Skocz do zawartości

[sklep] Bikestacja - uważajcie na aukcje na allegro od 1zł

bartnik

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wylicytowałem u nich obręcze nowe Mavica za 100 pln za komplet kiedy za sztukę wołają po 130-140 pln więc nawet jak podbijał to i tak zrobiłem na tym interes,i lepiej jest dać im do zrozumienia że to co robią jest złe niż zgłaszać to do serwisu i zamkną sklep z dobrymi cenami

Nikt nikogo nie złapał za rękę więc myślę że oskarżenia szczególnie osób które ni jak mają związek z zakupami w tym sklepie są nie na miejscu. Jeśli nie podoba Wam się albo macie podejrzenia, zawsze możecie kupić za 100% ceny w innym sklepie.

Z jednej strony przekręt i zysk ale z drugiej i tak jest narzekanie. To My Polacy... ;)

Jak dla mnie, skoro mają podbijacza a nie chcą sprzedać poniżej ceny ewidecyjnej to niech dadzą od niej aukcję i już. Po problemie. Chętni zalicytują i nikt nie będzie miał okazji do przyczepiania się. Rozwiązanie proste a i tak wiele firm/sklepów na alle tego nie robi bo "od 1 zł" brzmi ładniej, i nóż widelec znajdzie się osobnik chętny do zakupu za grosze.

Wypaczasz oczywiście sens i odwracasz kota ogonem do góry, sztuczne nabijanie ceny jest oczywiście krętactwem, i nie jest ważne, że podbita cena jest niższa niż gdzie indziej .

Rozumiem, iż masz na myśli szeroko pojętą moralność i to oczywiście szanuję, ale patrząc z ekonomicznego punktu widzenia jak ktoś mógł mnie konkretnie zrobić w balona i dokonać krętactwa na mojej osobie skoro kupiłem dany przedmiot za połowę ceny? Może inaczej - co mnie interesuje w tym momencie (przyjmując, iż jesteśmy tego pewni) podbijanie ceny, skoro za pozostałą w moim portfelu kwotę mogę sobie zafundować kebaba albo lot balonem? No przecież wysyłanie skarg do allegro byłoby po prostu nie na miejscu, co dopiero teraz, w sytuacji, kiedy nie ma żadnych dowodów na to, iż ktoś rzekomo ceny podbijał. Stąd moje poirytowanie chociażby nazwą tematu bądź niektórymi postami tutaj - wnioskuję, że co niektórzy chcieli kupić jeszcze taniej, ale się nie udało, to od razu wietrzą oszustwo i czują się pokrzywdzeni. Skończy się na tym, że w przyszłości nie będziemy już kupować taniej, tylko po normalnych rzeczywistych cenach. Nie dzieje mi się krzywda a płaczę. Nie rozumiem was.

Rozumiem, iż masz na myśli szeroko pojętą moralność i to oczywiście szanuję, ale patrząc z ekonomicznego punktu widzenia jak ktoś mógł mnie konkretnie zrobić w balona i dokonać krętactwa na mojej osobie skoro kupiłem dany przedmiot za połowę ceny?

Widać niektórym nie mieści się już w głowie, że można grać czysto od początku do końca.

Przypomina mi się pewien dowcip:

Święto kołchozowe w Rosji, Józef Stalin stoi w tłumie robotników, podbiega do niego mała dziewczynka: - Wujku Stalinie, wujku Stalinie, daj cukierka! Stalin na to: - ######!!! W telewizji komentarz: - A mógł przecież zabić...

;)

Eastern, pytasz dlaczego? To Ci odpowiem :) Bo widzisz aukcję, która zaczyna się od złotówki (czy innej absurdalnie niskiej ceny) i napalasz się jak szczerbaty na suchary (żartobliwie mówiąc). Potem nagle okazuje się, że "ktoś" z Tobą licytuje do połowy wartości sklepowej (czy 3/4, whatever), a Ty i tak jesteś zadowolony. Bo już czujesz się posiadaczem cześci w fajnej (mimo wszystko) cenie. Tylko, że tak naprawdę zostałeś oszukany. Czysta psychologia, moim zdaniem.

Uczciwość to towar, który dziś est bardzo deficytowy.

Dla mnie normalnym byłoby, jeśli rzecz kosztuje 100 zł, ja chcę za to minimum 50, to wystawiam za 50, a nie robię oszustwa, wystawiając za 1 zł i podkładając "licytanta", który mi dociągnie do 50. Może nie jest to oszustwo z ekonomicznego, czy prawnego punktu widzenia (choć jak pamiętam, Allegro zabraniało takich praktyk), to jest to oszustwo moralne. I jeśli tylko mam podstawy o takiego sądu, to taki sprzedawca trafia u mnie na czarną listę i go po prostu, brzydko mówiąc, olewam.

'Podbijacz' licytował aukcje do niewygórowanych kwot w porównaniu do oficjalnej ceny danego towaru. Rozumiem, gdyby dobijał tak jak ktoś wcześniej wspomniał do tych ~86% realnej ceny (chociaż kolega nie wiem skąd wziął taką liczbę biorąc pod uwagę te aukcje)

np z konkretnej aukcji

opony zimowe - cena w innej "normalnej" aukcji 189 pln , cena podbijacza 165 wychodzi 165/189*100% =87,3 %

miałeś fuksa bo może wtedy gdy ty kupowałeś, jeszcze nie działał.

Prześledź zakończone aukcje z wyszukiwaniem hasła "od 1zł" to zobaczysz

Nie ciągnę dalej dyskusji z tobą .

Tak Cię to kręci że z 800zł na 455? Skoro taka okazja to za 600 by sprzedali od ręki.

Czy mnie to kręci? Nie, po prostu się cieszę, że mam coś taniej. Różnego rodzaju "zagrywki" są na porządku dziennym, przestałem się nimi przejmować, szkoda zdrowia. Ktoś chce - kupuje, ktoś nie chce (z różnych względów, chociażby omawianych w tym wątku) - to nie kupuje. Proste.

Nie wiem za ile by sprzedali od ręki, widocznie taka forma sprzedaży bardziej im pasuje. Nie wiem, nie wnikam.

Eastern, pytasz dlaczego? To Ci odpowiem :) Bo widzisz aukcję, która zaczyna się od złotówki (czy innej absurdalnie niskiej ceny) i napalasz się jak szczerbaty na suchary (żartobliwie mówiąc). Potem nagle okazuje się, że "ktoś" z Tobą licytuje do połowy wartości sklepowej (czy 3/4, whatever), a Ty i tak jesteś zadowolony. Bo już czujesz się posiadaczem cześci w fajnej (mimo wszystko) cenie. Tylko, że tak naprawdę zostałeś oszukany.

No ale kurczę blade, przecież to jest wszystko jasne i oczywiste! Z tymże na Boga, powtarzając się po raz kolejny: jak tak naprawdę miałem zostać oszukany, skoro nie mam 100% pewności, że podbijacz był podbijaczem, a był możliwie zwyczajnym kupującym, a na dodatek cała operacja opłaciła się mnie, konsumentowi!? Czystą psychologią jest panujące tutaj stwierdzenie/przekonanie, że GRASUJE PODBIJACZ. Hejtujecie w kosmos, nie mając żadnych podstaw.

Popieram zdanie kolegi @rzymo powyżej. Zamiast przymrużyć oko bądź przywyknąć chociażby do takowych 'zagrywek' tworzycie tylko sztuczną antyreklamę. Jeśli takie popierdółkowe akcje nazywacie z pełną stanowczością oszustwami moralnymi, to naprawdę uważam, że musicie być na co dzień bardzo szczęśliwymi obywatelami tego kraju. Zdrówko, amen.

W tym wątku chodzi m.in. o to , ze BS też czyta nasze forum i jeżeli zobaczą, że ludzie się pokapowali - to może skończą z tym .

A jeżeli to nie ich sprawka tylko ktoś faktycznie próbuje wyrwać na handel - to OK

Zawsze mogą udawać ze to wariant drugi, mimo, ze naprawdę ten pierwszy - jak dla mnie - aukcje 'od 1zl' zaczynam od dziś olewać

Nie lubimy być oszukiwani! Ja czułbym się pokrzywdzony gdybym licytował przedmiot i zostałbym przebity przez podbijacza. Teraz jak o tym wiem to liczę się z tym, że tak się to może skończyć, ale gdybym nie wiedział to byłbym zwyczajnie oszukany. Nikt mnie nie informował, że i tak nie kupię przedmiotu jeżeli zalicytuje tak tanio. Straciłem tylko czas i nadzieje, że kupie coś dużo taniej.

musicie być na co dzień bardzo szczęśliwymi obywatelami tego kraju

Nie zastanawiało Cię właśnie dlaczego naród nie jest zadowolony? Właśnie dlatego.

Jak ktoś obserwuje aukcje BS widzi pewne zależności jak chce kupić dany produkt. Takich ludzi jak opisywanych w tym temacie jest 3 ;) moją raptem jeden komentarz dla/od BS a kupili wiele produktów a o dziwo tydzień później licytują trochę mniej niż "Ty" ostatnio.

Ostatnio ceny jakie są osiągane na licytacjach BS nie są atrakcyjne z punktu widzenia opcji "Kup teraz" gdyż często osiągają 95% tej że ceny, dla sklepu mała strata dla kupca nie wielki zysk ale zawsze. Proponuję też używać google gdyż BS zaczyna mieć pomału konkurencje cenową jeśli chodzi o opcję "kup teraz" ostatnio przepłaciłem i do tego czekałem na coś czego nie mieli na stanie a sprzedawali.

Wiem że na tym forum nie lubi się cwaniaków ale kto w tym kraju nie kombinuje żeby wyjść na swoje? Marudzący forumowicze którzy chcą coś tanio kupić przez czyiś błąd są piętnowani i "wyzywani" (bez urazy ale czuję się źle jak ktoś mnie nazywa cwaniakiem oraz nie chce mi się wierzyć że nigdy w sklepie/rynku/giełdzie nie targowaliście się, a to też swego rodzaju cwaniactwo bo "czemu mam płacić tyle"), a BS jest broniona bo nic jej udowodnić nie można, a ewidentnie widać że coś jest nie tak ;)

Ja kupując u nich wyznaczam sobie ile mogę dać, a ile nie, więc do ich sposobu prowadzenia aukcji nic nie mam... Nie stać mnie to nie licytuję dalej...

Jeżeli ten p...m jest podstawiony a wszystko na to wskazuje, jest to dla mnie takie samo oszustwo jak zatajenie stanu faktycznego przedmiotu. I nie ma tu znaczenia jaka była cena końcowa.

Regulamin jasno o tym mówi. I nie wystarczy mieć dwa różne IP.

2.12. Użytkownik może posiadać więcej niż jedno Konto, jednakże nie może ich wykorzystywać do dokonywania jakichkolwiek czynności stanowiących naruszenie postanowień Regulaminu.

Niedopuszczalne jest w szczególności:

a.uczestniczenie w licytacji w ramach jednej Transakcji przy użyciu więcej niż jednego Konta,

b.
składanie ofert we własnych Transakcjach, Transakcjach osób bliskich bądź osób wspólnie zamieszkujących albo w Transakcjach innych osób, z którymi składający ofertę pozostaje w relacjach powodujących uzasadnione wątpliwości, że strony działają w porozumieniu, mającym na celu wpłynięcie na wynik Transakcji w sposób sprzeczny z prawem bądź dobrymi obyczajami,

c.dokonywanie kolejnej Rejestracji w celu unikania zapłaty opłat i prowizji należnych za dotychczasowe działania w ramach Allegro,

d.używanie Kont do nieuczciwego zawyżania kwot oferowanych w licytacji.

Ps: Sam wystawiam wszystko od 1zł i nigdy nikogo nie prosiłem o podbijanie cen, czasami na tym się traci , a czasami można się mile zaskoczyć.

Ryzyko ma swoje konsekwencje.

@matis1906 czy aby na pewno nie prosiłeś nigdy nikogo o podbijanie cen?

Wiele osób co zna kolege tak dobrze jak ja wie że prosił znajomych co mają konta na allegro o taką "pomoc"

Także przestrzegam!!

a co do Bikestacji to rzeczywiście czas realizacji zamówienia z aukcji jest wydłużony

• Mod Team

Z regulaminu allegro:

bądź dobrymi obyczajami,

i

używanie Kont do nieuczciwego zawyżania kwot oferowanych w licytacji

Dobre obyczaje niestety dawno umarły - to jest "kapitalizm-kanibalizm". Cały proceder jest na obecną chwilę praktycznie nie do udowodnienia, bo nikt nikogo za rękę nie złapał, a sam temat stał się przysłowiowym "biciem piany". No chyba, że sama bikestacja zechce się uczciwie w tym temacie określić...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...