Skocz do zawartości

[ Koła ] Od nowości " biją " w miejscu łączenia obręczy

telemarek7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

W nowym rowerze " biją " mi koła w miejscu łaczenia obręczy, jest to odczywalne podczas hamowania.

Obręcze to " Kross R " - tak jest napisane w katalogu Krossa.

Wiem ze to najtańsze co może być ale czy te obręcze tak mają ?

Próbowałem potraktować je papierem ściernym w miejscu łaczenia, (tam gdzie wyczułem łączenie pod palcem) ale to nic nie dało.

Czy oddać je do naprawy/centrowania czy lepiej kupić coś nowego ( budżet to około 100 zł - 120 zł na oba koła) ?

Jesli do centrowania to gdzie ? Mieszkam w Wawie.

Pozdrawiam i Wesołych Białych Jajkowych Świąt :)

Napisano

Witaj.

"Biją" w poziomie czy w pionie ?

Bicie podczas hamowania wyczuwasz na klamce jak rozumiem , jeżeli tak to boczne.

Rzadko spotykane że w nowej obręczy masz bicie.

Jeżeli bicie jest niewielkie i delikatnie narastające to pewnie da się to usunąć łatwym kosztem.

Przeciętny rowerowy powinien Ci to naprawić za free. Choć lepiej było by gdybyś zrobił to sam. Zawsze to jakieś doświadczenie, prosty klucz do centrowania kosztuje 6złotych :)

Być może koła uszkodziły się jeżeli rower był w transporcie , lub w paczce.

Zlokalizuj bicie i daj znać co i jak dokładniej

Zawsze możesz skorzystać z reklamacji ...o ile posiadasz gwarancję.

Pozdrawiam

Napisano

jak nowy rower, to dlaczego nie udasz się z nim do serwisu?

edit: długo byłem w tym wątku i go nie odświeżałem po czym dałem odpowiedź i nie było wypowiedzi na górze, mój błąd :sick:

Napisano

Jeśli na skutek nierównego łączenia powstał zadzior to wystarczy go wyrównać pilnikiem do metalu. Papier ścierny się nie nadaje. Kupować nic nowego nie ma sensu bo za takie pieniądze dostaniesz dokładnie to samo co masz albo coś gorszego.

Napisano

Nadal twierdzę że jeśli to nowy rower warto zacząć od serwisu lub też miejsca zakupu. Ale może niech tu się autor wypowie czy rower na gwarancji czy jak

Napisano

wzial chlopak papierem sciernym powycieral i juz widze jak mu reklamacje chca przyjac ;)

to nie jest kwestia nawet tego, ze obrecze sa chinskim chlamem - nawet w najlepszych markach zdarza sie takie krzywe laczenie i bez urazy - ale prosze was, mowienie ze ktos kto pierwszy raz w zyciu bedzie mial w rekach klucz do szprych, wyrowna taka niedoskonalosc kompensujac na kilka sasiednich szprych... to jest bullsh*t. Do wheelbuildera z tym!

Napisano

Reklamacja i owszem, ale nie teraz

Z jedną reklamacją starego roweru bujam się od grudnia 2012 roku, ale to inna historia.

Roweru używam jako transportu do pracy. Albo rower albo bilet autobusowy.

Co mogę zrobić we " własnym " (bez reklamacji) zakresie ?

Oddać do centrowania (te koła służa mi od grudnia) ? Tylko gdzie ? Jakieś sklepy rowerowe godne polecenia (jeśli chodzi o serwis)?

Sam tego nie zrobię nie mam gdzie rozłożyć się z rowerem.

Ew. ile kasy powinienem przeznaczyć na nowe lepsze koła ?

Napisano

idz do jakiegos lepszego serwisu, w wawie takich nie brakuje; skasuja Cie na 15-45pln w zaleznosci od tego jak duzo trzeba bedzie kombinowac z tym kolem (kolami)

jesli zrobia to dobrze - masz spokoj nawet na 2 lata (jesli to ma byc tylko rower do dojazdow), ew. po roku podskoczysz do korekty naprezenia;

Napisano

kupno nowego koła... masz wolnobieg czy kasete?? Nie wiem czy ci złe łączenie wycentrują ale jak tak to w zaleznosci gdzie 20-50 zł sztuka

Napisano

jak bym dac 50 zl za centrowanie kola z wolnobiegiem to bym dolozyl i kupil nowe kolo pod kasete.

Wydasz kase a za tydzien skrzywisz oske i taki bedzie final

Napisano

do @GhOsTwrc

A coś konkretnego możesz polecić ?

Jaki byłby koszt kasety 7 rzędowej ?

Czy da radę dobrać kasete do altusa i łańcucha CN - HG 40 ?

Może to istotne: z tyłu mam piastę joy tech FH802DSE

Napisano

tyle ze kolo pod wolnobieg jest awaryjne , lepiej zeby kupil bardziej trwale rozwiazanie . Niz co tydziej zostawial kase u darmozjadow.

kasete kupisz za kilkanascie zlotych poszkaj na allegro klasa acera/alivio nie bedzie az taka droga.

A kola dobre i niedrogie na allegro skladauzytkownik "bodziek".Tylko nie bierz z piastami joytecha ( szybko umieraja) lepszy novatec

Ale skoro masz juz tego joya no to zajezdzij

Napisano

Nie rozumiem co ma dać centrowanie koła jeśli za defekt jest odpowiedzialny zadzior na łączeniu obręczy? Koło może być wycentrowane prawidłowo a i tak ten zadzior uderza w klocek hamulcowy podczas hamowania. Jedyną metodą jest wyrównanie tego zadziora. Robi się to za pomocą pilnika do metalu właśnie. Sam tak robiłem u siebie bo miałem identyczny problem. A podpatrzyłem to lata temu u mojego składacza kół. W serwisie nic innego nie zrobią oprócz tego co opisałem.

Nie masz pilnika to oczywiście niesiesz koło do serwisu. Językiem tego nikt przecież nie wyrówna :icon_wink:

Napisano

I mysle ze uzyskalismy wszystkie mozliwe rozwiazania a temat zostal wyczerpany:-)

A dobry serwis w Wawie który wycentruje mi dobrze koło i usunie zadzior ?

Możecie coś polecić ? Może ktoś z Wawy czytał ten temat.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...