det0maso Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 Ostatnio rozglądam się za nowym rowerkiem.Przeglądałem strony różnych producentów i zauważyłem jedno-oferta rowerów do XC na kołach 26 cali zastraszająco się skurczyła.Dominują Fulle i Hardtaile 29 ew. 27,5 Obecnie jeżdżę na fullu 100/100 26' i wydaje mi się że dla mnie jest optymalny. Nie jestem ani optymistą ani sceptykiem co do innych rozmiarów kół 29' i 27,5' i miałem z nimi ograniczoną styczność. Pytanie brzmi,czy koła 27,5 i 29 faktycznie lepiej sprawują się w terenie? Czy producenci będą stopniowo wycofywać 'dwudziestkiszóstki' aż całkowicie znikną z rynku i będa swego rodzaju niszą? Warto jeszcze się ładować w 26' czy spowoduje to później kłopot w postaći małego asortymentu np opon?
qrczakzul Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 Pamiętajmy o niskich rowerzystach, oni też chcą jeździć Nie przewiduję wyparcia tego rozmiaru z rynku. Jak na razie 27 i 29 to jest uzupełnienie do podstawowego 26, który jest tańszy.
cienkun Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 No bo teraz 26" już nie są kul Teraz kul są 29" ... A za parę lat może pojawią się 25" i to one wtedy będą kul...
det0maso Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Napisano 1 Kwietnia 2013 Chodzi mi o to czy rzeczywiście są warte zakupu,to co jest w modzie nie zawsze jest lepsze.Wielu ludzi mówi że po przesiadce na ninera już nie wróci do 'dziecinnego' 26'
cienkun Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 Każdy jest inny, ma inny styl jazdy i jednemu może bardziej odpowiadać 26 innemu 29... Nie ma prostej odpowiedzi co jest lepsze. Ja tak myślę.
det0maso Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Napisano 1 Kwietnia 2013 No widać producenci myślą inaczej.Czuję jakby chcieli 'przymusić' użytkowników do przesiadki na większe kichy.Widać to np po Corratecu.Kiedyś była dostępna znakomita rama Superbow,niegdyś mój obiekt westchnień.Od 2012 dostępna już tylko pod koła 29' Wycofali ją bo co? Bo nagle okazała się zła? Nic z tego nie rozumiem.
tomekvolvo240 Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 uważam że 26 pozostanie na rynku, producenci szukają ulepszeń, wyzwań więc skupiają się na tworzeniu nowych rozmiarów kół. Jeżeli ktoś jest wzrostem do 175 cm to na kołach 29' wygląda komicznie. Widziałem juz trochę niskich osób na kołach 29' jazda ich nie była bardzo sprawna i efektywna. Liczę na to że 26 pozostanie, w przyszłym roku chciałbym sprzedać swoją rame i kupic ramę przystosowana do hamulców tarczowych oczywiście pod koła 26 :-)
qrczakzul Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 Chcą nakręcić rynek. Przykładowo większy brat dwudziestki szóstki jest droższy od niego o około 500 zł, a wkład pieniędzy w dostosowanie komponentów jest znikomy(trochę dłuższe widełki, amor...)
Sonix Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 Koła 26 zostaną pamiętajmy o innych odmianach kolarstwa niż tylko xc Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
Sonix Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 Do XC też zostaną tak jak mówili przedmówcy na rowerach śmigają też niższe osoby. Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
RufusBiker Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 nie zostaną...jeżeli firmy czują kasę z 29 i 27,5 to my nic nie mamy do powiedzenia i stopniowo każdy przejdzie na większy
det0maso Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Napisano 1 Kwietnia 2013 czyli jednak do XC większe=lepsze? Ja plasuje się gdzieś w środku ze wzrostem 182cm.Już mam zupełny miszmasz w głowie.Czyli pozostaje mi wybór między 26 a 27,5
tobo Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 Dokładnie taki sam ideologiczny temat był tu ze dwa miesiące temu.
jorgov Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 W marcowym BikeBoardzie także poruszano ten temat i jeśli dobrze pamiętam konkluzja była taka, że 26 zostanie wyparte przez 27,5 i 29. 27,5 ma być właśnie dla niższych osób. Mnie osobiście wydaje się, że trudno rokować póki co, 29 swój boom przeżywa od niedawna, a 27,5 dopiero w tym sezonie zaczęło być promowane. Jeśli idzie o XC, to być może nowe rozmiary stają się tak popularne ponieważ trasy stały dużo trudniejsze technicznie... a być może faktycznie chodzi o kasę :-)
tomiz1 Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 No tak, trudniejsze technicznie, ale podobno 29er to "krowa", której brak zwrotności...
arroyo Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 Robią te 29" cali żeby ich konkurencja nie wygryzła, sprzedadzą co mają a za kilka stwierdzą że najlepsze geo i właściwości są w ramach 26" i ludzie ponownie wydadzą kasę na nowe-stare rowery. Inna sprawa może się okazać że tak jak teraz wybieramy rozmiar ramy pod swój wzrost tak za kilka lat będziemy wybierać osobno rozmiar ramy oraz koła. Ramy w 3 rozmiarach, koła w 3 rozmiarach, do tego wybierzemy sobie typ manetek oraz biegi od 1-3 z przodu do 1-12 z tyłu.
beskid Napisano 1 Kwietnia 2013 Napisano 1 Kwietnia 2013 Panowie miejcie litość z tym pogrzebem 26-ki. Kogo obchodzi producent roweru jak są producenci ram i samych obręczy itd. To jest gigantyczny rynek i trzeba mieć naprawdę bujną wyobrażnię aby sądzić, że zaprzestaną produkcji. Jedni zaprzestaną to inni zaczną bo rynek nie znosi próżni. A na dzisiaj w tanich 29-ach ląduje ten wymierający od kilku już lat napęd 8 sp. Jak dla autora tematu małe koło jest optymalne to po co cokolwiek zmieniać? Dla niskich osób jeżdżących w trudnym terenie duże koło optymalne nie jest. Przegrywa zwrotnością. Ja mam czasem kłopoty z 26-ą i nie widzę możliwości przesiadki na cokolwiek większego.
tomekvolvo240 Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 26 cali bardziej techniczne maratony, podejrzewam że grupy kolarskie bedą miały dwa systemy do wyboru w zależności od rodzajów maratonów.Dobra stroną tego jest że na rynku używanych mtb ludzie pozbywają się sprzetu na kołach 26 z BDB osprzętem i przesiadają się na 29 z bardzo kiepskim osprzętem.
det0maso Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Napisano 2 Kwietnia 2013 I właśnie w tym sęk że jeden pisze że na techniczne trasy 26 lepsze a inny że 29,a jeszcze inny 27,5 ale z tego co widać popyt jest raczej na rozmiary większe od 26,bo rowery 'małokiszkowe' na stronach producentów w większości wyglądają jak wrzucone na siłę i odwal się żeby im tylko nikt nie marudził że w ich ofercie nie ma 26' a jak już są to na jakimś losowo chyba wygenerowanym osprzęcie. Czyli wnioskuję że 26 ma się dobrze i jeżeli mi pasuje to brać a nie wydziwiać,bo o przyszłość nie ma się co obawiać.
jorgov Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 Nawet jeśli 26 miałoby kiedyś zniknąć, to raczej nie nastąpi to w ciągu kilku najbliższych lat, tak mi się wydaje. Sam ostatnio zainwestowałem w nową ramę 26 i to samo polecam Tobie jeśli Ci ten rozmiar odpowiada.
tomiz1 Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 To tak jak z wycofaniem żarówek wolframowych. Od początku do całkowitego wycofania pewnie minie kilkanaście lat...zanim wyczyszczą się magazyny sklepowe, jak i te domowe.
beskid Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 I właśnie w tym sęk że jeden pisze że na techniczne trasy 26 lepsze a inny że 29,a jeszcze inny 27,5 ale z tego co widać popyt jest raczej na rozmiary większe od 26,bo rowery 'małokiszkowe' na stronach producentów w większości wyglądają jak wrzucone na siłę i odwal się żeby im tylko nikt nie marudził że w ich ofercie nie ma 26' a jak już są to na jakimś losowo chyba wygenerowanym osprzęcie. Czyli wnioskuję że 26 ma się dobrze i jeżeli mi pasuje to brać a nie wydziwiać,bo o przyszłość nie ma się co obawiać. Taa a zapytaj się ilu z tych innych było na naprawdę trudnej technicznie trasie i ile czasu spędza w takich warunkach. Nie widać zbyt wielu o niskim wzroście na wielkiej kiszce w górach. Nie wiem gdzie szukasz ale jak to; http://bikecenter.pl...etal-green-2012 , http://allegro.pl/sc...3134447309.htmlj, http://www.canyon.co...ike.html?b=3009 jest coś złego to ja nie mam pytań. A to tylko pierwsze z brzegu. A i tak jak się ktoś postara to kupi stare żarówki.
det0maso Napisano 2 Kwietnia 2013 Autor Napisano 2 Kwietnia 2013 dwa pierwsze to roczniki 2012 a trzeci 29' wiadomo że da się kupić jeszcze i nowe rowery z 2009...a ja mówiłem o tegorocznych wytworach a trzeci 29' łoo sorry,coś mają nakiełbaszone na stronie i pokazuje się geo AL 29'
beskid Napisano 2 Kwietnia 2013 Napisano 2 Kwietnia 2013 Ale te tegoroczne wytwory nie są lepsze od tych z 2009 r. Bardzo często jest wręcz przeciwnie dlatego nigdy nie sugeruję się rocznikiem. Może złe to nie jest gdy się zmienia rower jak rękawiczki co sezon lub dwa. Aczkolwiek pewnie masz rację z tą coraz mniejszą ofertą 26-ki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.