czarek10m Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Witam chodząc po internecie natknąłem się na ten filmik Czy to przełożenie coś daje? jak myślicie. Warto takie coś zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koristo Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Myślę,że taki napęd byłby wadliwy,a tak z ciekawości Po co ci to? Wydasz kupę pieniędzy na to i będziesz miał ten sam efekt co ze zwykłym. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Jak tak dobrze popatrzeć to koła są od crossa i na normalnym przełożeniu to raczej nie dało by się kręcić temu taki napęd żeby lżej dało się kręcić i jechać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rkopec16 Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 takie przełożenia są czasem w ramach DH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarek10m Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Myślę,że taki napęd byłby wadliwy,a tak z ciekawości Po co ci to? Wydasz kupę pieniędzy na to i będziesz miał ten sam efekt co ze zwykłym. Pozdro Po co? może chce pojechać w teren a nie mam siły po żwirze jechać a to troche chyba ułatwia sprawę nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Czy to przełożenie coś daje? Tak. Kadencję 150 przy prędkości 1km/h. Warto takie coś zrobić? Rower jest bardzo pokrętny. Tzw. proof of concept, podobnie jak budowanie komputera na przekaźnikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarek10m Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Mi chodziło aby zrobić coś takiego że pedałuje się lekko a jedzie sie szybko. Takie coś jest dobre też na wysokie górki do podjazdów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 A moze zwyczajnie po to aby napęd przy takim skoku zawieszenia nie "kopał" po nogach. TapaTalknięte z Andka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Mi chodziło aby zrobić coś takiego że pedałuje się lekko a jedzie sie szybko. Niestety nie da rady lekko pedałować i jechać szybko. No może z górki z wiatrem. Im większa prędkość roweru to niestety większe zapotrzebowania na energię do pokonania oporów. Fizyki nie oszukasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 To jedyny sensowny pomysł, bo normalnie lżejsze przełożenie łatwiej ustawić po prostu przez zastosowanie mniejszej tarczy. W tym na blacie jedzie się jak na młynku, więc większego sensu tego nie widzę. Taka sztuka dla sztuki, większa masa, większa komplikacja, a pożytku niewiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Mi chodziło aby zrobić coś takiego że pedałuje się lekko a jedzie sie szybko. Układ przełożeń wskazuje na dodatkową redukcję. Łańcuch z korby idzie na dużą zębatkę, a potem z mniejszej na napęd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarek10m Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Układ przełożeń wskazuje na dodatkową redukcję. Łańcuch z korby idzie na dużą zębatkę, a potem z mniejszej na napęd. I to daje że pedałuje się lekko a jedzie sie szybko chyba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 No raczej nie bardzo. Rower nie generuje ujemnej energii... Jak włączysz w samochodzie terenowym reduktor w skrzyni, to nie po to, żeby jechać szybko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarek10m Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaspecrh92 Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Żeby lekko pedałowac i szybko jechać to trzeba dużo trenować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rossolek Napisano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 liczba przełożeń jest proporcjonalna do siły jaka musi być użyta ruchu tego klocka inaczej mówiąc im więcej przełożeń, tym lżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.