Skocz do zawartości

[spinka]na zapas

qrczakzul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym kupić spinkę do łańcucha na zapas, a mam rowery z 5,7,8 i 9 - rzędowymi kasetami. Przykładowo na allegro w tytule aukcji pisze "spinka do 6,7,8 rzędowej kasety". Pytanie: czy można takową spinkę zamontować w łańcuchu, który napędza 9 lub 5 rzędową kasetę?

Do 9-rzędowej musisz mieć węższą, bo choć w pewnych przypadkach zepniesz łańcuch spinką do 8s ale nie będzie to do końca zgrywać jak należy.

Nie wiem jak z 5s ale łańcuchy do 6-8rzędowych kaset mają jednakowe wymiary - są kompatybilne.

Ponadto trzeba dobrać spinkę do łańcucha pod względem producenta/typu łańcucha, bo z tego co wiem, to nie wszystkie współpracują z danymi łańcuchami.

Stosowałeś łańcuch 9s do kasety ósemki (do tego ze spinką 8s)? :D

Jak to chodziło, zapewniało płynną zmianę biegów? Wydawać się by mogło, że przy węższym łańcuchu ciężej mu było zatrybić kolejną zębatkę przy przerzucaniu. Różnica między 8 a 9s wynosi w zależności od typu łańcucha od 0,3 do 0,6 mm. Może 0,3 to nie dużo (zważywszy, że standardy dopuszczają też tolerancję szerokości), ale już ponad pół mm to chyba już coś.

Ja tam się nigdy nie odważyłem na takie eksperymenty :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...