Gehemones Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Witam wszystkich w moim pierwszym poście na tym forum.. Planuje zakup kompletu kół, 300zł nie jest sztywną granicą, niemniej fajnie byłoby się w niej zmieścić. Szukam czarnych 26" pod V-brake, wyboru wielkiego niema, zwróciłem uwagę na obręcze Mach 1 model Exe lub Kands Maxx, na piastach Novatec, o tych obręczach niewiele opini, warto je kupić? Druga sprawa - czy te piasty będą lepsze od kulkowych np. Joytech, czy szukać lapszych obręczy, sprawę piast pozostawiając na drugim miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 2 Kwietnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Koła jak mniemam na kasetę 8-10 rzędów ? czy może inny wynalazek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gehemones Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Kaseta 8-ka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Witaj. Szukając kół niczego nie możesz zostawiać na drugim planie. Możesz znaleźć świetne obręcze , co z tego jak szprychy nyple i piasta będą do kitu ? Staraj się dobierać komponenty podobnych klas . Druga sprawa nie wiemy to Tobie nic, ile ważysz , jak jeździsz , gdzie ? Jak zakładasz temat to ważne jest abyś trochę pomógł nam informacjami o sobie w odnalezieniu dobrego zestawu dla Ciebie. A w ciemno nawet Ci nic nie zaproponuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gehemones Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Rower służy mi głównie do codziennej jazdy po mieście i do weekendowych wypadów z rodzinką "w las i krzaczory", dotąd miałem kółka kupione parę lat temu, za niewiele ponad 100zł/kpl i mimo, że ważę ponad 90kg udało mi się ich nie pogiąć, więc żadnych wyczynów nie było.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 dotąd miałem kółka kupione parę lat temu, za niewiele ponad 100zł/kpl i mimo, że ważę ponad 90kg udało mi się ich nie pogiąć, więc żadnych wyczynów nie było.. Co się z nimi stało że chcesz je wymieniać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gehemones Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 W starych są osie i kulki do wymiany, mnie nie chce się z tym grzebać, poza tym to jeszcze wolnobieg, więc jest okazja do przejścia na kasetę.. Druga sprawa to słaba skuteczność hamowania mimo nowych V-brake'ów podkradłem żonie koła na próbę i jest dzień do nocy, zupełnie bez porównania, na moich obręczach jest lipa, pomaga zmatowienie papierkiem ale to nie jest rozwiązanie na dłużej. Wrzucę numery aukcji z Allegro może komuś się będzie chciało rzucić okiem: aukcja 3115686452 obręcze Kands Maxx, piasty Novatec, 36 szprych Sapim 2mm, nyple CN Spokey aukcja 3115693543 obręcze Mach 1 Exe, piasty Novatec, 32 szprychy Alpina-Aci 2mm czy może to będzie lepsze rozwiązanie: aukcja 3134393158 obręcze Rmx Well, piastyDeore M-590, 36 szprych Sapim 2mm ewentualnie, może ktoś ma lepsze propozycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gehemones Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 No nic, rzuciłem monetą, wypadło na te ostatnie.. pozostaje czekać na kuriera.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiewioor Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 To może ja też dorzucę się do pytania. Co sądzicie o obręczach Kands? Może lepsze Mach Exe? Obręcze Kands, piasty Novatec http://allegro.pl/kola-26-mtb-maszyny-36szpr-vb-novatec-kands-sapim-i3184288855.html Obręcze Mach Exe, piasty Novatec http://allegro.pl/kola-26-novatec-lozyska-maszynowe-wyprzedaz-i3167375576.html Polecicie coś budżetowego, ale dobrego kompletu kół do mtb. Jazda mieszana asfalt/teren niezbyt ciężki. Moja waga 78, koła będą współpracowały z RK 2.2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christophorus Napisano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Koła z drugiego linku Kross zakładał do Levela A6 z 2009 roku, bardzo sztywno zaplecione, prawie bezobsługowe bo na maszynach. Jeździłem na nich 2 sezony, w większości w terenie, ani jednej centry przy 80 kg wagi, mogę ci spokojnie polecić Ja byłem z nich zadowolony i tylko zmiana amora zmusiła mnie do zmiany kół na disc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiewioor Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Dzięki za odpowiedź. To jeszcze powiedzcie mi czy opłaca się zmieniać obręcze Kross r na rzecz tych Mach 1. Teraz mam te krossy tylko na zwykłych piastach pod wolnobieg. Opłaca się zaplatać piasty Novateca z tymi obręczami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelG Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 W zeszłym roku kupiłem te mach na novatecach dla teścia - w jego dotychczasowych przetarły się felgi ze starości Jakość jak za koła za 200 zł jest znakomita. Wymagały tylko podciągnięcia szprych. Nadal toczą się bardzo lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christophorus Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Za 230 zł masz gotowe koła, po co chcesz przeplatać? Pamiętaj, że po rozpleceniu szprychy i nyple powinieneś kupić nowe. Czy ci się to opłaca to już sam przelicz. No i same piasty też kosztują. Dodaj jeszcze robociznę, no chyba, że to ty jesteś majster od zaplatania kół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.