Skocz do zawartości

[rower] Romet Jolene 2 - czy warto?

kporys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, co powiecie o tym rowerze?http://allegro.pl/rower-gorski-romet-jolene-2-wyprzedaz-i3136421408.html moim zdaniem cena jest super Jak myślicie osprzet podoła rekreacyjnej jeździe? Jak oceniacie ogólny stosunek cena-jakość tego roweru? :) Czy hamulce Acid BB5 faktycznie mogą być lepsze niż średniej klasy hydrauliki? Czy ten Rock Show Tora to amor z wyższej półki niż XCR,Gila itp. ? I czy dla mnie o wzroście 174 (wciąż rosne) odpowiedna będzie rama 18 czy 19?

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Napisano

Co do amorka to tak, jest wyższej klasy. Celował bym w rame 19'', też mam 175cm i 19'' wydaje mi się nawet trochę za mała a miałem dylemat czy czasami nie brać 17'', gdybym wybrał tą drugą opcje to chyba bym sobie nie wybaczył takiego błędu :)

Napisano

ja mam 176cm i moja 19" jest tak na w sam raz, 18" by bylo chyba lepsze, pierwsze co to bym sprzedał te nobby nice i kupił coś bardziej "uniwersalnego" bo to opony typowo pod teren, tora w miare ujdzie :), w tej cenie fajna okazja i brałbym

Napisano

Za te pieniądze nawet bardziej niż warto. Gila czy XCR nie mają startu do Tory, a BB5 to dobre hamulce. Czy lepsze niż średnie hydrauliki? Odkąd Shimano wypuściło nowe serie hamulców, odpowiedź brzmi "nie". Ale do rekreacyjnej jazdy w zupełności Ci wystarczą.

Ja wziąłbym 18". Przecież butów czy ubrań chyba nie kupujesz na wyrost? A nie wiesz czy i ile jeszcze urośniesz.

Napisano

nie zastanawiaj się tylko kupuj, wszystko jest, wystarczy potem tylko kupić popularne 596 czy jakies 446 i tyle, bb5 są mniej awaryjne, bo to tylko linka, nie trzeba odpowietrzać itp itd

Napisano

Ogladając się ostatnio za rowerem do 1800zł nie patrzyłem zupełnie na Romety bo jakoś ta marka słabo się kojarzy :) ale koleszka przesłał mi link i polecił tego Jolene, bo faktycznie w tej cenie nic lepszego nie ma. Trochę się wahałem, bo pomimo, że osprzęt fajny i wygląd też ok jak dla mnie to jednak cały czas Romet :D W każdym bądź razie jestem zadowolony bo zostało trochę na osprzęt. Zrobiłem dopiero 200 km ale jak na razie jestem zadowolony.

ps. czarno biały chyba najlepiej wygląda

Napisano

Witam, też chce kupić ten rower, ale nie wiem za bardzo jaki rozmiar ramy wybrać. Mam ok. 182cm wzrostu, odległość od ziemi do krocza to jakieś 85-86cm. Wybieram pomiędzy ramą 18" i 19". Jeździć będę głównie w terenie, ale wiadomo, że czasem po asfalcie też się przejadę. Jeżdżę szybko i dość agresywnie.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam Wszystkich na forum, jako nowy użytkownik "roweru".

Jeśłi w złym miejscu to przepraszam i proszę o przeniesienie, nie wiedziałem, czy tworzyć nowy temat bo dotyczy całego osprzętu.

Mam pytanie odnośnie Jolene 2. Zakupiłem sobie z allegro ten rower i zastanawia mnie, czy warto coś w nim wymienić czy jednak pozostawić to, co jest.

Rower używany do lasu, może czasem z jakiejś góry zjadę w Beskidach Śląskich, czasem jakiś skok z krawężnika :D. Nie chciałbym raczej dodawać kasy tylko w formie wymiany (np. sprzedaż przerzutki i kupno innej), no chyba że 100zł, naprawde byłoby warto dodać.

Haaa, w trakcie pisania kurier mi właśnie przywiózl rowerek. Całkiem pikny :D.

Więc, warto coś w nim zmieniać? Czy wsiadać i używać :).

Dziękuję.

Pozdrawiam.

Napisano

Rower używany do lasu, może czasem z jakiejś góry zjadę w Beskidach Śląskich, czasem jakiś skok z krawężnika :D.

To jakiś nowy trend, z tym skakaniem z krawężnika? Bo coś często pojawia się w rozmaitych postach  :laugh: 

Nie zmieniaj na wyrost. Pojeździj i wtedy się przekonasz co Ci ewentualnie "nie leży".

Napisano

To jakiś nowy trend, z tym skakaniem z krawężnika? Bo coś często pojawia się w rozmaitych postach  :laugh:

To chyba z dzieciństwa, kiedy robiliśmy wyścigi kolarskie grając kapstlami. Jedną z tras były krawężniki przed blokiem :) - czyli wręcz terenowa trasa :D - dla kapstli/kolarek.

Rower super, muszę przyznać że jestem miło zaskoczony, że Romet takie rowery robi - a raczej składa. Jakieś 18 lat temu pracowałem w sklepie rowerowym i Rometów nie sprowadzaliśmy, a gdy czasem ktoś przyszedł z takim, przepraszam "złomstwem"  na serwis, to człowiek się zastanawiał, jak można jeszcze chcieć to reperować.

Dziś sobie pojeździłem i chyba rzeczywiście na moją jazdę nic zmieniać nie muszę. Rower spisuje się ok.

Jeszcze jedno pytanie: Czy rama tego roweru to produkcja polska, Rometowska? Bo chyba cała reszta to opce produkty?

Pozdrawiam.

Napisano

To chyba z dzieciństwa, kiedy robiliśmy wyścigi kolarskie grając kapstlami. Jedną z tras były krawężniki przed blokiem :) - czyli wręcz terenowa trasa :D - dla kapstli/kolarek.

Rower super, muszę przyznać że jestem miło zaskoczony, że Romet takie rowery robi - a raczej składa. Jakieś 18 lat temu pracowałem w sklepie rowerowym i Rometów nie sprowadzaliśmy, a gdy czasem ktoś przyszedł z takim, przepraszam "złomstwem"  na serwis, to człowiek się zastanawiał, jak można jeszcze chcieć to reperować.

Dziś sobie pojeździłem i chyba rzeczywiście na moją jazdę nic zmieniać nie muszę. Rower spisuje się ok.

Jeszcze jedno pytanie: Czy rama tego roweru to produkcja polska, Rometowska? Bo chyba cała reszta to opce produkty?

Pozdrawiam.

Cześć, pytanie mam do ciebie :) ile masz wzrostu i jaka ramę wybrałeś?

Pzdr. 

Napisano

Co do ramy z tego co wyczytałem to robi je Kinesis na podstawie projektów Rometa. 

Komponenty wszystkie są Sram i marek do nich należących.

Ja przy wzroście 170 i 76 w kroku wziąłem 18 bo mniejsza była dopiero 16. Zrobiłem 700 km i uważam, że jest ok.

Napisano

Mam 180 cm i raczej dłuższe nogi, rama 19 cali. Myślę, że to dobry wybór. Dobrze się na nim czuję, nie jest za krótki, a wysokość - przy siodełku super, jest i tak nisko, natomiast wysoki jest amor, przez co rama idzie do przodu dosyć znacząco w górę i np moje klejnociki przy mostku leżą na ramie, jeśli sobie stanę na prostych nogach na ziemi. Uważam jednak, że to dobry rozmiar. Z resztą przy mostku chyba każdy rozmiar będzie taki wysoki, bo przecież amortyzatory mają identyczne. Natomiast właśnie długość roweru, ramy, mi się podoba.

ps. nie mogę jednak porównać tego rozmiaru do innego, gdyż nie miałem okazji nawet zobaczyć innego rozmiaru w realu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...