Skocz do zawartości

[napęd] optymalny sprzęt...?

wheelie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

to mój pierwszy raz :P

Proszę Was o poradę dotyczącą napędu.

Zakupiłem niedawno ramę od kogoś, kto chciał ale nie mógł złożyć roweru. Rama Author Traction (model z 2004 roku) + korba Truvativ Firex.

Chcę złożyć rower do XC, 3/4 jazdy w lesie, po ścieżkach, górkach.

Zależy mi na sprzęcie dobrym, który nie będzie łapał luzów po 1000km. Zdaję sobię sprawę, że rama i korba są przeciętne.

Zastanawiam się czy warto kupić do tej ramy i korby przerzutek sram (tył x-7), kasety srama 970tki; co do przedniej przerzutki, piasty, łancucha nie mam pomysłu.

Czy może lepiej nie szaleć i kupić tańsze shimano?

Co proponujecie?

Pozdrawiam

Ja proponuje tak :P albo kup XT albo tego X-7 jak cie stac. Teraz sa w dosc niskich cenach. Sadzac po tym ze moje tylne alivio po 4 k km nie nadaje sie do uzytku to jednak szedlbym w strone srama, zalezy na ile kwota za ktora chcesz kupic srama przekracza ta za ktora mozesz miec shimano i na ile jest to dla ciebie kwota do przeskoczenia.

Zastanawiam się czy warto kupić do tej ramy i korby przerzutek sram (tył x-7), kasety srama 970tki; co do przedniej przerzutki, piasty, łancucha nie mam pomysłu.

Ja bym jednak zainwestował w X-9 i do tego kaseta 950 bo bardzo dużo ludzi ją chwali, że dużo km wytrzymuje i jest lekka, łańcuch też 950 albo 971, przednia przerzutka SH XT, piasty LX/XT.

Czy może lepiej nie szaleć i kupić tańsze shimano?

Ja dużo jeździsz to lepiej zainwestować w coś lepszego.

Schwefel jaki widzisz sens inwestowania w x-9? Bo ja chcetnie widzac niedawno cene 140zł za x-7 zemienilbym swoja x-9 na taką :P bo za x-9 dalem az 220zł. Konstrukcja jest ta sama tylko ze x-9 ma jedno kółko na łozysko w gorym kółku maszynowe i odrobine rozni sie waga. Jak dla mnie to kółka mogą być nawet na tulejkach... w moim alivio z 1995 kółko na tulejce kreci sie lepiej niz kółka z x-9 :P.

To ja zamieszam i powiem tak: koledze składałem rower ostatnio i naprawde fajnie wyszło, jeździ to to bajecznie: przód LX, tyl x-7, kaseta sram 850, łańcuch pc 48. Nie wiem po co 9 biegów, 8 wyjdzie taniej a i tak roznicy zbytniej w działaniu nie widze (tak, jeździłem na 9 biegowych napedach). A reszte pieniedzy bym przeznaczył na dobre koła.

w moim alivio z 1995 kółko na tulejce kreci sie lepiej niz kółka z x-9 :P.

Aż takie luzy już mają? Hahahah :P

Ja teraz przesiadłem się z srama 5.0 na X-9 ... czy widać różnicę? Hmm... gdy wymienie manetki (5.0) na lepsze dam znać ... ale jak na razie jest całkiem całkiem :) Ale czy X-9 była warta swojej kasy? ... Hmm ... 3 tygodnie prawie mało co jadłem ... schudłem 4kg (a dobrze bo waże w ***) ... ale chyba lepiej wybrać X-7 ... no chyba, że nie jjesz od półtora roku, to możesz kupić X-0 carbon :)

Długo myslełem czy x.7 czy x.9 :029: .... hmmmm długo burza mózgów i padło na x.9 i nie żałuje. Mysle że x.7 działaniem się dużo nie różnie ale za to x.9 to kilka gram do przodu :)

Nie żałuje tymbardziej że dąłem za nią 190 [nową ofc] :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...