Skocz do zawartości

[do ok 5000] Pomoc w wyborze hardtaila.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może to kwestia psychologiczna, ale ja tam roweru za 5000 PLN z Decathlona bym nie kupował. Mam jakieś przywiązanie do starych marek z tradycjami i dotyczy to nie tylko rowerów, ale i elektroniki, samochodów i wielu innych produktów...

Jakoś tak wydaje mi się, że jednak producenci z tradycjami mają większe doświadczenie, wiedzę i know-how niż tacy, którzy produkują wszystko (w przypadku Decathlona od ciuchów, po wszelaki sprzęt sportowy i inne gadżety). Właściwie nawet nie produkują, co przyklejają swoje logo.

Przykładowo porównać można ciuchy Endury i Decathlona.Niby te z marketu są w porządku, ale jak raz spróbujesz profesjonalnych, to zobaczysz różnicę i przyczynę ceny :) Jasne, za jedną bluzę Endury można kupić dwie z marketu sportowego, ale mając porównanie widzę, że lepiej mieć jedną super, niż dwie średnie.

Większa cena nie bierze się z niczego (no może poza Applem i innymi ekstremalnymi przypadkami). W przypadku rowerów może to być np. długa gwarancja na ramę, czasami dożywotnia i nie robienie problemów z reklamacjami, które u innych są rozpatrywane wnikliwie, bo dobra marka dba o opinię...

Swoją drogą mając dzisiejsze doświadczenie i wiedzę oraz budżet np. 5000 PLN, to z całą pewnością składałbym rower, a nie kupował gotowca. Wtedy byłby dokładnie taki, jak potrzeba. Jeżeli nie potrafisz tego zrobić sam, to jest wielu fachowców, którzy to mogą zrobić. Wystarczy poszukać serwisu prowadzonego przez ludzi z teamów MTB, albo nawet samych zawodnikó, którzy często prowadzą dodatkowo "domowo" serwisy rowerów, albo składają sprzęty, koła itp. Szedłbym tą drogą raczej.

Napisano

Ten RR chyba dopiero wyszedl, bo trzeba dobrze poszperac po stronie decathlona, zeby go znalezc.. Na angielskiej stronie nawet sie nie wyswietla - nie maja go dostepnego.. ;)

Ale jesli chodzi o spec to chyba szalu nie ma? Jak to mowia 'tylu' nie urywa.. ;)

Nie wiem do czego porównywałeś, ale jeśli porównam Rockridera do podobnego cenowo Canyona AL 6, to Rockrider wypada lepiej ;) jakość też na pewno nie niższa ...

Moim subiektywnym zdaniem żaden producent nie pozwoliłby sobie na produkowanie pękających ram na masową skalę. Nie dawałby też dożywotniej gwarancji na ramę i jej wymianę dla pierwszego nabywcy roweru, bo by zbankrutował.

Osobiście jestem zadowolony z Treka i użytkuję tą ramę 3 sezon. Nie zamieniłbym jej na inną jako, że specyficzna jest jej geometria i nie spotykana w innych markach i super mi się na niej jeździ.

Na masową skalę pękające ramy produkował Gary (obecnie własność Treka) ;)

Napisano

Na masową skalę pękające ramy produkował Gary (obecnie własność Treka) ;)

Eeee tam ;)

Jak mi pokażesz ile z tych pękających ram było z winy producenta, a ile pękło przez zbyt wysuniętą sztycę lub z innych przyczyn po stronie użytkownika itp. to porozmawiamy. Zgoda, że konstrukcja komina ma mniejszą tolerancję na błędy użytkowników niż inne konstrukcje, ale to wszystko :) Reszta to kwestia usera.

Zresztą to problem nieaktualny o tyle, że dotyczył tzw. starych Fisherów, a nie Treków GF Collection.

Napisano

No, większość pękła z winy producenta, ramy wymieniają bez gadania, problem jeszcze istnieje, Treki z serii EX też pękają ... nie interesuje mnie jak bardzo zapatrzony jesteś w tą firmę, a ramy producentów takich jak Canyon czy Rockrider nie pękają wcale częściej, bez względu na to co sobie wyimaginowałeś..

Napisano

Trek to akurat wyjątkowo słaby przykład , niezawodnej i solidnej marki :) Ramy jak ramy, ale koła-piasty, to dopiero syfilis z hiv-em, w porównaniu do takich crossrideów z Rockridera z Canyona, gdzie waga jest akceptowana, są mocne a piasty świetnej jakości.

Napisano

Co Wy macie z tym trzaskaniem ram? :icon_confused:

Scott Scale to bardzo fajny, solidny rower z sensowną ramą i geometrią. Po co porównywać ekstremalną jazdę profesjonalisty z jazdą amatora? To, że rama trzaska na zawodach, treningach itp. nie ma nic wspólnego z codzienną jazdą amatorską. Zresztą skąd założenie, że Gorycka jeździ na tej samej ramie, co seryjna, a nie jakimś wycieniowanym, przerobionym indywidualnie egzemplarzu?

Na marginesie, gdyby zawodnicy jeździli na Radonach, Cubach i Rockriderach, a nie jeżdżą, to pewnie trzaskałyby pod nimi tak samo jak Scott czy Giant.

Napisano
Baaardzo mi sie ten scott podoba, a cena tez jest przyzwoita wg mnie

Sensowny wybór, o ile wcześniej w jakimś sklepie przymierzysz się do tej ramy i sprawdzisz, czy na pewno Ci pasuje. To bardzo ważne :)

Nie ma co rozwijać Ci co mają zrozumieć, zrozumieją i absolutnie nic nie miałem do scotta, jeśli o to chodzi.

Nie kumam Twojego toku myślenia, najpierw piszesz, że rama Scotta trzaska i że kolega nie najedzie daleko, a później jw. i na koniec że nic nie masz do Scotta. Gdzie tu sens?

Napisano

Nie kumam Twojego toku myślenia, najpierw piszesz, że rama Scotta trzaska i że kolega nie najedzie daleko, a później jw. i na koniec że nic nie masz do Scotta. Gdzie tu sens?

Rozumiem, że manipulacja to Twoje hobby ale chyba deko się zagalopowałeś. Jeśli możesz, zacytuj mnie gdzie piszę o pękających Scottach. :lol:

Napisano

Racja, mea culpa :)

Po co te emocje i oskarżenia o manipulację? Po prostu źle spojrzałem i sposób sformułowania mnie zmylił, a takie wielkie słowa... :bye2: Halo, jest piątek, przed nami weekend... :)

Napisano

Napisalem do lokalnego sklepu, czy zamowia mi go w tej samej cenie, zobaczymy, co odpisza.. ;) Bo w lokalnym evansie maja za 1500, a wolalbym kupic w moim miescie, anizeli przez internet z miasta 300km ode mnie ;)

Napisano

Przymierz się wcześniej do tej ramy, to naprawdę ważne.

Wiem, że jak rower się spodoba to jest ciśnienie i chce się już zaraz odebrać sprzęt. Przymierz się, nawet do innego Scotta z podobną ramą i potwierdź sobie sam, czy dobrze się na niej czujesz.

Napisano

Tak zrobie, jutro smigne do Evansa. Zona ze mnie sie smieje ostatnio, ze tylko 'pedaly' ogladam, ale widze, ze powoli ma dosc.. ;) Bo za kazdym razem jak jestesmy w centrum, to przechodzimy kolo rowerowego.. I nie ma sily, zwolnic trzeba.. Obejrzec wystawe, mimo ze non stop to samo tam wisi.. ;D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...