Skocz do zawartości

[Dobór osprzętu]Specialized Epic FSR 2011

Martin0576

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wierzę. Ja się za bardzo nie znam jeszcze ;) Co proponujesz? :) W cenie do 150 zł coś znajdę do trail/AM?

A te Captain-y do czego mogą być użyteczne?

Napisano

Nie jest to co prawda rower do tego rodzju jazdy, żeby nie zakłócać prawidłowych proporcji (nie za duży balon) może Continentale Mountain King II 2,2 - to kompromis ale na pewno lepsze niż Captain (no chyba, że od razu założysz rozmiar 2,4"), Captainy mogą być na suche twarde trasy, tylko na szutrach trzeba uważać na uślizgi boczne ...

Napisano

Opony Spec The Captain Control są stabilne w piachu, szutrze i płytkim błocie,

dość szybkie jak na swoją masę, dobrze trzymają na zakrętach, ale już nie na skałach (używałem przez rok).

Radzę je zatrzymać w lżejszy teren, bo na kamienne góry wybrałbym tęższe balony (od 2.2)

- Maxxis Ardent, Schwalbe Hans Dampf, Geax Gato i Sturdy lub coś z rodziny WTB - Bronson, Wolverine.

Nevegal wygląda solidnie, ale to szmaciany kapeć.

Dobrych kierownic AM nie brak. Polecam Race Face Atlas (TWR) lub Answer Pro Taper, Nukeproof Warhead itp.

rurki z wielkiej przeceny CRC http://www.chainreactioncycles.com/SearchResults.aspx?Search=handlebars&CategoryIDs=110

Napisano

Witam:) 

Jak na razie został zamówiony taki osprzęt.

Korba XT, kaseta XT, łańcuch Ultegra CN-6701, hamulce XT z radiatorami + klamki, tarcze XT 160 i 180przerzutka Tylna XTR z blokadą

Amortyzator Fox Kashima (Braina już nie było), Manetki XT ze wskaźnikiem.

Najgorszy dylemat mam z kołami. Cały czas znajomi mówią mi o Mavic jeśli chodzi o obręcze. 

Mavic XM 719 Disc 32 na szprychach DT Alpina. Opona Schwalbe Hans Dumpf 26" 2.2 w góry na Jurę RoRo 26" 2.1Ponieważ nie mam jeszcze wprawy w trudnym terenie pomyślałem żeby najpierw zacząć na łagodniejszych górskich szlakach. Znajdę coś uniwersalnego dla mniej wymagających szlaków w górach oraz na Jurę? Czy którąś z tych potraktować szkoleniowo na każdą trasę?

Kierownica Race Face Atlas 685mm z kątem wygięcia 9 stopni, wznios 6 stopni 31,8 - to dane tej kiery. Będzie dobra dla początkującego? :)

Jaki mostek? O długość mi chodzi głownie?

Napisano

Hmmm. Czyli jak 180 na przód to na tył jakia? Zaznaczam że na sezon rowerowy waga mi spada i można przyjąć te 83 kg. Czy pod tą wagę zalecasz 180 na przód? :)

Lżejsze koła masz na myśli cały zestaw czy myśleć coś z obręczami czy z oponami?

Rulez czy mógłbyś mi podać dokładnie typ tej przerzutki na przód o której pisałeś? Chciałbym to wrzucić do zamówienia a nie chcę się machnąć. Przerzutka XT ale jak masz chwilę to możesz podać też model XTR  ;)

Napisano

Przerzutka przód : XT to model - FD-M780 E , natomiast XTR to - FD-M980 E .

Kółka - całkiem niepotrzebnie pakujesz się w 32 szprychy, kólko z 28 szprychami poradzi sobie bez problemu, obręcz też zbyt ciężka, obręcz 400 gr. w zupełności wystarczy, np taka była by bardzo dobra (w dodatku nadaje się do konwersji do UST) :

http://www.velotech.sklepna5.pl/towar/416/obrecz-wtb-frequency-i-19-team-tubeless-ready-czarna.html

Ja jeżdżę AM na kólkach z 24 szprychami i ważę około 85 kg .....

Hamulce - przy Twojej wadze przód i tył 180 mm.

Napisano

Witam.
Powoli kompletowanie osprzętu  do Epica dobiega końca. Udało mi się świetne buty SPD kupić w dobrej cenie. Specialized S-Works MTB 2013. Regulowane pokrętłami boa i wkładką BG. Rewelacja po prostu. Przejechałem w nich dzisiaj 70 km na rowerze kumpla i są bardzo wygodne. Sztywne. Świetnie dopasowane. Mój rozmiar to 43.5.

Polecam.

Zamówiłem właśnie obręcze Mavic XM 317 Disc na 28 szprych. Waga jednej to 445 gram. Jak na początek przygody AM itp. powinny wystarczyć.

Jakie przełożenia do tylnej kasety proponujecie?

Kaseta Shimano XT CSM771 10 biegów

11-12-14-16-18-20-22-25-28-32T

11-13-15-17-19-21-23-26-30-34T
11-13-15-17-19-21-24-28-32-36T

No i dalej pytanie... 

Jaki ten mostek długi?

Napisano

Nie wiem dlaczego uparłeś się na obręcze Mavica , wcale nie są jakieś wyjątkowe (miałem kółka na XM 819 i 32 szprychach, obecnie mam kółka DT na 24 szprychach, DT są sztywniejsze mimo, że lżejsze), wydaje mi się, że do takiej ramy pasowały by jakieś lepsze kółka ...

Kaseta, jeśli to mają być jazdy górskie to 34 lub 36, 34 powinna wystarczyć ...

Mostek to już się dobiera samemu, rama ma chyba dosyć duży rozmiar, więc sporo zależy od wzrostu i budowy ciała ...

PS

I szprychy to chyba jakieś lżejsze niż Alpiny  ;)

Napisano

Pewnie dlatego że wszyscy znajomi jeżdżą na Mavicach.
Wybrałem te obręcze w sumie do nauki AM. Dosyć sztywne są i tanie. Musiałem na razie iść na kompromis przez  zakup butów :) Było warto.

Zamierzam zainwestować w tym roku w DT właśnie. Całe koła na piastach DT.  

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Witam.

Po wielu miesiącach w końcu złożyłem rower. Co prawda różni się od tego co chciałem ale musiałem iść na kompromis z pewnych przyczyn i powstał rower na szlaki typu Jura itp.

mam jednak jeszcze jeden problem. Mianowicie mocowanie tylnego hamulca. Nie ma nigdzie adaptera pod tarcze 180 Ice-Tech. Hamulce XT z radiatorami. Czy można założyć jakieś zamienniki lub jakoś sklecić coś bo tylko ten adapter mnie trzyma na postoju :)
Nawet u producenta Shimano nie ma.  Concept store - Twomark w chorzowie też nie potrafi załatwić.

Poradźcie coś chłopaki.

Jak się uda to jeszcze dzisiaj wpiszę na czym rowerek złożony i zamieszczę parę fotek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...