Skocz do zawartości

[Hamulce hydrauliczne] Generalne modyfikacje i porady.

SpindlePC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam rower GT Avalange 2.0 z roku 2009 i chciałem zainwestować do niego w hamulce hydrauliczne. Parametry techniczne:

Rozmiar koła: 26 cali

Rama: aluminium 6061 hydroformowana, cieniowana, Triple Triangle design, wymienny hak przerzutki

Amortyzator: Rock Shox Dart 2, lock out

Korba: Shimano FC-M311, 42/32/22

Przerzutka - przód: Shimano M-330

Przerzutka - tył: Shimano SLX

Manetki: Shimano, 8 biegów rapidfire

Obręcze: Jalco AX-430 Alloy, podwójne ścianki ATB

Opony: Kenda Nevegal, 26 x 2.1

Hamulec - przód: Tektro Linear Pull

Hamulec - tył: Tektro Linear pull

Klamki: Alloy with reach adjust for linear pull brakes

Siodełko: WTB Pure V

Chciałem się dowiedzieć czy warto inwestować w ten rower i czy części które planuję kupić będą pasować i współgrać z ramą. Zależy mi na niskiej wadze roweru, a moja waga to 60-65kg. Przy okazji myślałem czy nie warto przy okazji doinwestować i zmodyfikować napęd z 8 rzędów na 9. Zakup tych wszystkich części wyniesie ponad 1k jak wy to widzicie?

Koła:

Novatec 711/712

Sapim laser

Accent Airplane

Hamulce hydrauliczne: shimano deore br-m596

Dziś rozmawiałem ze znajomym który startuje w różnych maratonach i powiedział że mam za ciężką ramę i dlatego chce sie was zapytać czy ta rama jest warta moich ulepszeń, które swoje kosztuja i czy nie lepiej już w ogóle nowego roweru nie szukać.

He he tak jak Truskawka pisze spokojnie możesz modyfikacje robić. Jak mam podobną ramę w moim salamandrze w sensie materiału i budowy i włożyłem w niego przed sezonem grubo ponad 1k e częściach roboty nie liczę bo sam robiłem :D

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Okej :D Wielkie dzięki. Wiara w mój rower wróciła.

Może mi ktoś podpowiedzieć te hamulce shimano deore br-m596, które już wcześniej wymieniałem one rzeczywiście są tak dobre? A może są jakieś inne średniej klasy hamulce hydrauliczne? Mogą być używane.

Ile ważysz ? Możesz do tego wziąć tarcze slx shimano i będziesz miał zestaw jak ja :D

W zależności od wagi ja ważę plus minus 95 i z przodu mam 180 z tyłu 160 rozmiar i jest ogień :D

A możesz mi powiedzieć jakie masz obręcze? Ja na początku podałem że chcę Accent Airpalne ale liczyłem sobie ile to będzie ważyć no i wyszło tak sobie. Rozglądnął bym się za czymś lżejszym ale nie bardzo orientuje się na rynku części rowerowych.

Obręcze mam mavic crossride ;)

@up a co ma wspólnego rozmiar obręczy do rozmiaru tarczy :blink:

Załóż sobie do swojego samochodu koła (nie same felgi) o 3 cale większe, to zobaczysz jaka jest różnica :D

No że niby jak jest różnica w sile hamowania na większych felgach, a na tych samych tarczch bo chyba nie wiecie co mówicie. Raczej nie hamuje się felgą czy obręczą tylko tarczą właśnie i nijak to się ma do wielkości koła, a że w 29 jest niby taki standard to chyba tylko i wyłącznie dla napędzania koniunktury.

Sorry a OT

Niemniej jednak, wracając do sedna- nie pakowałbym tarczy 180 do przodu, zwłaszcza, że masz darta, który nie należy do demonów sztywności i zbyt duża tarcza może go wykończyć. A siły hamowania przy 65kg przy układzie 160/160 będziesz miał wystarczająco.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...