużej :)

trasy XC z prawdziwego zdarzenia są bardzo trudne technicznie, chodzi o zjazdy po korzeniach kamieniach itp. Także pierwszy start w XC, po doświadczeniu w maratonach, proponuję potraktować typowo treningowo, przejechać najpierw trasę na sucho, sprawdzić co już mozna zjechac a czego nie i ewentualnie zejsc i probowac na kolejnych rundach. Ale ostroznie bo mozna sobie zrobic krzywde.. XC jest bardzo trudne technicznie w porownaniu do wiekszosci maratonow gdzie fragment trudniejszej trasy to kawaleczek jest jesli w ogole.

na początek spróbuj jakichś płaskich maratonów, jesli nie trenujesz to wybierz raczej krótki dystans do tych 30km i spróbuj po prostu. Na niektórych maratonach jest mozliwosc podjecia decyzji na trasie wtedy mozesz ocenic swoje sily. XC z prawdziwego zdarzenia dla początkującego to nie jest dobry pomysł.

Pierwsze moje rowerowe zawody w życiu, i to od czego zacząłem przygodę z mtb, to było xc(amp) w przesiece, w deszczu. Jak dla mnie to był horror :D Do tego miałem spd-sl pedały :D Dzień przed zawodami gdy wyjechałem objechać trasę, chciałem wracać do domu ;) Nie polecam zrobić podobnego błędu hehe

XC = krótki dystans podzielony na jeszcze krótsze pętle o maksymalnej trudności pod każdym możliwym względem (przewyższenia, techniczne zjazdy i podjazdy, bardzo bardzo mało "płaskiego" )

Trasa XC jest znacznie trudniejsza technicznie niż maraton.

Wynika to ze specyfiki pętli XC vs. długi odcinek trasy. Na XC można skomasować trudne odcinki na pętli kilku km i powtarzać je przez x pętli, w maratonie trudne odcinki to przerywnik.

Próbowałem tras XC na otwartych treningach i jest ciężko. Na luźno mógłbym je przejechać, ale w wyścigu (stres, tempo itp.) i innymi zawodnikami naokoło to jest raczej (jak dla mnie) rzeźnia. Łatwo w takich okolicznościach o błąd i krzywdę można sobie zrobić bez odpowiedniego przygotowania.

Oj bez przesad, z pewnoscia poziom jest wyzszy niz ogol maratonow ale wg. mnie jest zdecydowanie bezpieczniej i pewniej ze wzgledu na zwodnikow, ktorych wyzszy poziom, gwarantuje mniej stresu podczas zawodow.

Na maratonie start to zawsze stres czy ktos, nie postanowi sobie w nas wjechac lub czegos urwac w rowerze ;)

no właśnie, to jest błąd, można nie tyle że się zniechęcić, to zrobić sobie krzywdę.

oczywiście zgadzam się. Jednak powody mojego pojawienia się tam są sprawą dość skomplikowaną. Skupiłem się na przeżyciu i przepuszczaniu szybszych... Po pierwszym okrążeniu straciłem większość przełożeń (pomimo osprzętu klasy XTR), i co najgorsze ze wszystkiego, nie mogłem się wpiąć w pedały (hello spd-sl). Ale po wszystkim czułem satysfakcję z przeżycia tego i nie dojechaniu na ostatnim miejscu :D

oczywiście zgadzam się. Jednak powody mojego pojawienia się tam są sprawą dość skomplikowaną. Skupiłem się na przeżyciu i przepuszczaniu szybszych... Po pierwszym okrążeniu straciłem większość przełożeń (pomimo osprzętu klasy XTR), i co najgorsze ze wszystkiego, nie mogłem się wpiąć w pedały (hello spd-sl). Ale po wszystkim czułem satysfakcję z przeżycia tego i nie dojechaniu na ostatnim miejscu :D

pewnie, następnym razem będzie lepiej ;-)

to było 5 lat temu, więc raczej w amp już nie będę miał okazji wziąć udziału :) Wtedy byłem też zupełnie bez przygotowania kondycyjnego, hehe, zbiór horrorów :D

A autor tematu wszystko czego potrzebuje znajdzie tutaj :) -> http://www.uci.ch/Modules/BUILTIN/getObject.asp?MenuId=&ObjTypeCode=FILE&type=FILE&id=34424&LangId=1

oraz tutaj -> http://www.mwzkol.pl/regulaminy/2012/Regulamin%20-%20Mistrzostwa%20Polski%20MTB%20XC.pdf

to było 5 lat temu, więc raczej w amp już nie będę miał okazji wziąć udziału :) Wtedy byłem też zupełnie bez przygotowania kondycyjnego, hehe, zbiór horrorów :D

A autor tematu wszystko czego potrzebuje znajdzie tutaj :) -> http://www.uci.ch/Mo...=34424&LangId=1

oraz tutaj -> http://www.mwzkol.pl...lski MTB XC.pdf

Dziękuję za wszystkie informacje. Ja pierwszy raz pojechałem w zawodach własnie w wyścigu XC. Nie byłem świadomy jego trudności.... Tak jak pisałem wcześniej, przy pewnym zjeździe po prostu zamknąłem oczy i jakoś poszło. Na następnym okrążeniu oczy już miałem otwarte. Ostatecznie zająłem 20 miejsce na 30 startujących co uznano za sukces. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...