qrczakzul Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Witam, chciałbym kupić spinkę do łańcucha na zapas, a mam rowery z 5,7,8 i 9 - rzędowymi kasetami. Przykładowo na allegro w tytule aukcji pisze "spinka do 6,7,8 rzędowej kasety". Pytanie: czy można takową spinkę zamontować w łańcuchu, który napędza 9 lub 5 rzędową kasetę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 2 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Zamontować można, i raczej tak jak piszesz będzie to działało całkiem dobrze (mam na myśli używanie spinki 8 sp. w napędzie 9 sp.) Odwrotnie może być problem, bo spinka 9 sp. będzie nieco węższa od normalnego ogniwka i może być ciężko spiąć/rozpiąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dromik Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Jednym łańcuchem napędzasz 5 i 9 rzędowa kasetę/wolnobieg?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomiz1 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Nie. Autor chce stosować (mieć w zapasie w trasie) jedną spinkę do kilku łańcuchów od 5 do 9 rzędowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrzer Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Do 9-rzędowej musisz mieć węższą, bo choć w pewnych przypadkach zepniesz łańcuch spinką do 8s ale nie będzie to do końca zgrywać jak należy. Nie wiem jak z 5s ale łańcuchy do 6-8rzędowych kaset mają jednakowe wymiary - są kompatybilne. Ponadto trzeba dobrać spinkę do łańcucha pod względem producenta/typu łańcucha, bo z tego co wiem, to nie wszystkie współpracują z danymi łańcuchami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Czyli najlepiej będzie jak kupię spinkę do 6-8 i drugą do 9 rzędówki? Bo ten rower z 5-cio rzędówką to taki trochę gorszy jest więc mogę najwyżej tą szerszą dać : ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 2 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Kup spinkę 8sp i będzie ok. Ja używałem spinki KMC (polecam) z 2 łańcuchami 8sp (Shimano i KMC) i jednym 9sp, stosowanymi zamiennie w napędzie 8sp i problemów nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endrzer Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Stosowałeś łańcuch 9s do kasety ósemki (do tego ze spinką 8s)? Jak to chodziło, zapewniało płynną zmianę biegów? Wydawać się by mogło, że przy węższym łańcuchu ciężej mu było zatrybić kolejną zębatkę przy przerzucaniu. Różnica między 8 a 9s wynosi w zależności od typu łańcucha od 0,3 do 0,6 mm. Może 0,3 to nie dużo (zważywszy, że standardy dopuszczają też tolerancję szerokości), ale już ponad pół mm to chyba już coś. Ja tam się nigdy nie odważyłem na takie eksperymenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Spinka 8 na lancuchu 9, moze byc ewentualnie do awaryjnego zastosowania. Duza szansa, ze lancuch bedzie skakal na kasecie. Kiedys zgubilem spinke lancucha 10sp, mialem zapasowa 9-tke. Do domu dojechalem ale zadna frajda, kiedy Ci lancuch co jakis czas przeskakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.