Skocz do zawartości

[do ok 5000] Pomoc w wyborze hardtaila.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przymiarka w sklepie to jedno, a jazda w terenie i reakcje roweru to co innego.

Pewnie, że tak, ale w naszych warunkach rzadko który sklep go wypuści w teren na jazdę testową.

Napisano

Śledzę ten wątek, i w miarę rozwoju, nasuwa mi się pytanie "co ja pacze ?" :)

Współczuję autorowi tematu, który chce z tego wątku wyciągnąć jakąś informację i dzięki temu kupić dobry rower dla osoby 178cm wzrostu i 95kg, żeby się odchudzać , i mieć święty spokój z naprawami i serwisami. Jednocześnie doradza mu się karbony z anoreksją, na wyprzedaży i z geometrią jak brzytwa, jak np ten Scale, to już jakiś węgiel Authora o wadze ok 1300g albo więcej i bardziej łagodnymi kątami, faktycznie miał by jakiekolwiek "ręce i nogi" -lżejszy od stali a ładnie tłumi .

Zapewne autorzy tych postów chętnie by taki Scale za 5k kupili, bo śmigają w maratonach/xc i ważą po 75kg w porywach, albo generalnie ramy z węgla nigdy nie mieli i zachwycają się metką na ramie i idącym za nim marketingiem, ale chyba nie w tym rzecz .

Czym innym są komunały , a czym innym praktyka użytkowania ściganckiego węgla - takiego roweru nie przewozi się na wakacje jak wór kartofli na pace, albo pierwszym lepszym bagażniku na klapie, nie przypniesz go do sklepu bo jak jakiś lump zacznie się z nim szarpać i skopie Ci rower to takich pęknięć gwarancja ramy nie obejmuje, śrub nie dokręca się "na pałę" , trzeba ogólnie myśleć nad tym co się robi, z i przy takim rowerze, bo to nie jest sprzęt wszędzie i do wszystkiego.

Z mojej strony, zdecydowanie namawiam Cie na dłuższą wycieczkę na rowerze z typowo ścigancką ramą . Da Ci to lepsze wyobrażenie o tym jak taki rower się prowadzi i jaką pozycję i sposób pedałowania wymusza - myślę że wnioski nasuną Ci się same po 1,5h jazdy. Rama pęknie - można wymienić, co za problem jest gwarancja, w zasadzie to jak geometria nie podpasuje to można ją całkiem na inną wymienić, jest allegro, więc "na ch.... drążyć temat" :)

Napisano

Kolego, znam Scotta Scale, bo jezdzi na nim moja zona i sobie chwali. Nie przesadzalbym z ta zyleta zatem. Nie polecalbym czegos, czego nie znam, bo po prostu mam na codzien dobry feedback z wrazen uzytkownika.

Nie jest to tez rower moich marzen, jak sugerujesz. Po prostu wisi sobie w garazu :)

Napisano

W tym momencie przestał bym Ci wierzyć, jak zauważyłem niezbyt kojarzysz, nie potrafisz czytać postów ze zrozumieniem, a na rowerze żony chyba nie jeździsz ...

Napisano

OK, jak dla mnie wyczerpalismy temat do bolu.

Z mojej strony EOT, bowiem dalsze rozwazania w tym kierunku nic produktywnego dla pytajacego nie wnosza.

Napisano

To że Twoja żona bez problemowo używa rower na karbon ramie ważącej jakieś 1000g +/- 50g, to jestem w stanie dać wiarę - zakładam że małżonka nie ma takiego gabarytu to autor tematu, więc nie wiem co to wnosi do tematu .

Napisano

Kolego, odnosilem sie tym przykladem wylacznie do geo ramy, nie do materialu, bo padlo okreslenie, ze to zyleta czy brzytwa czy jakos tam, co rozumialem jako scigancka geo. Jak rozumiem chodzilo o to, ze brzytwa to wycieniowana rama. Jesli tak to jest to przyczyna calego nieporozumienia. Nie spotkalem sie z takim okresleniem w tym kontekscie.

Napisano

Znowu zgrzyty?

Wlasnie wrocilem z Evansa, przymiarke zrobilem do tego Scotta 35. Coz, rozmiar zdecydowanie L, bo Mka byla przymala.. Przyjemny rowerek, zupelnie inaczej wyglada na zywo, niz na zdjeciach.. Kupilbym w tym Evansie, ale cena mnie tam odstrasza.. :/ 

Zaluje, ze ta Mka taka mala, bo w tej promocji na necie jest tylko Mka, ale za to za 1099, a w Evansie musialbym zaplacic 1499 i nie robia price matcha ze sklepami spoza swojej krotkiej listy.. :/ Czekam jeszcze na odpowiedz od jednego z lokalnych sklepow, ale nie licze na cuda.. :/

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Duuuuzo wody uplynelo, zanim sie zdecydowalem.. Caly czas sie wahalem, czy wydawac te 5000, czy probowac oscylowac wokol poczatkowego budzetu.. I wlasciwie chyba oplacila sie cierpliwosc.. Zamowilem cos takiego:

http://www.merlincycles.com/bike-shop/bikes/mountain-bikes/mondraker-bikes/mondraker-finalist-pro-bike-2012.html

Z przesylka wynioslo mnie 549 funtow, czyli ok 2700 (byla akurat znizka bank holiday'owa 20% na te marke).. Wydaje mi sie, ze przyzwoity kompromis udalo mi sie osiagnac, ide swietowac.. Male szanse, zeby doszedl przed weekendem, ale trzymajcie kciuki.. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...